przekaznik grzania świec żarowych |
Autor |
Wiadomość |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-09-2014, 01:48 przekaznik grzania świec żarowych
|
|
|
Witam.Panowie mam pytanko czy w tych naszych wozidłach dokladanie sport 99rok 2,5 TD jest jakis bezpiecznik grzania swiec zarowych.Ostatnio nie moglem zapalic po podaniu pradu na krotko na przekaznik odpalil od reki.Od tamtej pory spokoj ale chcialbym wiedziec gdzie zajrzec profilktycznie w razie powtorki. |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 30-09-2014, 14:51
|
|
|
Jest i musi być inaczej można instalacje spalić |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
|
Wysłany: 01-10-2014, 01:06
|
|
|
Tyle to ja wiem tylko pytanie gdzie on jest? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 01-10-2014, 07:27
|
|
|
Wina może leżeć też po stronie komputera , który nie podaje impulsu... Ja tak miałem w Pajero 2 co prawda w 2,8, ale tu myślę że jest podobnie...U mnie zamontowany był gdzieś w nogach u pasażera (komputer/sterownik świec). |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2014, 00:10
|
|
|
Myslalem że w tych rocznikach nie bylo jeszcze komputerów.Trzeba bedzie podjechac do fachowcow w tej dziedzinie;) |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 02-10-2014, 10:57
|
|
|
komputera nie ma w tym modelu, jest sterownik świec żarowych, na przednim słupku prawym na dole. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2014, 14:43
|
|
|
Sam raczej nic nie wskuram.Ale dziekuje za podpowiedzi.Jezeli sie uda podjade do fachowców z Bytowa na diagnoze i mały przeglądzik;) |
|
|
|
 |
milo
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Pomógł: 115 razy Dołączył: 27 Lut 2011 Posty: 3452 Skąd: BP
|
Wysłany: 02-10-2014, 15:04
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | jest sterownik świec żarowych, na przednim słupku prawym na dole. |
Jak w większości mitsubishi starszych roczników
Przekaznik powinien znajdować się w komorze silnikowej łatwo go zlokalizować po grubszych przewodach |
_________________ Jest ryzyko jest zabawa
三菱ギャラン
Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td
 |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
|
Wysłany: 02-10-2014, 17:29
|
|
|
Przekaznik czy jak to tam nazwac jest w komorze silnika tak jak by nad lewym nadkolem zaraz pod maska bardzo latwo go zlokalizowac.Sam przekaznik jest podobno oki tylko dlaczego nie dostal prada po przekreceniu stacyjki???Po podlaczeniu pradu na krotko nagrzal swiece i zaplil wiec dziala poprawnie.No zobaczymy.Od tamtej pory bylo oki wiec moze byly styki zasniedziale jak wyjalem i wlozylem spowrotem wtyczke zasilajaca to pomoglo.Zobaczymy |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 03-10-2014, 07:44
|
|
|
Napisałem wcześniej Komputer/ sterownik .... oczywiście Zbyszek ma rację z jego lokalizacją. A sprawdź czy w tym mały kabelku sterującym (przy przekaźniku pod maską) pojawia się prąd na kilka sekund po włączeniu kluczyka. Jeśli nie i nie jest to bezpiecznik jakiś, to pewnie poszedł sterownik.... Wtedy musisz go odszukać (prawdopodobnie tam jest gdzie pisał Zbyszek, przynajmniej W P II tam był) i odczytać jego nr. na tej podstawie szukać drugiego... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
|
Wysłany: 03-10-2014, 16:55
|
|
|
Dzisiaj poprosiłem kolege zeby podszedl do auta i zapalil.Stal 8 dni na parkingu nie ruszany i odpalil na pol strzala po zagrzaniu swiec tak jak zwykle.Czyli wszystko jest oki chyba.Jak sie powtorzy bedziemy weszyc temat.Ale dziekuje za nakierowanie juz bede wiedzial w co uderzyc na przyszlosc;)
[ Dodano: 20-10-2014, 20:23 ]
Wypada temat zakończyć.Pewnego dnia autko zapaliło po nocy ładnie podjechałem 300 metrów zgasiełem i tak już zostałem;)Cały dzień grzebania pytania do specjalistów i się okazło że elktro zawór na pompie wtryskowej przepaliła się chyba cewka i nie otwieral paliwa można było krecic do śmierci.Wywalilem to ustrojstwo wstawiłem nowy zawór prad podlaczony ze stacyjki i auto zyje i jakos mi się wydaje lepiej jeździ;)Podobno bardzo zadki przypadek ale może komus pomoże;) |
|
|
|
 |
|