Pożegnanie Carismy...;/ |
Autor |
Wiadomość |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 23-02-2014, 18:56 Pożegnanie Carismy...;/
|
|
|
Niestety miesiąc temu miałem wypadek - wpadając w poślizg rozbiłem Carismę...
Koszt naprawy jest nieopłacalny, praktycznie całe podwozie, zawieszenie dostało porządny strzał (silnik też oberwał). Dodatkowo dziura z prawej strony przodu.
Muszę się pożegnać z Cari... Będzie zezłomowana...
Zastanawiam się teraz co kupić, bo auto potrzebuję. Budżet dość ograniczony, ale biorę też pod uwagę kontynuację przygody z Carismą GDI- tylko w nowszej wersji... Może w automacie?
Póki co rozglądam się i rozmyślam...
 |
|
|
|
 |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 24-02-2014, 21:00
|
|
|
Przykry widok. Carisma akurat jest podatna na poślizgi, jak dla mnie te auto nie trzyma sie drogi (mówie ogólnie - opony mam dobre )
Zależy jaki budrzet, jeżeli do 5tys to bym kupował carisme, a jeżeli więcej to bym się zastanawiał - ja bym tak zrobił na twoim miejscu. To tylko moje zdanie. Osobiście po Carismie kupie A6 |
|
|
|
 |
pyza
Forumowicz
Auto: carisma gdi 125KM elegance
|
Wysłany: 24-02-2014, 21:16
|
|
|
aj no nie mily widok .oby autko nastepne bylo godne carismy.ja osobiscie bym kupil avensis II ale jak to wiadomo budzet ogranicza jesli do 5 tysi to nie wiem co tak naprawde moze carisme II? |
_________________ elegance |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Posty: 997 Skąd: Sopot
|
Wysłany: 25-02-2014, 02:23
|
|
|
Coś masz nie tak z autem skoro nie trzyma ci się drogi, w tej klasie i za tą cenę chyba nie ma lepiej trzymajacego się drogi auta moja jedzie jak przyklejona jedynie mondziakiem jeździło mi się lepiej ale to już czołówka jeżeli chodzi o trakcje. |
|
|
|
 |
mateelv
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
|
Wysłany: 25-02-2014, 11:48
|
|
|
Również nigdy nie miałem wrażenia nietrzymania się drogi w Carismie. Wręcz przeciwnie...
No nic, oby nowy zakup okazał się jeszcze lepszy |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 25-02-2014, 16:42
|
|
|
jeszcze co mi przyszlo do glowy to sprowadzenie anglika i przekladka, carisme przed liftowa kupisz za 200 funtow w gre wchodzi cięcie i wspawywanie sciany grodziowej bo carisma ma niestety niesymetryczną. Co do prowadzenia to fakt faktem musi być zawieszenie sprawne i dobre opony wtedy klei sie do drogi, jezeli zawiach wybity amory maja po 50% sprawnosci a opony milimetr ponad znacznikiem prozno szukac przyczepnosci w niektorych warunkach nawet w dobrym samochodzie z napedem na 4 kola. |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2014, 16:29
|
|
|
Dzięki wszystkim za odpowiedź i podpowiedzi...
Carisma była fajna, dużo nią przejeździłem i nie mogłem narzekać. Będę ją miło wspominał tym bardziej, iż mam takie odczucie, że mnie ochroniła podczas tego wypadku... Może to się wydawać śmieszne, ale tak czuję... To, że wyszedłem z tego bez szwanku to miałem kupę szczęścia. Sporo zawdzięczam fotelom Carismy a raczej ich trzymaniu bocznym no i oczywiście zapiętym pasom bezpieczeństwa. Fotel trzymał tak mocno, że nie odczuwałem praktycznie rzucania we wszystkie strony podczas poślizgu... Ehh...
