Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:38
[MSS ALL] ELEKTRONIKA Problem z zegarami (szaleją)
Autor Wiadomość
iron
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2007, 22:50   [MSS ALL] ELEKTRONIKA Problem z zegarami (szaleją)

Witam wszystkich . Jestem Iron i jestem nowym w MMC. Kupiłem Space Stara 1.3 GLX i mam mały problem,a mianowicie : po włączeniu zapłonu wszystkie zegary szaleją {paliwo,temperatura,prędkościomierz i obrotomierz} prędkościomierz na postoju wskazuje 16okm/h ,lub też robi obrót o 360 stopni ,a obrotomierz jest na 7000 .Licznik po każdym przekręceniu kluczyka w stacyjce sam się resetuje czyli góra i dół same zera.Komputer wyświetla poprawnie,{chyba} bo przy ruszaniu wskazania spalania paliwa dochodzą nawet do 70 litrów ,ale tylko przez sekundę,a potem jest normalnie. Nie mam do miśka żadnej książki ,ani instrukcji . Bardzo proszę o jakąś poradę ,bo nie znam autka,a przesiadam się z mondeo w którym nigdy nic się nie działo .
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 12:55, w całości zmieniany 2 razy  

minimus
[Usunięty]

Wysłany: 28-02-2007, 23:45   

:shock:
Tu instrukcja nie pomoże. Potrzebujesz mechanika.

iron
[Usunięty]

Wysłany: 01-03-2007, 17:01   

Dzięki za zainteresowanie problemem. Do mechanika - tylko jakiego,czy to usterka mechaniczna czy elektryczna .Wygląda tak jakby był problem z linką ,ale cała reszta???????? Temat wrzuciłem na forum,bo być może ktoś z użytkowników spotkał się z w/w problemem. Poczekam więc trochę,może ktoś jeszcze dopisze do tematu. A narazie jeżdżę stabilnym MONDEO

krzych
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 09:51   

Jestes pewien co do stanu licznika ? Podobno jeśli ktos nieumiejętnie cofa licznik to potem komputer "szaleje" ze wskazaniami

iron
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 21:59   

Punkt dla Ciebie.Też tak myślę że coś zrąbali panowie handlarze. Ale oni to tylko robią to ażeby klient był zadowolony :twisted: .Chyba że się spieprzyło we włoszech .Przebieg mogę mniej więcej sam określić,bo przecież licznik nie działa,a od dziadów się nie dowiesz.Rozrząd miał wymieniony przy 98000 ,a znalazłem nalepki z wymiany oleju itd i 29 listopada 2004 roku miał 117000.Z czego 10 miesięcy stał do czasu kupna w grudniu 2006 . Poza tym kierownica ,pedały jak i inne elementy nie wskazują na auto wyjechane. Jedyny mankament zaniedbany i porysowany lakier karoserii.Ale z tym pomału się uporam.Wymieniłem świece bo się trochę dusił , ale była to wina kabla.Teraz silniczek pali pięknie i jest prawie nie słyszalny.

pgrygiel
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 22:58   

sprubuj odłączyć akumulator . Iponownie go podłączyc :?:

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2007, 12:44   

Na mój gust gdzieś może być masa nie podpięta - propnuję zdjąć obudowę i zobaczyć czy nie dyndają jakieś kable luzem oraz czy nie brakuje śrubek mocujących elektronikę/elektrykę do nadwozia - często jest to jedyna masa. Miałem kiedyś taki przypadek - nie przykręcony do masy jakiś kabel powodował efekt taki że przy włączonych światłach włączenie wycieraczek powodowało przechylenie wszystkich wskaźników do max. wskazania. Tyle że to inny był samochód - nie MSS.

P.

iron
[Usunięty]

Wysłany: 08-03-2007, 22:42   

pgrygiel ,po odłączeniu akumulatora i ponownym podłączeniu,efekt taki sam.Czyli bez zmian.Wskazówki kręcąsie jak chcą. :(
przem20 co do tych kabli,to jaką obudowę zdjąć.Czy chodzi o strefę
pod zegarami? Bo zauważyłem że przy właczonym zapłonie czasami pod maską coś pstryka przy ścianie grodziowej ,może jakiś przekaźnik???????????
W sobotę pójdę pogrzebać trochę.Albo się polepszy ,albo popiepszy.Ale myślę że bez diagnostyki komputerowej się nie obejdzie. Narazie dzięki za wskazówki.
W sobotę napiszę czy jest poprawa. :roll:

Odpowiedz do tematu