Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Sworzeń wahacza i przewody hamulcowe sztywne
Autor Wiadomość
rumcajs83 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1,3 GLX 86KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 25-05-2013, 15:38   Sworzeń wahacza i przewody hamulcowe sztywne

Wiem że temat dotyczący sworznia był już podejmowany ale postawiłem założyć nowy gdyż temat o przewodach sztywnych jakoś nie znalazłem.Mój problem a nawet dwa polegają na tym że mam do wymiany lewy sworzeń wahacza oraz przewody hamulcowe sztywne teraz jest najlepsze:)
W sklepie powiedziano mi że w moim MSS 1.3 86km 99rok nie wymienia się samego sworznia tylko cały z wahaczem a tu widziałem posty ze forumowicze wymieniają.
Przewody metalowe mam bardzo skorodowane i na pewno wymienię je na miedziane.Czy ktoś wymieniał już je? Chodzi mi o długość jaka potrzebna jest do wymiany.
Za wszelkie sugestie z góry dziękuję :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-05-2013, 16:46   

Sworzeń da się wymienić, takie pierdoły mogą mówić w ASO i zaproponować wahacz za 1200zł :P .
Tylko musisz sprawdzić (odkręć koło, trochę się schyl i zobaczysz) czy masz sworzeń z gwintem na końcu czy z grzybkiem.
Oczywiście jest ryzyko, że sworzeń będzie luźno siedział i może być lipa :wink: .
Tutaj masz podane, oczywiście mocno przybliżone długości przewodów:
http://pwpnet.pl/index.ph...ar&rok=06.98%3E
Wiadomo, że długość zależy od zagięcia.

rumcajs83 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-06-2013, 12:10   

Po dużym namyśle postanowiłem że wymienię całe wahacze żeby nie było lipy:) a jeśli chodzi o przewody to szykuje się grubsza robota. jak już będzie po wszystkiemu to dam znać bo widzę że raczej nikt nie miał problemu z przewodami hamulcowymi sztywnymi.

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Wysłany: 02-06-2013, 16:51   

rumcajs83 - jeśli ,,kasa nie gra roli" to wymieniaj cały wahacz ale ja wymieniłem oba sworznie rok temu i nie zauważyłem żadnej ,,lipy". Mechanik robił to nie raz i zrobił dobrze.
A jeśli chodzi i typ sworznia to tylko ten z linka

http://allegro.pl/sworzen...3257125800.html

Osobiście nie spotkałem w Mitsu SS sworznia z gwintem - takie występują tylko w przedliftingowej Carismie i innych Space'ach (Runner, Wagon).
Pzdr. :)

P.S. A tym w sklepie możesz śmiało narysować palcem kółeczko na czole :lol:
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

rumcajs83 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-06-2013, 12:06   

Jestem już po wymianie wahaczy i Misiek jest nie do poznania. tak z ciekawości za jeden wahacz kompletny dałem 126 zł. a oczywiście zaraz wymieniłem dwa. Przy okazji wymieniłem tarcze z przodu i klocki. Tarcze BREMBO po 198zł za komplet oraz klocki w postaci wynalazku Service Parts 65zł. Przewody sztywne zaczną być robione od poniedziałku i dopiero po ich zamontowaniu będę mógł spokojnie powiedzieć że wszystko jest git.

[ Dodano: 20-06-2013, 11:26 ]
Panowie robota z przewodami zakończyła się. Było ciężko. Cały układ hamulcowy sprawny :D

sqza 
Mitsumaniak
SpaceRowicz

Auto: MSS 1,3B GLX 99r
Wysłany: 08-07-2013, 09:57   

rumcajs83 napisał/a:
Jestem już po wymianie wahaczy i Misiek jest nie do poznania. tak z ciekawości za jeden wahacz kompletny dałem 126 zł. a oczywiście zaraz wymieniłem dwa. Przy okazji wymieniłem tarcze z przodu i klocki. Tarcze BREMBO po 198zł za komplet oraz klocki w postaci wynalazku Service Parts 65zł. Przewody sztywne zaczną być robione od poniedziałku i dopiero po ich zamontowaniu będę mógł spokojnie powiedzieć że wszystko jest git.

[ Dodano: 20-06-2013, 11:26 ]
Panowie robota z przewodami zakończyła się. Było ciężko. Cały układ hamulcowy sprawny :D

Ja też wymieniałem całe wahacze - 1,5 roku temu prawy a w tym roku lewy. Tak z ciekawości jakiej firmy znalazłeś wahacze za 126 i gdzie kupowałeś ?? ja z tego co pamiętam płaciłem jakieś 230zł za kompletny wahacz.

rumcajs83 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-07-2013, 16:23   

wahacze to Japońska firma NTY i są nadal na alledrogo.
http://allegro.pl/mitsubi...3373274731.html

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 12-07-2013, 08:23   

Na zdjęciu jest znak wodny Polcar a oni w 99% sprzedają chińszczyznę
nie słyszałem o takiej firmie NTY, ale kto wie - może i istnieje
nie wykluczam też chińszczyzny - od 3 lat jeżdżę na wahaczach SH (też dystrybuowane przez Polcar) i nie mam zastrzeżeń

rumcajs83 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 31-07-2013, 11:13   

Na razie nie mam podstaw do narzekania. chińszczyzna może jest, byle trzymała jak najdłużej. a jak to się mówi Cena Czyni Cuda :D

czerwik 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star did
Wysłany: 24-06-2014, 11:42   

Bizi78, Witam
Mam MSS 1,9 did 102km 2001r, nie wiem czy dobrze rozumiem, że sworzeń da się wymienić w każdym MSS a nie koniecznie cały wahacz? Rok temu wymieniałem (mechanik wymieniał) i stwierdził, że nie da się wymienić samego sworznia. Problem w tym, że po roku diabli :evil: wzięli sworzeń i kocówkę drążka kierowniczego, zbieżność padła, opony skasowało. Ponieważ koszty sworznia a wahacza się różnią znacznie chciałbym się dowiedzieć czy można wymienić sam sworzeń czy zrobił mnie w balona i zapłaciłem za wahacz! :axe: Z tego co widziałem to sworzeń jest wciaskany - co potwierdził na przeglądzie

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 24-06-2014, 18:57   

czerwik napisał/a:
Rok temu wymieniałem (mechanik wymieniał) i stwierdził, że nie da się wymienić samego sworznia.

Czasem gniazdo może być tak rozwalone, że nie da rady wpasować sworznia :( .

Do zamiennika wahacza prawdopodobnie będzie problem wsadzić nowy sworzeń.
Czasami warto poszukać używkę w dobrym stanie niż walić kasę na zamiennik :wink: .

czerwik 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star did
Wysłany: 25-06-2014, 09:55   

Dzięki, zobaczę co z tego wyjdzie, ma wymienić tylko sworzeń robota w przyszłym tygodniu
Wczoraj (26) jednak się udało. Dzięki za pomoc, trudno było wycisnąć sworzeń ale obeszło się bez wymiany wahacza.

gargi12 
Mitsumaniak

Auto: space star 1.6Family 98KM 2001
Wysłany: 11-07-2014, 20:27   swożeń

czerwik napisał/a:
Dzięki, zobaczę co z tego wyjdzie, ma wymienić tylko sworzeń robota w przyszłym tygodniu
Wczoraj (26) jednak się udało. Dzięki za pomoc, trudno było wycisnąć sworzeń ale obeszło się bez wymiany wahacza.
też mam do wymiany prawy swożeń i sie zastanawiam nad kupnem całego wahacza za 120 zl

Odpowiedz do tematu