[Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż |
Autor |
Wiadomość |
pieszczoch
Forumowicz
Auto: Galant VI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2014, 22:51 [Carisma] Zakładanie szyberdachu w przedlifcie liftback, moż
|
|
|
Cześć, chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość dołożenia szyberdachu do carismy przedliftowej w wersji liftback jeżeli takowego fabrycznie nie było
Od pewnego czasu noszę się z tym zamiarem a mam okazję tanio kupić szyber oraz podsufitkę od takiego samego modelu.
Co trzeba przygotować, co dorobić/przerobić? Czego unikać itp:)
Z góry dziękuję za odpowiedzi:) |
Ostatnio zmieniony przez glina 09-09-2014, 14:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-08-2014, 07:29
|
|
|
Montaż oryginalnego szyberdachu to ingerencja w fabryczny dach, zmiane jego wzmocnienia, etc.
Szyberdach uniwersalny to wucięcie dziury w dachu i wstawienie ramii z szybą, kiepskie i kłopotliwe rozwiązanie. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
pieszczoch
Forumowicz
|
Wysłany: 08-08-2014, 17:07
|
|
|
czyli generalnie jakbym nie chciał to osłabi to konstrukcję ;/
myślałem, że cari bez szyberdachu ma tak samo wzmocniony dach jak ta z szyberem tylko nie ma szkła ;P |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 09-08-2014, 00:55
|
|
|
Nie wiem co to znaczy "kupić tanio szyberdach" ale na Twoim miejscu poszukałbym tanio klimatyzacji. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 09-08-2014, 02:01
|
|
|
A jedno wyklucza drugie ? W mojej Cari jest i klimatyzacja, i szyberdach. Idealna rzecz do szybkiego przewietrzenia auta, szczególnie po postoju na słońcu. A jak ktoś pali w aucie, to też szyberdach jest bardzo przydatny.
Tyle, że ja bym się za to samodzielnie nie brał. Źle założony szyberdach to sporo kłopotów - w większości związanych z wodą. Źle zabezpieczone wycięcie w dachu (rdza), brak założonych odpływów w słupkach (kiedyś taką amatorską przeróbkę widziałem), ciut krzywo wycięty otwór i źle dopasowana uszczelka...problemów przy samodzielnym montażu może sporo wyskoczyć.
Co do wzmocnienia dachu, to wystarczy ściągnąć podsufitkę i porównać w obu autach jak to wygląda. Ale to też może wiązać się z wyciągnięciem przedniej szyby (w niektórych autach inaczej się nie da wyciągnąć/założyć podsufitki, ale przyznaję że nawet nie wiem, jak to wygląda w Carismie). |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 11-08-2014, 21:27
|
|
|
Ja też mam szyber i klimę, bo szyber miałem a klimę dokładałem sam. Jednak pomimo tego, że coś niecoś potrafię zrobić przy aucie, to za szyberdach raczejbym się nie brał...tym bardziej oryginalny. Tak jak napisał kolega wyżej, uniwersalny to zwykła dziura w dachu z uszczelką i szybą, ale ori to już problem. |
|
|
|
 |
pieszczoch
Forumowicz
|
Wysłany: 19-08-2014, 21:43
|
|
|
Klimę mam, ale chciałem taki bajer mieć tanio to za 100zł z podsufitką ale widzę, że lepiej w uniwersalny iść i tak dzięki |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 19-08-2014, 22:32
|
|
|
100 zł to faktycznie nie jest jakiś wielki pieniądz.
Szczerze, ja bym to kupił (oczywiście po sprawdzeniu, czy wsio działa), i poszukał jakiegoś warsztatu w okolicy, który by mi to porządnie założył - oczywiście robota na rachunek lub fakturę. A pora raczej dobra, bo zaraz jesień i zima, więc jeśli jakieś cuda by wyszły, to miałbyś przecież gwarancję
No ale to już Twoja decyzja. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
wichura1
moderator mitsumaniak download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Pomógł: 105 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 3021 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 20-08-2014, 09:51
|
|
|
Nie ma co kupować oryginalnego, jeżeli nie masz do niego nowych uszczelek, lepiej kupić nowy markowy z montażem. Chyba, że dokupisz uszczelki w ASO. W takim przypadku zdejmij swoją podsufitkę i zobacz dach od wewnątrz w dawcy. Nie wydaje mi się, żeby trzeba było coś usuwać, spawać poza wycięciem blachy pod sam szyberdach, w serwisówce widać, że całość jest przykręcana do szkieletu. Pooglądaj service manual dział: BODY/SUNROOF od strony 42-54 do 42-60 i sprawdź u siebie na suficie, czy masz punkty do przykręcenia konstrukcji. |
_________________ Mitsumaniaku !!! Tutaj Download (u góry strony). |
|
|
|
 |
Rufenzzo
Nowy Forumowicz
Auto: Cari
|
Wysłany: 24-10-2014, 16:15
|