|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Nie mogę odpalić Pajero III |
Autor |
Wiadomość |
bziku3
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJERO III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-02-2015, 12:14 Nie mogę odpalić Pajero III
|
|
|
Witam ,pajero 3 z 2005 r .Nigdy nie miałem problemów z uruchomieniem ,aż do wczoraj ,żona wieczorem wróciła z pracy a ja miałem gdzies jechać i już nie odpalił .Myślałem że to może akumulatory ,zima krótkie trasy itd.Aku doładowywały się krótko ,czyli już wiedziałem ,że to nie to .Dziś po zamontowaniu jest tak .Po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki ,część gaśnie,ale auto nie reaguje ,słychać z komory silnika jakieś zasterowane przekaźniki,słychać bendiks i dalej cisza ,zero reakcji .Gdzieś zginoł prąd ,tylko gdzie ?.Czego mam szukać ,nie mam zadnych manuali ,auto pod domem ,ani gdzie jechać ni co .Co mogę posprawdzać sam i gdzie tego szukać.Dzięki.
pozdrawiam |
_________________ broda |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 03-02-2015, 12:35
|
|
|
Rozrusznik się nie obraca tylko słychać cyknięcie elektrowłącznika? Jeśli tak, to być może szczotki w rozruszniku się skończyły. Jeśli masz dobry dostęp do rozrusznika, to możesz postukać czymś w rozrusznik podczas próby odpalenia, jeśli się uda odpalić, to też to potwierdzi szczotki.
Kontrolki podczas próby odpalania oczywiście nie przygasają zupełnie? |
|
|
|
 |
bziku3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 03-02-2015, 12:48
|
|
|
Kontrolki nie przygasają, część gaśnie po przekręceniu na zapłonte co zostają świecą .Próbowałem też odpalać w pozycji neutral. To samo.
Panowie jak się zabrać za wymontowanie rozrusznika ,chodzi mi o to jak wy to robicie ,nie sztuką jest rozebrać połowe komory silnika.Moje auto stoi pod lasem przed chaupą podniesiony przód na pienkach i zdjęta środkowa osłona.Narzędzia mam.Co dalej ? |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 05-02-2015, 13:35 Re: Nie mogę odpalić Pajero III
|
|
|
bziku3 napisał/a: | Witam ,pajero 3 z 2005 r (...) Po przekręceniu zapłonu zapalają się kontrolki ,część gaśnie,ale auto nie reaguje ,słychać z komory silnika jakieś zasterowane przekaźniki,słychać bendiks i dalej cisza ,zero reakcji. |
Słyszysz bendiks - znaczy się automat wrzuca. Obwód automatu zamykany jest przez szczotki, czyli te raczej odpadają.
Na razie, bez zdejmowania rozrusznika, sprawdź połączenie na zacisku prądowym automatu (gruba śruba) - może być zaśniedziałe. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 05-02-2015, 15:08
|
|
|
bziku3 napisał/a: | Gdzieś zginoł prąd ,tylko gdzie ?.Czego mam szukać ,nie mam zadnych manuali ,auto pod domem ,ani gdzie jechać ni co .Co mogę posprawdzać sam i gdzie tego szukać.Dzięki. | Z automatem to jest ból Nie obejdzie się bez rozbierania rozrusznika bo być może nawet na krótko spięty będzie się obracał ale nie będzie przekazywał obrotów na wieniec koła zamachowego->> mogła pójść się ..... zębatka w rozruszniku. Nie mam pojęcia jak u Ciebie z dostępem do rozrusznika ale u mnie trzeba było odkręcić rurkę bagnetu poziomu oleju w skrzyni i wykazać się zdolnościami manualnymi aby po odkręceniu śrub wyjąć rozrusznik. Może , a nawet na pewno za późna podpowiedź, ale przy automatycznej skrzyni biegów dobrze jest mieć drugi rozrusznik na wymianę. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
bziku3
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2015, 13:17
|
|
|
Skończyło się na wymianie rozrusznika ,demontując stary zamówiłem używany z all...,dostęp nie jest najgorszy ,widziałem gorsze.Faktycznie przeszkadza ta rurka od bagnetu skrzyni biegów.Przy okazji kolega ustawił mi zawory ,wymieniłem paski klinowe,świece żarowe , i jest lux.Wymontowanego rozrusznika narazie nie pomacałem ,co mu dolega,ale napewno bede chciał go oddać do regeneracji ,bo ten co kupiłem to niewiadomo ile podziała.Dzięki za podpowiedzi.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 07-02-2015, 16:56
|
|
|
Czyli jednak rozrusznik. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-02-2015, 20:17
|
|
|
Często same części czyli najczęściej tulejki i szczotki to śmieszny koszt około 20 - 30 zł a sama naprawa też często jest banalna z którą powinien poradzić sobie każdy kto potrafi sam wymienić klocki hamulcowe. Jeśli jednak szczotki wymagają zgrzania ze szczotko trzymaczem to jednak trzeba skorzystać usług fachowca. |
|
|
|
 |
|
|