Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Bagażnik dachowy do OIII
Autor Wiadomość
kubatw 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2015, 13:52   Bagażnik dachowy do OIII

Cześć,

Czy ktoś z Was może polecić jakiś sensowny i niedrogi bagażnik bazowy do Outlandera III (montaż od relingów zintegrowanych)?
W internecie znalazłem bagażniki firmy Aguri - wyglądają bardzo ciekawie.
np.: http://aguri.pl/produkty/runner/

Pytanie tylko - jak sprawdzają się w praktyce i czy w ogóle pasują?
A może możecie polecić jakieś alternatywy - najlepiej niedrogie i o profilu Aero (od razu zaznaczam, że nie wydam 1000pln na bagażnik, którego użyję maksymalnie 2x w roku).

Pozdrawiam,
KTW

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 03-02-2015, 10:26   

kubatw napisał/a:
bagażniki firmy Aguri

i kolego też się nad nim zastanawiałem...
tym bardziej że ciężko cokolwiek znaleźć w tym przedziale cenowym (o ile dobrze pamiętam ~350)
może ktoś z kolegów posiada takowy i się pochwali jak się użytkuje i jak leży na tych listewkach relingowych :mrgreen:
pozdrówka

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 03-02-2015, 10:51   

Przy zakupie auta udało mi się wynegocjować taki oryginalny bagażnik który strasznie szumi nawet przy 50 km/h....

_tm_ 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Wysłany: 03-02-2015, 11:55   

losdamianos napisał/a:
Przy zakupie auta udało mi się wynegocjować taki oryginalny bagażnik który strasznie szumi nawet przy 50 km/h....

Ja też mam oryginalny i nie narzekam na szum (oczywiście trochę go słychać, ale dopiero od 90km/h). Wsadziłeś te uszczelki w rowki ?

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 03-02-2015, 12:01   

Jesli OIII wyposazony jest w relingi, to szczerze polecam Wing Bar. Mam taki w Volvo i akustyka podczas jazdy jest OK. Zadnych swistow czy halasu. W OII z ori belkami sporo szumialo.

Dominik

kubatw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2015, 13:29   

losdamianos napisał/a:

sądząc po zdjęciach, ten oryginalny to chyba Thule Wingbar z dodanym logo Mitsubishi?

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-02-2015, 16:34   

kubatw napisał/a:
losdamianos napisał/a:

sądząc po zdjęciach, ten oryginalny to chyba Thule Wingbar z dodanym logo Mitsubishi?

Napewno nie, bo Wingbar ma zupelnie inne lapy mocujace do relingow i design poprzeczek.

Dominik

kubatw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-02-2015, 17:01   

mitsu00 napisał/a:
kubatw napisał/a:
losdamianos napisał/a:

Napewno nie, bo Wingbar ma zupelnie inne lapy mocujace do relingow i design poprzeczek.

hmm... jak na mój gust wyglądają całkiem identycznie :)

Tu bagażnik od dealera Mitsubishi:
http://mitsubishi.autogt....14/MZ314635.jpg

a tu Thule Wingbar:
http://forcar.sk/2728-lar...r-th960-960.jpg

Może masz na myśli WingBara Edge - ale jego chyba nie da się zamontować do relingów zintegrowanych w OIII?

Bojakk 
Forumowicz
Bojakk

Auto: był ASX 1.8 HP 4WD
Wysłany: 03-02-2015, 17:22   

Z mojego doświadczenia wynika, że to nie same belki hałasują (chyba, że są puste) co uchwyty do relingów/dachu, czyli łapy na których belki się opierają. Wingbar w wersji Edge będzie na pewno dużo cichszy niż ten zwykły, bo nie ma tych nieszczęsnych łap.

Hałas często zmniejsza się po założeniu na belki uchwytów, albo boxa, chociaż dużo zależy też od samego auta - hałas nie zawsze spada, ale często tak jest. Generalnie puste belki hałasują bardziej niż takie z uchwytami na narty (sprawdzone), pomijam bezsens jeżdzenia z belkami bez obciążenia.

Jeśli idzie o ciche belki, to jest też Whispbar, którego faktycznie można nie zdejmować - nawet z oknem dachowym go nie słychać. Mam natomiast zastrzeżenia co do odpowiedniej nośności takich belek (Whispbar, Aguri) ponieważ system ich mocowania pozostawia jak dla mnie wiele do życzenia (przynajmniej na klasycznym relingu, może na zintegrowanym jest lepiej). Zresztą te belki mają obciążalność na poziomie 50kg, co powoduje, że mocowanie do nich boxa jest średnio sensowne, bo sama trumna waży co najmniej 15kg.

