|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Rozliczenie z podzielników CO - oszustwo? |
Autor |
Wiadomość |
mjsystem
Forumowicz
Auto: ...
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-01-2014, 15:04 Rozliczenie z podzielników CO - oszustwo?
|
|
|
Mam pytanie. Czy ktoś w forumowiczów miał problem z potężną dopłatą przy użytkowaniu tzw podzielników?
Otóż u nas od dawna były podzielniki z płynem. Wszyscy się burzyli, że oszukują, nabijają jednostki latem itd.... W 2102 roku zamontowali nam elektroniczne. Miało być super i bez oszustwa. Skutek jest taki, że na 55 mieszkań w bloku 4/5 mieszkańców ma dopłaty średnio w granicach od 300 do 2000 zł. Nigdy tak nie było.
My, ponieważ mamy "ocieplone" mieszkanie zazwyczaj mieliśmy zwrot kilkaset złotych. W tym roku dopłata, niewielka, ale zawsze jest...
Według mnie stawka powinna obejmować jakieś uśrednione prognozy zużycia jednostek. Powiedzmy 75+85%. Ci co, lubią się dogrzać płacą więcej ale ci, którzy oszczędzają powinni mieć zwrot. A tu się okazuje, że nie jest tak.
Oburzeni mieszkańcy tłumem napierają na spółdzielnię. Zobaczymy, co wywalczą. Gdzie, komu i na jakiej podstawie złożyć skargę? |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 16-01-2014, 15:47
|
|
|
tomek84 napisał/a: | nie ważne jaka dopłata, tylko jaki całościowy koszt ogrzewania
może zaliczki były małe |
Zaliczki były podnoszone regularnie. Problem zaczął sie w momencie wymiany podzielników na elektroniczne... |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 16-01-2014, 16:59
|
|
|
mjsystem napisał/a: | tomek84 napisał/a: | nie ważne jaka dopłata, tylko jaki całościowy koszt ogrzewania
może zaliczki były małe |
Zaliczki były podnoszone regularnie. Problem zaczął sie w momencie wymiany podzielników na elektroniczne... |
Podzielnik jak sama nazwa wskazuje służy do podzielanie kosztów, a nie ich naliczenia. Więc trzeba by zapytać o to ile zużył blok 2 lata temu, a ile w tym roku. Wtedy można coś więcej powiedzieć....
Bo z tego co wiem to bierze się zużycie bloku, dzieli przez sumę wszystkich jednostek i każdemu mnoży przez jego jednostki... Później kupa czarodziejskich korekt na rogowe, szczytowe, boczne mieszkanie, środkowe i jest wynik w zł.... Oczywiście korekty też mogą być nieaktualny bo np. obliczane przed ociepleniem bloku, a po ociepleniu sytuacja się mocno zmienia...
No ale dopłaty mogą wynika z tego, że osoby oszczędne zakręciły grzejniki i grzały się od sąsiada niżej (one mają duży zwrot)... Może jak były starego typu to i tak uśredniało przez naliczanie latem itd, a elektroniczny liczy faktycznie ile ciepła dał grzejnik (w dużym uproszczeniu). Wiem, że teraz też się to już pomału koryguje, znaczy jak komuś wyjdzie za mało to i tak poniżej pewnej granicy nie może zejść (bo przecież na grzejnik na korytarzu też się trzeba zrzucić, a i od sąsiada niżej się wzięło ciepło).
Moim zdaniem podzielniki mają dużo plusów, ale największym minusem jest to, jak się trafi na zimnego sąsiada niżej co woli siedzieć w 3 swetrach niż dołożyć parę stów na sezon grzewczy albo ktoś nie mieszka i grzejniki zakręcone.... W sumie można wtedy powiedzieć, że oszukuje sąsiadów bo korzysta z ich ciepła. A ten wyżej musi prawie 2 razy tyle grzać.
