Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
automat nie pracuje jak należy
Autor Wiadomość
bystry507 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 1996r. 2.0 v6 24V
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-01-2014, 16:28   automat nie pracuje jak należy

Witam wszystkich użytkowników !
Mam taki oto problem ze skrzynią. Wygląda na to, że jeździ on tylko na jednym biegu. Jak ruszam to ma strasznego muła, dostaje powera przy ok 70km/h i w ogóle nie widać zmiany biegów. Mam go od ok. roku, było tak z nim od początku, a kupiony u Niemca. Dodam jeszcze, że przy przełączaniu na R jest zawsze takie szarpnięcie. Wiecie co to może być?

Soner 
Mitsumaniak
02137/KMM

Auto: Grandis 2004 2.4B
Wysłany: 16-01-2014, 19:04   

Skrzynia działa w trybie awaryjnym. Tylko "3"-ci bieg jest. Bieg "R" włącza się przełączając z pozycji "P" i "N" czy tylko przełączając bezpośrednio z "D"? Jest kilka przyczyn takiej pracy skrzyni. Zobacz w jakim stanie jest olej. Może to być jeszcze komputer od skrzyni, czujniki któreś. Aha i jak odpalasz to od razu tak się zachowuje skrzynia czy po przejechaniu kilkuset metrów?

bystry507 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-01-2014, 19:10   

od góry jest PRND. Skrzynia zachowuje się tak od początku, od kiedy mam ten samochód, jeszcze nigdy nie przełączył mi biegu. Nie wiem nawet czy poprzedni właściciel wymieniał olej czy nie. Napisałem tutaj, bo nie chcę żeby naciągneli mnie u mechanika, bo na tych automatach to się nie znam. Czy ciągła jazda w takim trybie awaryjnym może spowodować jakieś dodatkowe uszkodzenia?

Soner 
Mitsumaniak
02137/KMM

Auto: Grandis 2004 2.4B
Wysłany: 16-01-2014, 19:21   

Co do uszkodzenia to nie wiem. Na pewno zużycie tego jednego biegu się zwiększy.

bystry507 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 16-01-2014, 19:23   

w lutym podjade na stacje. Myślisz, że fachowcy poradzą sobie z taką awarią? Ogólnie to zastanawiałem się na początku nad samą wymianą oleju. Od razu powiedzieć im o problemie i niech szukają przyczyny?

Odpowiedz do tematu