|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Rozmowy o Windows Vista |
Autor |
Wiadomość |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 05-03-2007, 00:06
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Derpin napisał/a: | chce sterowniki do dysku twardego podpinanego na usb |
Podpinałem kilka różnych kieszeni na USB (2.5", 3.5", PATA, SATA, różni producenci - sam posiadam kieszonki 2.5" PATA Wellanda i 3.5" SATA no name), peny oraz czytnik kart. Z żadnym z tych urządzeń nie miałem najmniejszego problemu - windows nigdy nie zapytał o sterownik.
Derpin napisał/a: | nie przyjmie bo nie mają certyfikatu |
Tylko Vista 64 bit WYMAGA podpisanych sterowników - taką właśnie posiadam i powtarzam: zero problemów z urządzeniami na USB (brakowało jedynie sterowników do drukarki Samsung ML-1510, ale sprae załatwił instalowany "ręcznie" sterownik dla XP 64 bit). |
hmm zawsze mówiłem ze klienci gadają bzdury ale chyba nie aż tak... moze po prostu na danej konfiguracji sprzętowej nie wszystko chce banglać.... |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 05-03-2007, 00:39
|
|
|
Derpin napisał/a: | hmm zawsze mówiłem ze klienci gadają bzdury ale chyba nie aż tak... moze po prostu na danej konfiguracji sprzętowej nie wszystko chce banglać.... |
Testowałem w 2 konfiguracjach.
U siebie: Asus A7N-VM CSM na Nforce 430+6150 + Vista Home Premium 64 bit.
U klientki na jakimś Asusie z taniej serii X na VIA (nie sprawdzałem dokładnie), socket 775 (z prockiem Core Duo czyli coś w miarę nowego) + Vista Home Premium 32 bit.
U klientki popdinałem 2x kieszeń na USB + czytnik kart. U siebie kilka kieszeni USB, czytnik kart i peny.
Za każdym razem zero problemów - windows wykrywa urządzenie bezbłędnie i wszystko działa jak należy. Tak naprawdę wszystkie Windowsy od czasu 2000 mają wbudowane sterowniki do pamięci masowych na USB. ME też chyba miało ale pewności nie mam. Do 98 potrzebne są sterowniki.
Jedyna sytuacja z jaką się spotkałem kiedy windows prosi o sterowniki jest wtedy, gdy urządzenie nie zainicjalizuje się prawidłowo i jakoś dziwnie zgłosi się systemowi. To zdarza się dość często zwłaszcza w przypadku dysków 2.5 w kieszeniach USB. PRoblem polega na tym, że większość obecnie produkowanych dysków wymaga więcej prądu niż może dać 1 port USB (0.5A) i trzeba podpiąć albo zasilacz albo dodać zasilanie z drugiego portu USB (w starszych płytach koniecznie z innego HUBa). Jak ktoś o tym zapomni to albo urządzenie wogóle nie zgłosi się komputerowi i nic się nie dzieje, albo zgłosi się dziwnie i właśnie wtedy system prosi o sterowniki. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 00:36
|
|
|
szczeslaw napisał/a: | Derpin napisał/a: | hmm zawsze mówiłem ze klienci gadają bzdury ale chyba nie aż tak... moze po prostu na danej konfiguracji sprzętowej nie wszystko chce banglać.... |
Testowałem w 2 konfiguracjach.
U siebie: Asus A7N-VM CSM na Nforce 430+6150 + Vista Home Premium 64 bit.
U klientki na jakimś Asusie z taniej serii X na VIA (nie sprawdzałem dokładnie), socket 775 (z prockiem Core Duo czyli coś w miarę nowego) + Vista Home Premium 32 bit.
U klientki popdinałem 2x kieszeń na USB + czytnik kart. U siebie kilka kieszeni USB, czytnik kart i peny.
Za każdym razem zero problemów - windows wykrywa urządzenie bezbłędnie i wszystko działa jak należy. Tak naprawdę wszystkie Windowsy od czasu 2000 mają wbudowane sterowniki do pamięci masowych na USB. ME też chyba miało ale pewności nie mam. Do 98 potrzebne są sterowniki.
Jedyna sytuacja z jaką się spotkałem kiedy windows prosi o sterowniki jest wtedy, gdy urządzenie nie zainicjalizuje się prawidłowo i jakoś dziwnie zgłosi się systemowi. To zdarza się dość często zwłaszcza w przypadku dysków 2.5 w kieszeniach USB. PRoblem polega na tym, że większość obecnie produkowanych dysków wymaga więcej prądu niż może dać 1 port USB (0.5A) i trzeba podpiąć albo zasilacz albo dodać zasilanie z drugiego portu USB (w starszych płytach koniecznie z innego HUBa). Jak ktoś o tym zapomni to albo urządzenie wogóle nie zgłosi się komputerowi i nic się nie dzieje, albo zgłosi się dziwnie i właśnie wtedy system prosi o sterowniki. |
hmm czyli część plotek zostało rozwianych... co do sterów USB win 98 nie robi bo ma słabą obsługę USB i potrzebuje sterów prawie do wszystkiego, ale jest tak zwany nieoficjalny SP do windy 98 i on naprawde wiele poprawia, polecam wszystkim którzy jeszcze siedzą na tym systemie, podobny SP jest do 2k ale tam już dużo nie trzeba poprawiać o ile jest SP4 zainstalowane... co do visty myśle ze przesiąde sie albo spróbuje przesiadki po wypuszczeniu co najmniej pierwszego SP... niech chłopaki z ms połatają chociaż najbardziej uciążliwe bugi ;p |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 08:11
|
|
|
Cezar napisał/a: | No i jest crack do visty
Wiecej informacji TUTAJ |
Wiadomo było że to tylko kwestia czasu. Identycznie było z:
- win XP, autoryzacja przez internet miała uniemożliwić używanie piratów - jak wiadomo życie to zweryfikowało
- dyskami UMD do PSP których wg. producenta nie da się podrobić - no to dysków nie podrobili tylko zrobili nakładkę na system i używają gier/programów z karty pamięci
- płytkami do XBOX360 które też podobno były nie do podrobienia - na stadione X-lecia można za 20zł kupić piraty
- kartridżami do GBA - można kupić pirackie kasetki, albo obejść to kupując SuperCard i za pośrednictwem PC wwalić gry na kartę pamięci
Jedynie na PC udaje się jeszcze producentom bronić przed piratami przez fizyczne zabezpieczanie płyt - z tym że taka metoda jest droga i nie każdego na nią stać.
