Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do silnika??
Autor Wiadomość
mikun81
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2007, 13:49   Jaki olej do silnika??

Witam. Jaki olej radzicie wlac do silnika do Sigmy? Do tej pory jezdzil w Niemczech na 5 W40 a teraz musze zmienic i nie wiem czy wlac taki sam. Jakiej firmy olej jest zalecany??

syski
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2007, 15:40   

Kolego mam przed sobą instrukcję obsługi Mitsubishi Sigma i tabelę z olejami

otóż: 1. zakres temperatur w jakich jest stosowany 5w 40 to -40 do +20
te same parametry dla 5w-50 (strzałki pokazują aby go stosować raczej w niskich temperaturach)

Natomiast SAE 10w-30 ma przedział temperaturowy stosowania -30 do +40

SAE 10w-40 oraz 10w-50 zakres temperatur od -30 do +50 ( ale strzałka prowadzi dalej więc i może pracować w wyższej temperaturze) Podaję za instrukcją stopnie celsjusza i odnosi się to do temperatury otoczenia.

Uważam że obecnie oleje różnych firm mają bardzo zbliżone parametry a płaci się za nazwę - oczywiście to tylko moje zdanie. :roll:

Oczywiście wybór producenta oleju zależy od Twojej zasobności portfela :D

Ja używam Petro Canada 10w-40. Wymieniam olej co 13tys km z filtrem kosztuje mnie to 120zł bez brudzenia rąk czyli u mechanika. :wink:
Aha instrukcja mówi o takich olejach do różnych silników a więc nie ma to znaczenia czy masz 12 czy 24V

Pozdrawiam

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2007, 23:03   

Witam,

a ja od siebie dodam tylko tyle - jeśli faktycznie masz to że jeżdził na 5W/40 gdzieś udokumentowane (nie tylko z zapewnień poprzedniego własciciela), wlał bym dokładnie ten sam olej na którym jeździł. Chociaż szczerze przyznam iż silnik 6G72 jeżdżący na pełnym syntetyku i nie biorący oleju to nielada rarytas. W zasadzie z racji swego wieku konstrukcja ta była przewidziana do olei mineralnych klasy API SF-SG, gdyż tylko takie były w tym czasie produkowane. A jak wiadomo są to dość gęste oleje, ja osobiście nie spotkałem Sigmy, która jeździła by na syntetyku i go nie brała...co oczywiście nie znaczy że takiej nie ma ;) Na Twoim miejscu, wlał bym pewnie jakiś półsyntetyk. Po pierwsze ze względów bezpieczeństwa (rozszczelnić silnik to żadna sztuka...), po drugie ze względów ekonomicznych - niższa cena. Po trzecie wreszcie Twój silnik nie będzie miał okazji pracować w takich ekstremalnie trudnych warunkach aby wymagał tak dobrego smarowania.
To tylko takie moje spostrzeżenia, zresztą jestem zwolennikiem teorii optymalnego doboru oleju i częstszych wymian np. co 7.000 km zamiast lania super specyfików (przeważnie przereklamowanych) i wykręcania limitu kilometrów przewidzianych między wymianami (dla 6G72 10.000 km). Ale w tym temacie każdy ma pewnie własne preferencje i spostrzeżenia... :)

pozdrawiam.

mikun81
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2007, 23:16   

Dziekuje za odpowiedzi. Wiem ze jezdzil na takim oleju czyli 5W40. Kupilem to auto od pierwszego wlasciciela w Niemczech z przebiegiem 118tys. Wszystkie ksiazki serwisowe sa w aucie. MAm teraz przejechane 123 tys i nie bierze ani grama oleju. Dlatego mysle o wlaniu takiego samego oleju. Myslalem o oleju firmy Midland. Moze jezdzi ktos na tym oleju?

Chi-Man
[Usunięty]

Wysłany: 12-03-2007, 23:44   

mikun81 napisał/a:
Myslalem o oleju firmy Midland. Moze jezdzi ktos na tym oleju?

Witam,

już komuś chyba odpowiadałem w tym temacie...:

TUTAJ

pozdrawiam.

pc
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 07:23   

A ile litrów wchodzi na wymianę? do Sigmy?

syski
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 17:09   

Instrukcja podaje że do miski olejowej wchodzi 4,0litra a do filtra 0,3litra = 4,3litra

Z praktyki wlewają 4,5litra i jest stan między kreskami na bagnecie do butelki dają mi 05litra na dolewkę zwykle to wystarcza do następnej wymiany
Pozdrawiam :)

renata1975
[Usunięty]

Wysłany: 13-04-2007, 18:58   

Poprzedni własciciel mojego miśka był katem izalał LOTOS15W40 auto bralo go i potrafiło niżle zadymic.Więc postanowiłam go zmienić na CASTROL 10W60 i problemy znikly.

Odpowiedz do tematu