Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż
Autor Wiadomość
pieszczoch 
Forumowicz

Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-08-2014, 22:51   [Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż

Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość dołożenia szyberdachu do carismy przedliftowej w wersji liftback jeżeli takowego fabrycznie nie było ;)
Od pewnego czasu noszę się z tym zamiarem a mam okazję tanio kupić szyber oraz podsufitkę od takiego samego modelu.
Co trzeba przygotować, co dorobić/przerobić? Czego unikać itp:)
Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
Ostatnio zmieniony przez glina 09-09-2014, 14:53, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-08-2014, 07:29   

Montaż oryginalnego szyberdachu to ingerencja w fabryczny dach, zmiane jego wzmocnienia, etc.
Szyberdach uniwersalny to wucięcie dziury w dachu i wstawienie ramii z szybą, kiepskie i kłopotliwe rozwiązanie.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 08-08-2014, 17:07   

czyli generalnie jakbym nie chciał to osłabi to konstrukcję ;/
myślałem, że cari bez szyberdachu ma tak samo wzmocniony dach jak ta z szyberem tylko nie ma szkła ;P

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 09-08-2014, 00:55   

Nie wiem co to znaczy "kupić tanio szyberdach" ale na Twoim miejscu poszukałbym tanio klimatyzacji.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 09-08-2014, 02:01   

A jedno wyklucza drugie ? W mojej Cari jest i klimatyzacja, i szyberdach. Idealna rzecz do szybkiego przewietrzenia auta, szczególnie po postoju na słońcu. A jak ktoś pali w aucie, to też szyberdach jest bardzo przydatny.
Tyle, że ja bym się za to samodzielnie nie brał. Źle założony szyberdach to sporo kłopotów - w większości związanych z wodą. Źle zabezpieczone wycięcie w dachu (rdza), brak założonych odpływów w słupkach (kiedyś taką amatorską przeróbkę widziałem), ciut krzywo wycięty otwór i źle dopasowana uszczelka...problemów przy samodzielnym montażu może sporo wyskoczyć.
Co do wzmocnienia dachu, to wystarczy ściągnąć podsufitkę i porównać w obu autach jak to wygląda. Ale to też może wiązać się z wyciągnięciem przedniej szyby (w niektórych autach inaczej się nie da wyciągnąć/założyć podsufitki, ale przyznaję że nawet nie wiem, jak to wygląda w Carismie).

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 11-08-2014, 21:27   

Ja też mam szyber i klimę, bo szyber miałem a klimę dokładałem sam. Jednak pomimo tego, że coś niecoś potrafię zrobić przy aucie, to za szyberdach raczejbym się nie brał...tym bardziej oryginalny. Tak jak napisał kolega wyżej, uniwersalny to zwykła dziura w dachu z uszczelką i szybą, ale ori to już problem.

pieszczoch 
Forumowicz

Wysłany: 19-08-2014, 21:43   

Klimę mam, ale chciałem taki bajer mieć ;) tanio to za 100zł z podsufitką ;) ale widzę, że lepiej w uniwersalny iść i tak :) dzięki

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 19-08-2014, 22:32   

100 zł to faktycznie nie jest jakiś wielki pieniądz.
Szczerze, ja bym to kupił (oczywiście po sprawdzeniu, czy wsio działa), i poszukał jakiegoś warsztatu w okolicy, który by mi to porządnie założył - oczywiście robota na rachunek lub fakturę. A pora raczej dobra, bo zaraz jesień i zima, więc jeśli jakieś cuda by wyszły, to miałbyś przecież gwarancję :)
No ale to już Twoja decyzja.

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 20-08-2014, 09:51   

Nie ma co kupować oryginalnego, jeżeli nie masz do niego nowych uszczelek, lepiej kupić nowy markowy z montażem. Chyba, że dokupisz uszczelki w ASO. W takim przypadku zdejmij swoją podsufitkę i zobacz dach od wewnątrz w dawcy. Nie wydaje mi się, żeby trzeba było coś usuwać, spawać poza wycięciem blachy pod sam szyberdach, w serwisówce widać, że całość jest przykręcana do szkieletu. Pooglądaj service manual dział: BODY/SUNROOF od strony 42-54 do 42-60 i sprawdź u siebie na suficie, czy masz punkty do przykręcenia konstrukcji.

Rufenzzo 
Nowy Forumowicz

Auto: Cari
Wysłany: 24-10-2014, 16:15   

Udała się operacja ? :)

rybda1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma
Wysłany: 29-07-2015, 22:06   szyberdach

Mógłbyś opisać bliżej jak zakładałeś szyberdach ? I czy oryginalny ?

Odpowiedz do tematu