Wywalczyć można ściągnięcie liczników i rozliczenie według metrażu czy innego wzoru. Tylko trzeba się wtedy liczyć z tym, że 3/4 ludzi zacznie regulować temperaturę otwartym lub zamkniętym oknem... Więc ogólni opłaty do góry tylko, że będzie jakiś tam solidaryzm i od razy wentylacja lepiej pracuje... W końcu spółdzielnia jest dla ludzi, a nie na odwrót jak się 3/4 mieszkańców podpisze pod petycją to co za problem?
W Bielsku są przepychanki na różnych osiedlach. Na niektórych podzielniki były i już nie ma.... Właśnie przez skargi mieszkańców i problemy z wentylacją w niektórych blokach. |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 16-01-2014, 18:58
|
|
|
skrzyknąć sąsiadów, zejść do piwnicy i sprawdzić licznik ciepła który jest na klatkę/blok
zażądać od spółdzielni poprzednie odczyty,
policzyć ile poszło ciepła na sezon
podzielić na mieszkania/metry
porównać ze stanem/kosztem z podzielników |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
|
Wysłany: 16-01-2014, 19:51
|
|
|
mjsystem napisał/a: | W 2102 roku zamontowali nam elektroniczne. |
W którym roku .
Na moim osiedlu kiedyś była zadyma z licznikami od wody, bo różnica stanu zużycia na licznikach mieszkańców i licznika głównego bloku wyniosła tyle co napełnienie średniego basenu .
Oczywiście spółdzielnia ten koszt chciała przerzucić równo na mieszkańców ale jej się to nie udało bo ludzie wszczęli zadymę . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 16-01-2014, 20:14
|
|
|
Tu był podobny temat Koszty ogrzewania w mieszkaniu. Poczytaj.
Podawałem tam ile płacimy rocznie za CO i jaki mamy metraż mieszkania. Policz swoje miesięczne zaliczki + tę dopłatę i będziesz miał jakieś odniesienie czy płacicie dużo, czy mało. |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 17-01-2014, 06:28
|
|
|
mjsystem napisał/a: | Według mnie stawka powinna obejmować jakieś uśrednione prognozy zużycia jednostek |
U Nas na Uczelni jeden gość zajmował się pomiarami zużycie ciepła (!), a do podzielników to się ma nijak niestety - nic tu za bardzo nie wywalczysz.
Musicie z sąsiadami zrobić tak jak napisał gulgulq.
mjsystem napisał/a: | Zaliczki były podnoszone regularnie. Problem zaczął sie w momencie wymiany podzielników na elektroniczne... |
I tu może być pies pogrzebany - pytani co z licznikiem zbiorczym... Czy też został wymieniony na jakiś elektroniczny?? Jeżeli tak, to może był wątpiwej jakości, albo źle skalibrowany i mierzył co chciał.
Pismo zawsze można wystoswać - zobacz jaka była wartość stopniodni w sezonie grzewczym co jest miarą tego ile ciepła musisz dostarczyć w roku - z tego co pamiętam to dla Polski to się waha w granicah - 2500-4800 (coś takiego), więc może ostatnia zima była sroga, a jeżeli nie to ja bym się na tą liczbę stopniodni powołał (taka wielkość widnieje w ustawach, rozporządzeniach i Dyrektywach, więc myślę, że można jednak powalczyć).
Powodzenia! |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
mjsystem
Forumowicz
|
Wysłany: 17-01-2014, 10:10
|
|
|
Dzięki Panowie za pomoc i odpowiedzi. Poczytałem też temat (nie wiedziałem, że był takowy) od Jacka. Dzięki za znalezienie.
Zobaczymy co dalej. Awantura na osiedlu na sto fajerek. Sąsiedzi mają złe humory i co rusz to biegają do spółdzielni z awanturą. Co dziwne, w bloku obok zgodnie lokatorzy nie chcieli i nie dostali czytników. Grzeją jak chcą, nie oszczędzają a rozliczenia mają tylko z zaliczek w czynszu. Żadnych nadpłat/dopłat.
Na pewno zdam sprawozdanie z dalszego ciągu sprawy. |
|
|
|
 |
|
|