Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprzedzanie po prawej - zgłupiałem
Autor Wiadomość
Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 05-10-2005, 10:16   

No dobra, czas na pewne podsumowania.

Sprawdziłem wczoraj trochę, i...

1. Droga Warszawa-Pruszków - brak znaków o drodze jednokierunkowej. Obecne jedynie w W-wie (droga te przechodzi w aleje jerozolimskie). W granicach warszawy właściwie te znaki nic nie zmieniają, bo tu mozna wyprzedzać po prawej. Poza granicami warszawy - nie można wyprzedzać z prawej strony.

2. Droga Warszawa-Ożarów Maz (kierunek Poznań). Znaki o drodze jednokierunkowej obecne niemal na każdym skrzyżowaniu. A więc, UWAGA, można wyprzedzać z prawej strony.

Czy możecie z łaski swojej zwrócić uwagę jak to jest u Was na drogach dwujezdniowych oddzielonych pasem zieleni?

MariuszZ 
Forumowicz

Auto: ex. Space Star 1.6 Comfort'04
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-10-2005, 18:59   

Fido__ napisał/a:

Czy możecie z łaski swojej zwrócić uwagę jak to jest u Was na drogach dwujezdniowych oddzielonych pasem zieleni?

Jeśli się nie mylę, to we Wrocławiu jedyną wielopasmową wylotówką jest Jana III Sobieskiego- na Warszawę: w granicach miasta jej jezdnie są jednokierunkowe, jednak gdy kończy się miasto pas zieleni zamienia się w barierę enregochłonną i od tego momentu ich jednokierunkowość przestaje obowiązywać (akurat jest w tym miejscu skrzyżowanie, za ktorym nie sa już powtórzone znaki drogi jednokierunkwej).

Pozostałe ulice wielopasmowe z pasem zieleni (wszystkie w granicach miasta), na których zwróciłem na to uwagę maja znaki jednokierunkowości (Legnicka, Powstańców Śl., Hallera, Armii Krajowej, Ślężna).

Przy okazji refleksja- na Sobieskiego w niektórych przypadkach ten pas zieleni jest dosyć symboliczny, bez bariery a mimo to jezdnie są oznakowane jako jednokierunkowe, natomiast od rogatek, gdzie są dużo bezpieczniej rozdzielone- już nie.

A, byłbym zapomniał- pod CH Bielany (formalnie poza obszarem zabudowanym) jest kilkusetmetrowy odcinek 2-3 pasmowy tylko z barierą- też oznakowany jako jednokierunkowy. Czyli że na "Warszawskiej" w zasadzie też mogłoby tak być- wcześniej przyszło mi do głowy, że drogowcy kierowali się koniecznością występowania trawy :)

Odpowiedz do tematu