Co do zakupu to raczej dalej celuję w japończyków i na celowniku na dzień dzisiejszy jest Mazda 6 (2003). Trochę muszę jeszcze podkręcić budżet i może się zdecyduję... |
|
|
|
 |
rasiak1980
Forumowicz

|
Wysłany: 26-02-2014, 17:07
|
|
|
ja bym się głęboko zastanowił nad mazdą, to dobre auto ale pod warunkiem że zadbane poza tym mazdę strasznie rdza lubi no i możesz zapomnieć o spalaniu takim jak w GDI |
|
|
|
 |
Podmuch
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma:D
|
Wysłany: 26-02-2014, 17:13
|
|
|
No szkoda autka Jak na carismę mi się też dobrze jeździ i także nie odczuwam żeby się nie trzymała drogi , jedynie co to tutaj można by się określić że jest co nieco podsterowna . A wybór mazdy chyba także dobry . Mnie także te auta się podobają A można wiedzieć jak to się stało z tym poślizgiem ? Jak mogę zapytać jeżeli nie masz ochoty opisywać nie ma sprawy to nie było wtedy pytania A jak się zdecydujesz to też napisz na jakie kolejne auto się zdecydowałeś |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 26-02-2014, 19:40
|
|
|
Ja jako drugie autko obok Carismy, kupiłem właście Mazdę 6 z 2004r. 2.0 Diesel jestem bardzo zadowolonyi . Swój egzemplarz miałem ściągany z niemiec. To prawda że lubią rale jak złapiesz zadbany egzemplarz to nie będziesz miał problemów. Maja szóstka ma blache w idealnym stanie a dodam że nie była "robiona". Silniczek chodzi super a zawieszenie o niebo lepsze niz w Cari. Spalanie mam na poziomie średnio 5 litrów. Polecam. też szukałem sporo i wybrałem szóstke i jak na razie jestem zadowolony. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-02-2014, 23:42
|
|
|
Dzięki @siwek! Super, że akurat masz Mazdę i że się dobrze sprawuje Masz 2.0 121 czy 136 KM? Też będę chciał sprowadzić z zagranicy i też w dieselu (2.0 136KM) i mam nadzieję, że uda mi się zakupić dobry egzemplarz. Coraz bardziej się do niej przekonuję
@Podmuch Jeśli chodzi o wypadek to w skrócie: jechałem lewym pasem i przy zjeżdżaniu na środkowy pas, samochód wpadł w poślizg, przeleciałem bokiem przez trzy pasy po czym wpadłem na przeciwległy krawężnik, skarpę i znak... Wszystko działo się w ułamku sekundy - poczułem tylko jak tracę kontrolę nad autem a potem jakby go coś pchnęło w bok... Gdy stałem już rozbity to jakieś 30 minut później inny samochód wpadł w tym samym miejscu też w poślizg, ale uderzył w jadący równolegle z nim autobus i też nieźle był pokiereszowany... Nikomu na szczęście nic się nie stało. Musiało gdzieś być w tamtym czasie na lewym pasie jakieś oblodzone miejsce i na nim samochody poleciały... Pechowy dzień... |
|
|
|
 |
Podmuch
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma:D
|
Wysłany: 27-02-2014, 16:34
|
|
|
Ojoj A ty cało wyszedłeś z tego ? Teraz to powyciągać tylko z auta co się da i na złom |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 27-02-2014, 16:57
|
|
|
Mam tą 121KM ale jest całkiem zwinna. i naprawde elegancko się nia jeździ, polecam. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2014, 22:02
|
|
|
Podmuch napisał/a: | Ojoj A ty cało wyszedłeś z tego ? Teraz to powyciągać tylko z auta co się da i na złom |
Bez najmniejszego zadrapania. Jak już pisałem, fotel w Cari mnie tak trzymał, że nie rzucało mnie po aucie.
siwek napisał/a: | Mam tą 121KM ale jest całkiem zwinna. i naprawde elegancko się nia jeździ, polecam. |
Polowałem właśnie na wersję 136KM i już prawie znalazłem ideał, już było dogadywane, ale osoba z zagranicy zaproponowała na koniec transakcje poprzez Western Union... Między innymi z tego powodu głównie odpuściłem wyjazd po auto... |
|
|
|
 |
daniel0011
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.8 GLX + LPG 97r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Lut 2013 Posty: 48 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: 28-02-2014, 14:22
|
|
|
No może mam wrażenie, że carisma dla mnie słabo się trzyma. Ale jeźdząc również Sharanem 99r i Audi 100 C4 carisma wypada pod tym względem najgorzej. Sharan to inna klasa, tak więc porównanie nietrafne, ale Audi z 91r wjeźdzając w zakret 80km/h trzyma się ładnie, zaś w carismie przy 70km/h już czuje jak zaczyna tracić przyczepność. Carisma jest dla mnie fajnym autkiem, lecz zawieszenie w tym aucie to najgorszy element - jazda po nierównej nawierzchni nie jest przyjemna, dodatkowo też słabo wygłusza |
|
|
|
 |
|