Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Lancer X] Czy to jest drogi samochód? Przymiarka do zakupu
Autor Wiadomość
RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2014, 18:03   

sla napisał/a:
A to wszystko wymyśliły głowy o wiele sprawniej kalkulujące niż ja.
Osobiście jeżdżę do 5lat lub 100tys.

Ciekawe, ciekawe... Czy taksówkarze nie potrafią liczyć !?

1) Samochód 3 letni kosztuje prawie połowę tego co nówka (dla Lancera - 70kzł, potem 40kzł). Po 6 latach kosztuje 25kzł. Czyli koszt podstawowy, to dla pierwszego okresu 30kzł + zwiększone ubezpieczenie itp.
Koszt w drugim okresie to 15kzł. + ew. usterki.

Uważasz, że jakieś 20kzł różnicy wyjdzie przez te 3 lata w awariach i wymianie el. eksploatacyjnych?? :shock: Szczerze w to wątpię.. Może nie potrafię czegoś uwzględnić (może chodzi o leasing i wrzucanie w koszty zakupu samochodu..? ).
Tak czy siak dla Nas zwykłego użytkownika, jest to jakaś opcja.

PS Gwarancja w mojej opinii służy do tego, żeby wymienić coś faktycznie schrzanionego..

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 02-03-2014, 21:57   

Cytat:
Ciekawe, ciekawe... Czy taksówkarze nie potrafią liczyć !?

Może i potrafią, ale nie jechałem jeszcze taksówką, która była by całkowicie sprawna (przynajmniej jak mój Lancer). Przeważnie choinka kontrolek na desce + stuki w zawieszeniu... :) I to wcale nie były stare rzęchy...
RalfPi napisał/a:
może chodzi o leasing i wrzucanie w koszty zakupu samochodu..?

W leasing można wziąć też używany.

Generalnie ja nie wyznaję zasady 5 lat/100tys., natomiast staram się zmieniać jak zaczynam za dużo wymieniać podzespołów. Na razie leci 6 rok i nic dodatkowo nie wymieniłem oprócz eksploatacyjnych.
Jednak decydując się na zmianę, będę brał nowy, salonowy, albo jeżeli używany to od rodziny/znajomych. Przy obecnym stanie rynku używanych samochodów nie jestem w stanie zaufać ŻADNEMU sprzedającemu. I generalnie chodzi tu o bezpieczeństwo, a nie usterkowość.

miksell 
Forumowicz

Auto: Audi A4 / Lancer X
Wysłany: 09-03-2014, 15:40   

A co sądzicie o Lancerach z Automatem?

Znalazłem takiego mojej okolicy:
Lancer + automat

To jest zwykły automat, czy zautomatyzowany manual? Jak to pali i jeździ w porównaniu z manualem?

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2014, 16:49   

miksell napisał/a:
To jest zwykły automat, czy zautomatyzowany manual?

Ani to, ani to. To jest skrzynia CVT, czyli przekładnia BEZSTOPNIOWA. Czyli dokładnie taka, jak w skuterach.
miksell napisał/a:
Jak to pali i jeździ w porównaniu z manualem?

Pali na trasie przy spokojnej jeździe mniej, przy dynamicznej więcej, a w mieście pewnie trochę więcej od manuala.
Jak jeździ? Dziwnie :) Ale masz jeszcze 6 biegów zaprogramowanych "sztucznie", które możesz zmieniać sekwencyjnie łopatkami przy kierownicy albo drążkiem.
"Normalne" automaty mają tylko evo i ralliart, tam jest skrzynia SST, czyli taki DSG Mitsubishi.

miksell 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2014, 16:52   

A jak wygląda serwisowanie i wytrzymałość takiej skrzyni? Jest ona montowana jeszcze w jakiś innych samochodach? Trzeba jakoś specjalnie się z nią obchodzić?

Luk 
Forumowicz

Wysłany: 09-03-2014, 19:31   

miksell, przede wszystkim przejedź się z tą skrzynią, np. weź testowy od jakiegoś dealera. Może się okazać, że kompletnie ci nie będzie pasować.
Z tymi skrzyniami jeżdżą też Outlandery i ASX. Podobne skrzynie miały też w ofercie Audi, Mercedes, Nissan i inne. Nie słyszałem jeszcze o awarii tej skrzyni na forum, ale nie są one bardzo popularne. Serwisowanie sprowadza się do wymiany oleju co bodajże 60tys.

Alfik76 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 12-04-2014, 09:10   

miksell, zdecydowałeś się w końcu na jakieś autko nowe?
Ciekaw jestem, bo również jestem w trakcie poznawania ofert dilerów, ubezpieczeń ileasingów itp. To się ciągle zmienia, nowe rabaty itp. Słyszałem, że np. nowy lancer tego roku, ma mieć zmienionych parę rzeczy, np. radio i kawałek deski, jakieś plastiki i wykończenia na boczkach i desce, gałkę zmiany biegów (ma być poliuretan) i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej.
Tyle na razie wiem, a myślę że każda informacja się przyda.

Pytanie do innych:
Może ktoś już kupił w tym roku nowe i może się podzielić informacjami i pomóc mi i miksell przy wyborze?

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 12-04-2014, 16:55   

Alfik76 napisał/a:
i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej.

1.8 wg. danych ma palić teraz ok 8 litrów w mieście. Przyspieszenie sedana w Invite 10,4, było 9.8 do setki i 10.1 litra w mieście.
Cena też dobra 61 tyś (na pewno można coś z tego jeszcze urwać)

miksell 
Forumowicz

Wysłany: 19-04-2014, 15:41   

Alfik76 napisał/a:
miksell, zdecydowałeś się w końcu na jakieś autko nowe?
Ciekaw jestem, bo również jestem w trakcie poznawania ofert dilerów, ubezpieczeń ileasingów itp. To się ciągle zmienia, nowe rabaty itp. Słyszałem, że np. nowy lancer tego roku, ma mieć zmienionych parę rzeczy, np. radio i kawałek deski, jakieś plastiki i wykończenia na boczkach i desce, gałkę zmiany biegów (ma być poliuretan) i coś tam z silnikiem podobno zrobili bo ma palić mniej.
Tyle na razie wiem, a myślę że każda informacja się przyda.

Pytanie do innych:
Może ktoś już kupił w tym roku nowe i może się podzielić informacjami i pomóc mi i miksell przy wyborze?

No właśnie nic jeszcze nie kupiłem. Oglądałem jednego fajnego (czerwony HB), jednak w ostatniej chwili właściciel puścił auto w rodzinie.... :-( Od tamtej pory szukam i nic sensownego w moich okolicach (Kraków) się nie pokazało w moim budrzecie - ok 30k.

Odpowiedz do tematu