Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosba! , pytanie uzytkownikow miskow o elektryke
Autor Wiadomość
buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-07-2014, 17:27   Prosba! , pytanie uzytkownikow miskow o elektryke

Witam ostatnio w moim pajero akumulator skończył swój żywot , objawiło się to tym ze jak auto postoi 24 h to ciężko kreci albo wogule nie obróci tylko tyrka - wiadomo brak prądu . Dzisiaj podładowując akumulator ściągnąłem klemę z niego i zobaczylem ze samochód mimo pozamykanych drzwi wyłączonego zapłonu itp. pobiera minimalny prąd a objawia się to tym ze jak dotknę klema do akumulatora to iskrzy odrobinkę i teraz nie wiem czy tak ma byc ze na postoju auto i tak pobiera minimalny prąd? Czy może coś się podziało w instalacji samochodu . I tu moja prośba czy mogli byście zobaczyć u siebie czy po zdjęciu klemy z akumulatora z powyłączanym wszystkim i zamkniętymi drzwiami itp. tez iskrzy? Dodam jeszcze ze ściągałem po kolei bezpieczniki i dalej iskrzyło. Pozdrawiam i z góry dziękuje.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 31-07-2014, 17:36   

Każde auto jest teraz naszpikowane elektroniką i zawsze będzie pobierać jakiś prąd. Na wszelki wypadek możesz sprawdzić jaki to jest prąd miernikiem uniwersalnym ustawionym na pomiar amper i wpiętym w szereg z akumulatorem. Wartość podaj tutaj to napiszemy czy jet ok.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2014, 18:11   

Zmierzyłem jakimś chińskim miernikiem ustawionym na 20m , w pierwszej chwili po zetknięciu pokazuje około 0,50-0,60 po czym odrazu spada do 0,12 i tak już zostaje

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2014, 21:30   

0,12 jest akceptowalne. A sprawdzałeś jakie masz ładowanie na akumulatorze? Czasem przez problemy z połączeniami głównej masy akumulator może szybciej paść z powodu notorycznego niedoładowywania. Wystarczy, że ładowanie na akumulatorze będzie niższe o około 1V do tego krótkie odcinki jazdy i aku bardzo szybko wykazuje stan rozładowania.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2014, 10:16   

A wiec tak dziś sprawdziłem ponownie pobór prądu i pokazało 0,06.(czyli pewnie idealnie) Mam zamontowany w aucie woltomierz i faktycznie zawsze było po odpaleniu na 14v a teraz czasem jest na 13 - 13,5v a czasem 14v szczególnie jak powłączane są różne rzeczy to pokazuje nisze napięcie. Akumulator mam 110 Ah ale gość mi doradził żebym kupił jak najmocniejszy i zamówiłem na aledrogo akumulator 120ah i teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem , czy alternator da sobie z nim rade bo właśnie dużo jeżdżę na krótkich odcinkach . Pozdrawiam.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2014, 12:40   

Da radę jak będzie dobre ładowanie ale nie warto przesadzać i przeważnie wystarcza to co zaleca producent auta na daną strefę klimatyczną. Aby sprawdzić czy to masa nie domaga możesz na próbę zrobić dodatkową masę po między akumulatorem a silnikiem a najlepiej samym.alternatorem za pomocą kabla rozruchowego. Jeśli po takim zabiegu napięcie ładowania się podniesie, to będzie trzeba przeczyścić połączenia masy.

buchaj 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2014, 13:25   

Popróbuje i zobaczymy , dzięki wielkie za porady Pozdrawiam.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2014, 17:18   

Nie ma za co :)
Dzięki i wzajemnie.

Odpowiedz do tematu