Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknie skrzynia biegów
Autor Wiadomość
leser
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 12:51   Cieknie skrzynia biegów

Jako, iż postanowiłem doprowadzić autko do stanu idealnego dokonałem wielu zabiegów.
Męczy mnie jeszcze francuska skrzynia biegów ! Czyli zakała w Carismie 1.6.
U mechaników dowiedziałem się, że to normalne w renówkach, że cieknie tam olej po drążku wchodzącym w skrzynię. Wokół tego wybieraka jest guma harmonijkowa ale nie spełnia examinu.

Teraz pytanie. gdyż noszę sie z zamiarem wymiany oleju. Czy pomogą coś prepearaty uszczelniające jak np ten ?
http://moto.allegro.pl/it...gow_od_ss_.html

bo niestety wymiana uszczelki w tamtym miejscu wiąże sie z demontażem skrzyni, dużymi kosztami, brakiem możliwości jazdy a auto jest mi ciagle potrzebne.

Proszę o opinię na temat środków uszczelniających dodawanych do oleju...

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 15-03-2007, 15:09   

uszczelniacz odpada, jezeli nie zostawia sladow, a tylko jest lekko spocone to olac, jesli cieknie tak ze zostawia slady to zrobic, a nie bawic sie w jakies uszczelnienia
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

burst
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 16:04   

Pamiętaj, że ten uszczelniacz zalepi nie tylko miejsce gdzie leci. Zazwyczaj skutecznośc takich środków jest mizerna. Nawet jeśli wlejesz sam uszczelniacz zamiast oleju, to przy dużym wycieku i tak poleci.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 15-03-2007, 16:29   

Poci się, co 4-5 miesiecy musze dolać 0.5L oleju do skrzyni.
Zawsze byłem przeciwny takim specyfikom, co nie znaczy, że nie mogę zasiegnąć Waszej opinii. :)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-03-2007, 21:27   

leser napisał/a:
Poci się, co 4-5 miesiecy musze dolać 0.5L oleju do skrzyni.
Nic nie robić. Jechać. A propos jeśli ze skrzyni jest jakiś wyciek to tylko (zakładając, że nie jest pęknięta jej obudowa) na połączeniu guma-metal (oringi, simeringi itp.). Więc jest niemożliwe aby coś takiego uszczelnił jakiś specyfik.

leser
[Usunięty]

Wysłany: 26-03-2007, 14:10   

troche zawyżyłem poprzednią wartość...
hmm kiedyś dolewałem do skrzyni i myślałem, ze jest większy ubytek, teraz dokładnie sprawdziłem, skrzynia się poci po wybieraku a ubytek oleju to ćwiartka ELFa na 1/2 roku do dolania... chyba to mała wartosć i nie ma co tego ruszać, zwłaszcza, że staram sie regularnie sprawdzać stan dla pewności.

Odpowiedz do tematu