Układ wydechowy a moc. |
Autor |
Wiadomość |
krzycho [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2007, 23:35 Układ wydechowy a moc.
|
|
|
Jakis czas temu przerwala mi sie skorodowana rura miedzy katalizatorem a tlumikiem. Dzis naprawilem ta awarie i oczywiscie pozatym ze autko chodzi ciuchutko to jakby odrazu zwawiej jezdzilo.
Czy to tylko takie moje subiektywne odczucie czy ma to zwiazek z ukladem wydechowym? |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

Auto: Grand Voyager Limited AWD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 36 razy Dołączył: 17 Maj 2005 Posty: 1597 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 16-03-2007, 00:00
|
|
|
Ależ oczywiście, że tak. Nie wiesz, że układ wydechowy służy nie tylko do odprowadzenia spalin z silnika ale również wykorzystuje ich energię. Jeżeli część układu wydechowego jest uszkodzona, wówczas ta część procesu spalania zostaje zachwiana. Pojawiają się zakłócenia w przepływie spalin co może (a właściwie zawsze) powodować pogorszenie pracy jednostki napędowej. |
|
 |
Pawell [Usunięty]
|
Wysłany: 20-03-2007, 21:49
|
|
|
A czy mozliwe, ze przy niewielkim ubytku w tlumiku obroty delikatnie falowaly w trakcie postoju ? |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 21-03-2007, 17:16
|
|
|
Nie wiem co to znaczy niewielki ubytek w tłumiku i delikatne falowanie. Szczegóły proszę. |
|
 |
46Marek
Forumowicz
Auto: COLT CZ 3/1,3
|
Wysłany: 21-03-2007, 18:57
|
|
|
Pawell napisał/a: | A czy mozliwe, ze przy niewielkim ubytku w tlumiku obroty delikatnie falowaly w trakcie postoju ? |
wg. mnie tak
- wymiana całego ( odpowiednio dobranego )
wydechu to 2-4 KM max |
|
|
|
 |
Pawell [Usunięty]
|
Wysłany: 21-03-2007, 23:44
|
|
|
Serek napisał/a: | Nie wiem co to znaczy niewielki ubytek w tłumiku i delikatne falowanie. Szczegóły proszę. |
Chodzi o to, ze powyzej ok. 3 tys./min tlumik zaczyna "basowo grac". Jednak jezdze tak juz prawie rok i ten stan sie nie pogarsza dlatego nic nie robilem. Co do falowania to przy postoju zdarzaja sie czasem wachania 100-200obr./min. |
|
|
|
 |
Serek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-03-2007, 14:44
|
|
|
Przypuszczam, że falowanie nie ma bezpośredniego związku z małą nieszczelnością układu. Co innego, kiedy układ wydechowy od czasu do czasu zatyka się wypalonymi elementami. Wówczas może to powodować okresowe wahania obrotów - szczególnie niskich. Cytat: | Chodzi o to, ze powyzej ok. 3 tys./min tlumik zaczyna "basowo grac" |
Być może powoli nadchodzi jego kres. Kiedy wypala się "nadzienie" w komorach - tłumik staje się głośniejszy. |
|
 |
|