Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Oświetlenie schowka
Autor Wiadomość
widmo 
Mitsumaniak
widmo

Auto: ASX 1,6 Intense
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 02-03-2015, 18:26   Oświetlenie schowka

Witam, właśnie spostrzegłem, że dobiegło kresu moje błękitne podświetlenie schowka. Czy ktoś z szanownych forumowiczów dobierał się już do żaróweczki? Proszę o poradę jak ją zlokalizować i sprawnie ją wymienić.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Wysłany: 02-03-2015, 21:34   

Którego schowka ?

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 02-03-2015, 22:14   

Chodzi o schowek pod prawym airbagiem, ten przed fotelem pasażera. Nie ma chyba w ASX innych podświetlanych? Ups :shock: , przypomniałem sobie jeszcze o tym podświetlanym na czerwono znajdującym się pod regulacją klimatyzacji.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Wysłany: 02-03-2015, 22:23   

W moim aucie ten schowek nie jest podświetlany. Rok produkcji 2010, rok modelowy 2011.

Majron 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 4WD RED
Wysłany: 02-03-2015, 22:31   

jan1994 napisał/a:
W moim aucie ten schowek nie jest podświetlany. Rok produkcji 2010, rok modelowy 2011.

Jest podświetlany dopiero po włączeniu świateł postojowych lub mijania

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 02-03-2015, 22:34   

No właśnie u mnie był a nie jest :oops: . Wprawdzie światło nie było zbyt intensywne ale lepsze to niż nic. Pomożecie?

[ Dodano: 02-03-2015, 22:36 ]
jan1994, może również masz przepaloną żaróweczkę bo wygląda na to, że mamy takie same wersje ASX.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Wysłany: 02-03-2015, 23:09   

Faktycznie jest podświetlany :finga: nie wiedziałem o tym :lol: Może dlatego, że jest podświetlany delikatnie po załączeniu świateł. Jest za kratką po lewej stronie u góry schowka mała żaróweczka.

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 03-03-2015, 17:02   

Problem rozwiązany. Aby wymienić żaróweczkę (T5 12V 1.2W - może być przeźroczysta bo oryginalna posiada zdejmowaną, niebieską osłonkę, którą można wykorzystać) należy odkręcić 3 wkręty śrubokrętem krzyżakowym oraz wypiąć spinkę-kołek umiejscowioną mniej więcej na środku w głębi górnej części schowka. Odchylamy następnie górny panel. Po lewej stronie kabelki doprowadzą nas do żaróweczki, do której dostaniemy się po zwolnieniu zaczepu. Wyjmujemy spaloną, wkładamy nową wcześniej odziawszy ją w niebieskiego "durexa" pochodzącego ze spalonej i cieszymy się naprawionym światełkiem. Zanim przystąpimy do demontażu uwolnijmy z zaczepów pokrywę schowka. Całość naprawy zajmie nam 10 min a koszt to 0,90PLN

dariopa 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Blue Sky
Wysłany: 04-03-2015, 22:19   

Powiem tak żaróweczka (T5 12V 1.2W to jakieś nieporozumienie w oświetleniu schowka, ciekawy jestem ilu kolegów coś widzi w schowku wieczorem ? Ja ją wywaliłem i założyłem panel SMD ledowy.Żaróweczka T5 12V 1.2W pobór około 80-86 mA. Panel led pobór około 16 - 20mA coś koło 0.3W i teraz wiem że mam światło w schowku . To samo zrobiłem z lampką przy lusterku i dodatkowo zrobiłem podświetlenie pod nogami z przodu i z tyłu bo nikt mi nie powie że jak coś spadnie to widać gdzie jest pod nogami a o bagażniku nie wspomnę.Nie lubię półmroku a i pobór prądu spadł o połowę na każdej żarówce.A w stacyjce mam diodę z choinki :p w której w obwód wpiąłem właśnie oświetlenie pod nogami ,tam też jest T5 12V 1.2W a całość tego obwodu pobiera 75mA czyli mniej niż T5 i jest baja ! komputer nic nie wykrywa a w serwisie na przeglądzie gościu powiedział że fajna sprawa.Polecam zrobić małe zmiany a frajdy co niemiara :supz:

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 05-03-2015, 17:04   

dariopa, faktyczne świetny pomysł. Ja potrzebowałem światełka w schowku aby łatwiej było mi odszukać w nim latarkę. Dopiero przy jej pomocy widać należycie :lol:
Podaj szczegółowe oznaczenia tego panelu SMD.

dariopa 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2015, 22:16   

widmo, możesz zastosować różne diody jakie znajdziesz w necie ,ja zrobiłem z panelu podobnego do panelu G4-LF 12V 3LED 5050 SMD WARM WHITE tylko jakiejś innej firmy i z paneli które miałem z jakiejś żarówki LED na SMD 3528.Podobne ledy jak FESTOON LIGHT 36mm 6SMD 5050 mam w lampce przy lusterku .Postojowe, bagażnik ,lusterka w daszkach itp ,co komu się podoba to zakłada.Każdy zamiennik ledowy o podobnej mocy daje co najmniej kilka a może i kilkanaście razy więcej światła .Jak chcesz sklepik fajny to daj znać na PW ja tam większość ledów do misia kupowałem. :supz:

mirek531 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi asx
Wysłany: 12-03-2015, 10:12   

Witam! Widzę że mam sąsiada w pobliżu posiadacza ASXa?
Mam nadzieję że się do mnie odezwie?
Ostatnio zmieniony przez mirek531 12-03-2015, 17:31, w całości zmieniany 1 raz  

widmo 
Mitsumaniak
widmo

Wysłany: 12-03-2015, 17:10   

mirek531, dariopa to skarbnica LED-owej wiedzy. Podsunął mi kilka pomysłów, które mam zamiar wdrożyć. Ty będąc na miejscu masz szczęście i niewątpliwą okazję zobaczyć jak te modyfikacje wpływają na komfort i atrakcyjność jego egzemplarza ASXa. Warto skorzystać. Nie zapomnij się tylko później podzielić z nami na forum swoimi spostrzeżeniami. Pozdrawiam

mrdread 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 PB BlueSky '14
Wysłany: 02-04-2015, 19:08   

dariopa Zapodasz na forum jakieś zdjęcie - szczególnie oświetlenia podłogi ? skąd brałeś do tego zasilanie ? No i jakie lampki /klosze ?

dariopa 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-04-2015, 21:11   

Do mrdread porobię zdjęcia i dam znać w sobotę lub niedzielę teraz mam urwanie kapelusza! Pozdrawiam :supz:

Do mirek531 dałem znać koledze na PW ale kolega nie raczył odpowiedzieć :(

Wszystkim życzę zdrowych i wesołych
:occasion5: :supz:

Odpowiedz do tematu