Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprzedzanie po prawej - zgłupiałem
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 15:44   Wyprzedzanie po prawej - zgłupiałem

Za http://www.kmp.szczecin.p...y/2R_porady.htm

Cytat:

Wyprzedzanie z prawej strony - zabronione czy dozwolone?

W większości manewr wyprzedzania wykonuje się z lewej strony. Przepisy prawa o ruchu drogowym w niektórych przypadkach zezwalają jednak na wyprzedzanie pojazdów z prawej strony. Jest to uzależnione od drogi, po której się poruszamy. Na terenie zabudowanym możemy wyprzedzać pojazdy z prawej strony na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu oraz na jezdni dwukierunkowej posiadającej co najmniej dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Wyprzedzać z prawej strony możemy również poza obszarem zabudowanym, lecz tylko na drogach posiadających trzy pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku.

Uzbrojeni w taką wiedzę, manewr wyprzedzania powinniśmy wykonywać wręcz koncertowo. Szczególnie właśnie na Szosie Stargardzkiej, gdyż ta ulica jest zbudowana z dwóch jezdni jednokierunkowych, na jezdni wyjazdowej wyznaczone są trzy pasy ruchu, natomiast na jezdni wlotowej do Szczecina dwa pasy.

A KD mówi, że

Art. 24
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi
pasami ruchu [..]

1) na jezdni jednokierunkowej

I teraz pytanie. Kiedy droga składa się z dwóch jezdni jednokierunkowych?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-10-2005, 15:49   

To pytanie chyba do chłopaków ze Szczecina :wink: A poważnie poza terenem zabudowanym a tym jest chyba ta cała Szosa Stargardzka wyprzedzać możemy z prawej na wylocie bo tam są 3 pasy ruchu.
Natomiast co do twojego pytania są dwie jezdnie oddzielone pasem zieleni i wtedy są to jezdnie jednokierunkowe i może ich być dwie. Natomiast jeżeli są oddzielone tylko podwójną ciagłą linią to już jest jezdnia dwukierunkowa o wyznaczonych pasach ruchu.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 15:59   

Hubeeert napisał/a:

Natomiast co do twojego pytania są dwie jezdnie oddzielone pasem zieleni i wtedy są to jezdnie jednokierunkowe i może ich być dwie. Natomiast jeżeli są oddzielone tylko podwójną ciagłą linią to już jest jezdnia dwukierunkowa o wyznaczonych pasach ruchu.

Czyli np na wylocie z Warszawy aż do Płońska mogę wyprzedzać po prawej? Na całej katowickiej? Właściwie na większości dróg dwupasmowych w polsce... A autostrady?

Karwoś 
Mitsumaniak

Auto: Ford C-Max Hybrid 2.0
Wysłany: 01-10-2005, 16:37   

autostrada z zasady jest drogą jednokierunkową na dodatek bez skrzyżowań itp, więc na autostradzie można i z lewej i z prawej a nawet od dołu jak sie da:D

Czas może na Space Stara dla żony?

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-10-2005, 17:08   

Boli mnie głowa - nie od waszych wywodów a od zatok. Ale to powoduje że wnerwia mnie cytowanie kawałka. Przecież jasno napisałem i ten pies czy kto to pisał tez napisał jasno - W TERENIE ZABUDOWANYM WOLNO PRZY 2 PASACH RUCHU W JEDNĄ STRONĘ A W NIEZABUDOWANYM PRZY 3. Czy to tak ciężko zrozumieć :?:

Pogieło Was?? Spytam z całą resztką szacunku na jaka mnie stać :wink:
(łeb mnie napier.....)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 01-10-2005, 17:25   

Hubeeert napisał/a:
Boli mnie głowa - nie od waszych wywodów a od zatok. Ale to powoduje że wnerwia mnie cytowanie kawałka. Przecież jasno napisałem i ten pies czy kto to pisał tez napisał jasno - W TERENIE ZABUDOWANYM WOLNO PRZY 2 PASACH RUCHU W JEDNĄ STRONĘ A W NIEZABUDOWANYM PRZY 3. Czy to tak ciężko zrozumieć :?:

Pogieło Was?? Spytam z całą resztką szacunku na jaka mnie stać :wink:
(łeb mnie napier.....)

Drogi Hubercie. Jak boli Cię głowa, to odejdź od komputera, połóż się do łózka i zostaw to forum w spokoju. Bo naprawdę nie wiem co Cię tak zdenerwowało. Chyba swój własny stan.

Powiem jeszcze raz. Jeśli trasę katowicką potraktujemy jako dwie drogi jednokierunkowe, to mozna na niej wyprzedzać z prawej na całej długości. Może to dla Was oczywiste. Dla mnie to nowość. Bo przepis traktowałem literalnie tj. są trzy pasy poza terenem zabudowanym - można wyprzedzać. Są dwa pasy - nie można. A okazuje się, że może być inaczej. Albo czegoś nie rozumiem.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 01-10-2005, 17:42   

wjazd do szczecina .

na poczatku droga jest (hmm niech sie zastanowie ;) ) 2 pasmowa (dwa pasy w jedna strone i 2 w druga) natomiast jadac dalej dwu pasmowka rozciaga sie do 3 pasmowki 8)

jak by co to kazdego zapraszam na sprawdzenie ile jest pasow przy wjezdzie do szczecina.

ale wtedy dajcie znac ze bedziecie w miescie to zrobimy jakiegos spota 8)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 01-10-2005, 17:44   Re: Wyprzedzanie po prawej - zgłupiałem

Fido__ napisał/a:
Za http://www.kmp.szczecin.p...y/2R_porady.htm

Cytat:

Wyprzedzanie z prawej strony - zabronione czy dozwolone?

