Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Trwałość skrzyni.
Autor Wiadomość
plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2014, 20:43   

To na prawdę nic skomplikowanego, trzeba tylko uważać aby po złożeniu żadne części nie zostały :)
Musiałem wymienić łożysko sprzęgłowe a jak łożysko to najlepiej cały komplet sprzęgła. Jeden z forumowiczów użyczył mi manual do tej skrzyni i dzięki niemu udało mi sie ją rozebrać.

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 28-03-2014, 21:00   

na mój gust skrzynia wydaje sie bardziej skomlikowana niż sam silnik:) z kumplem w astrze w skrzyni grzebalismy i zostały nam dwa biegi i skonczylo sie na wymianie calej skrzyni.

jerryazs 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLS 1996
Wysłany: 30-03-2014, 22:40   

Kiedy u mnie naprawiali skrzynię (łożysko) , miałem też pęknięty dekiel, założyli od Renault, w 2 dniu zakleszczyły się biegi (miałem 1, 2 i R). Okazało się że carisma ma jednak minimalnie wyższy dekiel.

shazza_eref 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GLS
Wysłany: 22-04-2014, 15:07   

A może jest jakaś możliwość, żeby przerzucić skrzynię od GDI do zwykłej 1.6/1.8? Jednak hałasujące łożysko jest mniej kłopotliwe niż blokada skrzyni albo wyskakiwanie pierścienia. Jest dużo więcej czasu na naprawę i można się w to pobawić w wolnym terminie.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 22-04-2014, 19:48   

Nie przesadzajcie z tą awaryjnością, może jak auto ma przejechane ponad 300 tys albo ktoś jeździł bez oleju lub bez opamiętania palił gumy to potem ze skrzynią będą takie problemy. A z tym blokowaniem, to najczęściej tak się dzieje jak komuś zostanie kilka części po złożeniu :)

eve1988 
Forumowicz

Auto: carisma 1.6 benzyna+lpg
Wysłany: 22-04-2014, 22:48   

ja mam 320000 narazie dziala perfekcyjnie :) jak i wiekszosc auta poza tylnym zawiasem :/ mechanik mi mowil ze przy tym przebiegu to w tej przekladni nie znasz dnia ani godziny, poki co jezdze i pilnuje oleju. a gdy sie sypnie to plecho mowi ze da sie ja odtworzyc ze skrzyni renowki o tym samym symbolu.

dareczek 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma I '97
Wysłany: 06-05-2014, 07:35   

U mnie skrzynia chodzi gładko, problem jest (jak w sporej części Cari) z wrzucaniem biegu. Jak ustawię żeby dobrze wchodziła 1 to z 5 jest problem i odwrotnie. Poza tym ze skrzyni troszkę mi cieknie, ale szkoda to ruszać, bo roboty od choroby, a oleju cały czas pod dostatkiem (zmieniałem jakieś 2 lata temu i generalnie za dużo nie ubyło).

yacho77 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 2001 sedan
Wysłany: 19-05-2014, 20:37   

a mi wlasnie sie rozsypała skrzynia.A było tak: wsteczny ,jedynka, zblokowane koła i charczenie, myślałem że półoś wylazła, pod domem okazało się że leje się ze skrzyni, i nie spod gumy osłaniającej półoś a gdzieś dalej. co zauważyłem że na luzie słychać stukanie.
jestem ciekaw czy coś tam jeszcze można uratować czy trzeba przerzucić skrzynie, wytrzymała ok 290 tys.i jeszcze mam pytanie czy do 1.8 16v bedzie pasowała od gdi, kompletne sprzęgla są te same?

kamir 
Mitsumaniak
TK

Auto: Carisma GLX 1.8 SOHC+LPG '96r
Wysłany: 19-05-2014, 21:16   

GDI i 1.8 SOHC są kompletnie innymi konstrukcjami. Całkowicie inna skrzynia.

Pozdrawiam
Kamir

Odpowiedz do tematu