|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ktora najlepsza cyfrowka? DMC-FZ8,PowerShot S3 IS,Fuji? |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2007, 08:55
|
|
|
juz nawet nie chodzi o szumy, bo te sie ujawniaja przy wyzszych czulosciach, ale zwyczajnie jak mam do wyboru zrobic wiecej zdjec i potem wybrac najlepsze a zrobic jedno i moze nie wyjdzie, to wybieram to pierwsze
ja ciagle mam karte 256 MB, ktora starcza mi na duzo fotografowania - przy 9 MPix szybko sie zapelni - nie wspominajac, ze im wiecej pixeli do obrobienia tym wolniej dziala aparat
a co bylo nie tak z ta stara 2Mpix? - jak kiepski aparat, to i szczegoly traci - powinienes porobic fotki porzadnym aparatem z taka matryca i z porzadnym obiektywem - bo to obiektyw rysuje zdjecie a nie matryca
ludzie skupiaja sie na ilosci mpixow w ogole nie patrzac na reszte, ktora jest duzo wazniejsza - jak pisalem - jak bedziesz codziennie robil odbitki na A2, to bierz aparat z 16 Mpix; ja odbitki robie niezmiernie rzadko, bo i po co, a na moim ekranie (1024x768), to 2 Mpix jest az za duzo
zreszta - masz na mojej WWW kilka probek tego, co Canon G3 potrafi; jak myslisz - dlaczego nie wymienilem go na cos nowszego? - bo w ofercie nie ma (w cenie do 3 tys zl) aparatu potrafiacego robic rownie dobre fotki (procz lustrzanek, ktora co prawda chcialbym miec, ale tylko czasami, bo taka krowa mi czesciej przeszkadza niz pomaga) |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2007, 09:32
|
|
|
Chooper napisał/a: | a mi tam FZ50 z dnia na dzień coraz bardziej się podoba jak go sobie tak uzytkuję |
za jakieś niecałe dwa miesiące też będę sobie go użytkował
Chooper napisał/a: | BTW, Akbi nie masz może dostępu do lampy zewnętrznej do FZ50 ?? |
mogę Ci ściągnąć na zamówienie - czas oczekiwania od tygodnia do nawet miesiąca ... w zależności czy Panasonic ma to na stanie w Warszawie ... a może niestety nie mieć
Kleju napisał/a: | Fuji plusy
-9mln pikseli |
FZ50 - ma 10 mln pikselli
Cytat: | 9MPix to plus? a co? - bedziesz czesto robil odbitki na A2? |
Darku, ja obecnie mam aparat z 5 mpix i zawsze robię z taką robię z taką rozdzielczością, gdyż czasem, aby fotka wyglądała lepiej to ją później kadruję, czasem nawet do 1 mpix, czasem z tego potrafi wyjść coś fajnego .... wejdź na moją stronkę, tam mam kilkadziesiąt swoich fotek wstawionych
szczeslaw napisał/a: | a Matsushita (właściciel marki Panasonic) jest jakoś powiązany z Mitsubishi |
bardziej z Toyotą i przez to nie chcieli zainwestować w nasz zeszłoroczny zlot |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 28-02-2007, 09:33
|
|
|
Przedewszystkim nie ważna jast matryca (oczywiście w granicach rozsądku) ile ma mgpixeli tylko jak wielki jest element światłoczuły, poza tym FUJI ma manualny obiektyw tak jak w każdej lustrzance a konkurencja nie |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Krzyzak

Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-02-2007, 11:23
|
|
|
akbi napisał/a: | wejdź na moją stronkę, tam mam kilkadziesiąt swoich fotek wstawionych |
ogladalem - widze, ze masz ten sam problem co ja - ze wzgledu na kompresje (net) fotki mocno traca na jakosci - wygladaja, jakby byly mocno zaszumione i do tego takie wyblakle (brakuje im odpowiedniego nasycenia) |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 28-02-2007, 17:49
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | widze, ze masz ten sam problem co ja - ze wzgledu na kompresje (net) fotki mocno traca na jakosci - wygladaja, jakby byly mocno zaszumione i do tego takie wyblakle (brakuje im odpowiedniego nasycenia) |
wiesz .... można by powiedzieć, że ja generalnie nie mam żadnego pojęcia o robieniu fotek , od tak lubię sobie czasem popstrykać . Większość z tych co mam na stronie to robiłem zwykłym kompaktem - Nikon Coolpix 5600, jeśli masz chwilkę i chęć, to mogę Ci przesłać oryginalną fotkę w rozdzielczość 5mpix i wtedy możesz tak naprawdę porównać jego jakość, bo na stronie, to może być też szumienie powstałe w trakcie kompresji |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 02-03-2007, 11:02
|
|
|
A moze jeszcze troche poczekac, kasy dozbierac i kupic PAnasonica FZ50??? |
|
 |
Krzyzak

|
Wysłany: 02-03-2007, 12:11
|
|
|
akbi napisał/a: | bo na stronie, to może być też szumienie powstałe w trakcie kompresji |
wlasnie to mialem na mysli - zeby w miare nie zarzucac miejsca i nie miec kobylastych rozmiarow plikow do transferu, to trzeba wybrac kompromis: jakosc/wielkosc i dlatego tez mam mocno zaszumione przez artefakty jpg - dlatego nie mozna po nich jednoznacznie powiedziec, ze aparat jest slabej czy wysokiej jakosci |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 10-03-2007, 23:38
|
|
|
no i chyba juz wybralem!!! Bedzie Panasonic FZ50 I jak bede zadowolony?? |
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 11-03-2007, 09:16
|
|
|
Pobawisz się nim z miesiąc to sie przekonasz - może tak a może nie... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 12-03-2007, 13:57
|
|
|
Od wczoraj juz go mam Jak na razie moze tylko 10% funkcji aparatu odkrylem i wiem do czego sluza. Ale wydaje mi sie ze bede potrzebowal pomocy, zeby sie czasami cos zapytac do kogo bym mogl pisac na priv w wrazie watpliwosc i pytan??? |
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-03-2007, 15:49
|
|
|
Kleju napisał/a: | do kogo bym mogl pisac na priv w wrazie watpliwosc i pytan??? |
Chooper ma takiego, pisał o tym parę postów wyżej.... |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-04-2007, 06:31
|
|
|
i jak wrażenia? Zadowolony, czy nie kupiłbyś go teraz? |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|