Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozładowany akumulator
Autor Wiadomość
krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-12-2012, 19:10   

.TM - jaki wzmacniacz???? Przecież antena fabryczna ma wzmacniacz.... Skąd wziąłeś prąd? Radio ma specjalne wyjście na wzmacniacz/wysuwanie anteny... Jest tam podawany prąd jak trzeba skorzystać z anteny (włączenie radia lub aktywna opcja TA)...

.TM 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Wysłany: 08-12-2012, 20:39   

krzychu miałem na myśli wzmacniacz sygnału anteny. Moje radio to Mitsubishi P301, nie ma chyba żadnych wyjść na wzmacniacze itd. Masę pociągnąłem z kostki od jednego z kabli.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2012, 21:13   

.TM - no wzmacniacz anteny... Jest wbudowany w fabryczną antenę i jest aktywny (zasilany od radia)... Wiem bo wymieniałem na triflexa (CB + radio) i modziłem kostki ISO do swojego radia... Nie słyszałem, żeby był sens montowanie 2 wzmacniaczy... A radio na pewno ma wyjście na wzmacniacz antenowy bo to jest standard w kostce ISO i fabryczna antena ma wzmacniacz w sobie (zasilany osobnym kablem).

A jak wziąłeś (masę?) z kostki to mogłeś się podpiąć po podtrzymanie radia i wtedy jak najbardziej możliwe, że ciągnie cały czas prąd... :roll:

.TM 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 4G18
Wysłany: 09-12-2012, 10:36   

Usunąłem ten dodatkowy wzmacniacz antenowy, który podpięty był czerwonym kablem pod tą małą kostkę od radia. Zobaczymy jaki będzie efekt.

Wojti75 
Forumowicz

Auto: Lancer Kombi 1,6 2006
Wysłany: 12-11-2014, 22:36   Akumulator

Odgrzeję jeszcze ten temat.

Akumulator od nowości 2006 r. kończy żywota - ktoś poleci zamiennik ?? Ogólnie akumulatory są wyższe niż np.Bosha i nie można go dokręcić. Są na rynku takie pasujące jak oryginalne tylko w przystępnej cenie ??
Prosze kolegów o podpowiedź. Co kilka dni przejeżdżam przez Piastów pod W-wą tam jest sklep z akumulatorami bodaj firmy ZAP - jak oceniacie ? Coś od nich podejdzie ??

kabar 
Forumowicz

Auto: inny
Kraj/Country: Montenegro
Wysłany: 12-11-2014, 22:53   

Z tego co kojarzę standardowe akumulatory mają dwie wysokości. 175 i 190 mm. Zmierz ile masz u siebie.

Wojti75 
Forumowicz

Wysłany: 12-11-2014, 23:52   

kabar napisał/a:
Z tego co kojarzę standardowe akumulatory mają dwie wysokości. 175 i 190 mm. Zmierz ile masz u siebie.

Zmierzyłem przed chwilką ma 190 mm.

kabar 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2014, 07:18   

To bez problemu kupisz taki akumulator w każdym sklepie. Co do firmy. Ciężko coś polecić. Miałem swego czasu Boscha Silvera S4 który zdechł mi dosłownie po roku a z drugiej strony kupiłem jakiś czas temu Range Rovera P38 z akumulatorem 100Ah Centry - nie Futura, taki czarny zwyczajny aku. Auto stało długo, aku miał napięcie 3V (!) i co ciekawe po naładowaniu dobrym prostownikiem wstał i działa do dziś :)

kgebczyk 
Forumowicz

Auto: Inny
Wysłany: 13-11-2014, 07:30   

Ja 3 lata temu pojechałem wymienić do jakiegoś machera od akumulatorów w Radomiu i polecił oraz zamontował mi akumulator firmy Yuasa. Trochę się bałem bo pierwszy raz w życiu słyszałem taką nazwę ale mówił że to dobre japońskie baterie. Złego słowa nie mogę powiedzieć. Wszystko gra i buczy. Jestem zadowolony.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-11-2014, 07:32   

A na forum o Yuas coraz gorsze opinie.

kabar 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2014, 07:35   

krzychu napisał/a:
A na forum o Yuas coraz gorsze opinie.

Dreamlinery też miały z nimi problemy ;)

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 13-11-2014, 16:24   

Ja swojego czasu wsadziłem Varta silver.

Wojti75 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2014, 18:28   

Dzięki koledzy za podpowiedzi. Poszukam trochę po necie. :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 13-11-2014, 18:39   

Wojti75 napisał/a:
Dzięki koledzy za podpowiedzi. Poszukam trochę po necie. :)

Im dłużej będziesz szukał, tym mniej będziesz wiedział, bo co byś nie znalazł że niby dobre, to zawsze gdzie indziej znajdziesz odmienną opinię.
Przykład z Yuas masz kilka postów wyżej, sam zresztą nie zgodzę się z opinią kolegi kabara
kabar napisał/a:
Co do firmy. Ciężko coś polecić. Miałem swego czasu Boscha Silvera S4 który zdechł mi dosłownie po roku

bo akurat aku Boscha (S4) sam używam, i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć. A ma już prawie 3 lata, przełożony do Cari z poprzedniego auta.
Cóż, przyznaję, że kupno nowego akumulatora to jest lekka loteria ;)

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 13-11-2014, 19:49   

apg2312 napisał/a:
Im dłużej będziesz szukał, tym mniej będziesz wiedział, bo co byś nie znalazł że niby dobre, to zawsze gdzie indziej znajdziesz odmienną opinię.

Zgadzam się w 100%. Dlatego ja w tym roku też założyłem Boscha S4. Dokładnie S40 050. Cena w IC dość atrakcyjna, zobaczymy ile pożyje. Jedynego czego nie jestem pewien to czy mocowanie mam oryginalne, w każdym razie mi pasował.
W poprzednim miśku wsadzona jest Centra Plus i akumulator żyje już ponad 5 lat.
Moim zdaniem na długość życia akumulatora wpływa jego eksploatacja i tyle. Jak jeździsz rzadko albo na krótkich dystansach (albo jedno i drugie) to każdy aku szybko padnie...

Odpowiedz do tematu