Pzdr.

mitsu00 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-02-2015, 21:00   

Dokladnie..... W Volvo mam zamontowanego Edga. Sorry za niedoprecyzowanie

Dominik

elektri 
Mitsumaniak
elektri

Auto: O III INTENSE CVT 4x4
Wysłany: 03-02-2015, 21:53   

Witam
Ja kupiłem komplet Thule Wingbar montowany do relingów.
Rok temu próbowano mi sprzedać oryginalne, ale montowane "do drzwi" (nie wiem jaka jest poprawna nazwa takiego montażu).
Lekko świszczą, czy wyją (jak zwał, tak zwał) od ok. 90km/g.
Jedyna ich wadą jest, że czasami uszczelki z belek mają ochotę wyjść.... Po dopięciu strapem, zwanym chyba trytytką wszystko działa bezbłędnie :)
Montaż szybki i bezproblemowy.
Cena...
Wolę wydać więcej na dobre belki, niż zbierać pozostałości po boxie z rowu (przy 130-140 dużo chyba nie pozostanie z niego).
Przy klasycznych relingach, łapa obejmowała belkę i nie było problemu, żeby to dobrze wykonać.
Przy zintegrowanych, łapa musi być dobrze dopasowana.
Thule ma lata doświadczeń i renomę, a co za tym idzie moje zaufanie.

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 03-02-2015, 22:00   

Oryginalne (czyli belki Thule WingBar 962 + dedykowane łapy do relingów OIII)
Hałas pojawia się przy 120+. Jednak dobre audio na pokładzie leczy sprawę. WingBar mają też tą wadę, że są bardzo szerokie i nie każdy bagażnik można na nie założyć. Jednak same belki można wymienić na dowolne inne Thule.
Problem jest inny. Wysokość samochodu z belkami to 175 cm. Warto wybrać niski bagażnik. Ja ma taki o wysokości 40 cm i jestem niebezpiecznie blisko 2.2 m co jest standardem wysokości garaży podziemnych. Poza tym trzeba stanąć na progu lub przystawić drabinę by go zamontować lub wyjąć kije narciarskie z dna (same narty jakoś sięgam).

Fun 
Forumowicz
Skimaniak

Wysłany: 04-02-2015, 17:18   

Ja od kilku lat nie kupuje ani bazowych belek ani boxow...przy czestych zmianach aut mam taki efekt ze leza mi 2 komplety belek w garażu i nawet nie chce mi sie ich sprzedawać...z łańcuchami na koła to samo...box mialem kiedyś i jak zabieralem 2-3 pary nart to byl okej...jak teraz zabieram 5-6 par to muszę miec wiekszy i dalem sobie spokoj i po prostu wypozyczam....jest taniej i wygodniej...mam zawsze nowy model :D

Taki zestaw Thule Motion 900+belki Mt Blanck+łańcuchy 220 pln na 9 dni...przy założeniu wyjazdu w Alpy koszt praktycznie żaden....chcąc kupić taki zestaw to koszt ok 3.5 tyś....czyli ok 15 wypożyczeń...dla mnie to 10 lat wyjazdów :wink:

http://forum.mitsumaniaki...p?user_id=43874

kubatw 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-02-2015, 15:53   

W końcu stanęło na MtBlanc AMC w wersji aluminiowej.

Wrażenia:
Dźwiękowo - słychać lekkie świszczenie przy prędkości pomiędzy 60 a 80km/h. W zasadzie gdyby nie to, że próbowałem wychwycić "różnice akustyczne", pewnie nie zwróciłbym na nie uwagi. Powyżej - dźwięk cichnie i nie słychać różnicy. Być może same opory nadwozia w O3 powodują taki hałas, że bagażnik i tak ich nie zagłuszy ;)

Stabilność - bardzo dobra (uchwyty sprawiają wrażenie zrobionych "na wymiar", zresztą pasują tylko do O3, ASX i bodajże Kia Sportage).
Generalnie belki jak najbardziej polecam, zwłaszcza biorąc pod uwagę ich stosunkowo niską cenę (połowa ceny Thule czy Whispbara).

Spalanie - z pustym bagażnikiem, po mieście i na obwodnicy Wawy różnicy w spalaniu praktycznie nie zauważyłem (być może pali do 0,5l więcej - taka mała różnica mieści się jednak u mnie w "błędzie pomiarowym").
Z nartami na dachu (uchwyt Interpack, nie box) - tu już nie jest tak cukierkowo. Hałas - bez zmian, ale spalanie ok. 1-1.5l wyższe.

rogera 
Nowy Forumowicz
Rogera

Auto: Outlander III 2,0
Wysłany: 29-01-2016, 09:49   

[quote="kubatw"]W końcu stanęło na MtBlanc AMC w wersji aluminiowej.

Czy dalej jest ok z tym bagażnikiem ?
Podaj proszę pełne oznaczenia fabryczne tego zestawu, orientacyjna cenę zakupu.
Muszę kupić bagażnik do swojego O III.

Odpowiedz do tematu