|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przestala dzialc kontrola trakcji (TCL) |
Autor |
Wiadomość |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2007, 07:03 Przestala dzialc kontrola trakcji (TCL)
|
|
|
Witam!
Zauważyłem kilka dni temu że przednie kółka wpadają mi w poślizg przy ruszaniu na śliskim co wczesniej nie występowało bo zaczynała działać kontrola antypoślizgowa...
Na panelu nie świeci się zadna kontrolka świadcząca o jakiej nieprawidłowości...
Jak mogę sprawdzić co siadło? ABS działa.
Może któyś bezpiecznik za to odpowiada? Pod maską czy pod kokpitem wewnątrz?
CZy ktoś z forumowiczów przerabiał podobny temat? |
|
|
|
 |
Chi-Man [Usunięty]
|
Wysłany: 27-02-2007, 19:40
|
|
|
Witam,
a czy wcześniej bywało tak, że w wilgotne dni kontrolka TCL-OFF migała lub świeciła ciągłym światłem? Jeśli tak to zapewne skończył się komputer TCL, to niestety dość częsta przypadłość starszych Sigm. Nie ma ososbnego bezpiecznika dla samego TCL -u jest na wspólnym z ABS -em. Jedyna możliwość to śmierć bezpiecznika od wszystkich kontrolek na desce ale jak sądzę reszta funkcjonuje ok. Oczywiście w serwisówce piszą sporo o sprawdzaniu przewodów i wtyczek podłączeniowych komputera, ale w praktyce z mojego doświadczenia wynika iz takich przypadków jest bardzo mało. Przerabiałem ten temat bez mała z 15 razy i raptem w dwóch przypadkach uszkodzona były przewody (zwarcia). Reszta to niestety śmierć komputerów.
Kompa znajdziesz w bagażniku na bocznej ścianie po stronie kierowcy, oczywiscie pod tapicerką. To będzie ten większy w szarym "opakowaniu", ten mniejszy do niego przykręcony (mosiężna obudowa) to komputer ABS i jemu też przy okazji warto się przyjżeć. A szukaj tego co zwykle, czyli spuchniętych bądź wylanych kondensatorów elektrolitycznych. Jeśli będziesz miał szczęście umarły tylko one, choć niestety w przypadku zupełnej martwicy komputera spalone są również procesory. No chyba że kwas z kondesatora przepalił jakieś ścieżki zasilania...ale tak to sobie możemy pogdybać. Dopóki nie zajrzysz do środka nie dowiesz sie prawdy. Jak coś podeślij mi fotki uszkodzenia, napiszę Ci co o tym myślę...
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pc [Usunięty]
|
Wysłany: 01-03-2007, 11:12
|
|
|
Nie mam wogule TLC-OFF, nie mam wyłącznika... A może wogule jej niemam i mi sie wydawało... cholera już sie zakreciłem teraz... |
|
|
|
 |
Slaw
Forumowicz Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 18 razy Dołączył: 25 Lut 2007 Posty: 343 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 01-03-2007, 22:42
|