W większości manewr wyprzedzania wykonuje się z lewej strony. Przepisy prawa o ruchu drogowym w niektórych przypadkach zezwalają jednak na wyprzedzanie pojazdów z prawej strony. Jest to uzależnione od drogi, po której się poruszamy. Na terenie zabudowanym możemy wyprzedzać pojazdy z prawej strony na jezdni jednokierunkowej z wyznaczonymi pasami ruchu oraz na jezdni dwukierunkowej posiadającej co najmniej dwa pasy ruchu w każdym kierunku. Wyprzedzać z prawej strony możemy również poza obszarem zabudowanym, lecz tylko na drogach posiadających trzy pasy ruchu przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

piwkotom 
moderator mitsumaniak
maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 02-10-2005, 01:09   

Fido__ napisał/a:
Powiem jeszcze raz. Jeśli trasę katowicką potraktujemy jako dwie drogi jednokierunkowe, to mozna na niej wyprzedzać z prawej na całej długości. Może to dla Was oczywiste. Dla mnie to nowość. Bo przepis traktowałem literalnie tj. są trzy pasy poza terenem zabudowanym - można wyprzedzać. Są dwa pasy - nie można. A okazuje się, że może być inaczej. Albo czegoś nie rozumiem.

O ile sie nie myle to tam sa wyznaczone tylko po dwa pasy na kazdej jezdni, wiec wyprzedzanie z prawej jest dopuszczalne tylko na terenie zabudowanym. No chyba ze tam sa po trzy pasy ale chyba nie ma.
Cos po prostu przekombinowales jak sadze.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2005, 08:02   

piwkotom napisał/a:
Fido__ napisał/a:

O ile sie nie myle to tam sa wyznaczone tylko po dwa pasy na kazdej jezdni, wiec wyprzedzanie z prawej jest dopuszczalne tylko na terenie zabudowanym. No chyba ze tam sa po trzy pasy ale chyba nie ma.
Cos po prostu przekombinowales jak sadze.

Dlatego napisałem, że zgłupiałem. Ale...

1. Ten gliniarz pisze o drodze zbudowanej z dwóch jednokierunkowych. Możecie sobie wyobrazić o czym on gada?
2. Przepis mówi wyraźnie o tym, że na jednokierunkowej można wyprzedzać z prawej niezależnie od tego czy w terenie zabudowanym czy nie i niezależnie od tego czy ma dwa pasy czy trzy. Wystarczy, żeby miała "wyznaczone pasy ruchu"
3. Okazuje się, że połowa forum motoryzacyjnego na gazeta.pl interpretuje drogę rozdzieloną pasem zieleni jako dwie jezdnie jednokierunkowe. Właściwie to przez to zacząłem węszyć

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 02-10-2005, 13:22   

Czy droga jednokierunkowa to nie taka, która jest oznaczona stosownym znakiem informacyjnym?

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 02-10-2005, 16:03   

JCH napisał/a:
Czy droga jednokierunkowa to nie taka, która jest oznaczona stosownym znakiem informacyjnym?

Niestety, ale choć w naszym kodeksie drogowym jest wiele definicji, brak jest definicji drogi jednokierunkowej. Nieźle, co?

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2005, 15:18   

piwkotom dobrze prawi. Na katowickiej prawą mozna wyprzedzać tylko na terenie zabudowanym.
DROGA jednokierunkowa to taka, na początku której stoi znak jednokierunkowości. Takiego jednak nie spotkamy przy DRODZE składającej się z dwóch JEZDNI jednokierunkowych. Tam jednokierunkowość wymuszają znaki typu "zakaz skrętu w lewo", "nakaz prosto" itp.
Według mnie tekst szczecińskiej policji jest zupełnie jasny. Trzeba tylko zauważać różnice pomiędzy pojęciami DROGI i JEZDNI.
A tak na marginesie: na studiach dowiedziałem się że JEZDNIE gierkostrady zostały zaprojektowane tak jak dla trasy szybkiego ruchu (promienie zakrętów, profile jezdni itp), ale sama DROGA ze względów oszczędnościowych nie została zaprojektowana jako ekspresowa (obecnośc jednopoziomowych skrzyżowań, obsługa terenów przyległych). Dlatego policja od dawna, jeszcze w czasach gdy obowiązywało tam ograniczenie do 90, przymykała oko na jazdę 110 - oczywiście w miejscach gdzie nie postawiono dodatkowych ograniczeń.

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2005, 17:40   

Alek napisał/a:

DROGA jednokierunkowa to taka, na początku której stoi znak jednokierunkowości.

Alku, problem polega na tym, że przepis odnosi się do JEZDNI jednokierunkowej. Inna rzecz, że to co napisałeś to Twoja wolna interpretacja, bo w kodeksie próżno szukać definicji zarówno DROGI jednokierunkowej jak i JEZDNI.

Alek
[Usunięty]

Wysłany: 03-10-2005, 20:58   

Zgadza się, ale to nie tyle moja interpretacja, co sposób na odróżnienie drogi jednokierunkowej od jezdni dwujezdniowej drogi dwukierunkowej. Jeśli jest znak jednokierunkowości, to znaczy że droga jest jednokierunkowa. A jeśli nie ma takiego znaku, a jeden kierunek wymuszany jest inaczej, to jest to (jednokierunkowa) jezdnia drogi dwukierunkowej (Trasy Łazienkowskiej na przykład).

Odpowiedz do tematu