A wracając do Visty to lepiej poczekać, aż system dostanie odpowiednie update`ty... |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 06-03-2007, 21:08
|
|
|
a gdzie zdobyć nakładkę na XP żeby "wyglądał" jak Vista |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 06-03-2007, 22:26
|
|
|
tomusn napisał/a: | a gdzie zdobyć nakładkę na XP żeby "wyglądał" jak Vista |
nie pamiętam jak sie nazywa ale w ostatnim chipie był opis właśnie takiego skina... hmm jak dla mnie to za bardzo zamula system i zero z tego pożytku... heh jeżeli chodzi o system to musi on dla mnie być maksymalnie praktyczny bez zbędnych bajerów ;p |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 11:32
|
|
|
tomusn napisał/a: | jeżeli chodzi o system to musi on dla mnie być maksymalnie praktyczny bez zbędnych bajerów ;p |
Ja tak mam od zawsze z samochodem |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2007, 19:11
|
|
|
W punktach sprzedaży dostępnych jest kilka wersji systemu. Najtańsza Vista Home Basic dostępna jest w cenie 990 zł w wersji pudełkowej lub jako dodatek dostępny z nowym komputerem w cenie 350 złotych. Najdroższa Vista Ultimata kosztuje w wersji pudełkowej 1950 zł, zaś z nowym komputerem 720 zł.
by onet. |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 07-03-2007, 19:55
|
|
|
Najtańsza Vista Home Basic kosztuje ok. 300-310zł w wersji OEM. Najdroższa wersja OEM Ultimate kosztuje ok. 600-610zł.
Nie jest prawdą, że OEM jest "dodatkiem do nowego komputera". Od 2005 (chyba) roku M$ zmienił i ujednolicił licencję OEM dla wszystkich swoich produktów. Teraz produkt OEM można kupić bez żadnego sprzętu i jest on legalny (dawniej Windows z "nieperyferyjną częścią komputera" a office z całym komputerem).
Różnica polega na tym, że droższy BOX jest przywiązany do użytkownika a OEM do sprzętu. Oznacza to, że przy zmianie sprzętu BOXa możemy zainstalować na nowym komputerze, a OEMa już nie.
Dodatkowo do BOXa dostajemy support od M$, a do OEMa od producenta komputera (którym stajemy się sami w momencie otwarcia opakowania z oprogramowaniem, zgodnie z zawartą na nim umową). Czyli w przypadku OEMa jesteśmy de facto pozbawieni jakiegokolwiek supportu.
By Me |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
ziutoon [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 18:11
|
|
|
Witam,
żeby nie zakładać nowego wątku na temat Visty to podepne sie tutaj,
mam problem własnie z Vistą i Divx-ami.
Od kiedy zainstalowałem Viste na laptopie nie moge dobrze ogladac filmów za pomoca Vplayera, BestPlayera, Allplayera i praktycznie każdego innego.
Po przejściu do trybu pełnoekranowego znika obraz a leci glos, ale z tym sobie poradziłem wystarczy zatrzymac i wznowic film bedac w trybie pelnoekranowym.
Mój problem polega na tym ze nie wyswietlaja sie napisy poprawnie to znaczy są pod obrazem dosłownie - nie na dole tylko pod warstwa obrazu.
Jak zmniejsze o pare procent obraz to i napisy sie pokazuja ale jest to dosć uciazliwe.
Czy ktos z was ma podobny problem?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
szczeslaw

|
Wysłany: 01-06-2007, 01:04
|
|
|
I wszystko stało się jasne - teraz już mamy potwierdzenie, dlaczego wszyscy narzekają na produkty M$:
http://thesource.ofallevil.com/
[ Dodano: 01-06-2007, 01:06 ]
ziutoon, sorki jakoś przegapiłem wcześniej twój post. Jeżeli jeszcze sobie nie poradziłeś z problemem, to powiem ci, że ja używam Media Player Classic i nie mam żadnych problemów z napisami. Dodatkowo Vista Codeck Pack. Wszystko ładnie działa. |
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
ziutoon [Usunięty]
|
Wysłany: 02-06-2007, 13:43
|
|
|
Witam,
Juz sobie poradzilem, subedit player + latka do visty i wszystko hula
ale zauwazylem ze troche mi sie vista zamulila mimo ze od dluzszego czasu nic nie instalowalem.
Ale moze to byc spowodowane mala iloscia miejsca na dysku c: ponizej 1GB
pzdr |
|
|
|
 |
|
|