Zakup Sigmy :) |
Autor |
Wiadomość |
kierowniklimana
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Sigma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-04-2015, 00:29 Zakup Sigmy :)
|
|
|
Witam Państwa, mam pytanko, otóż planuje zakup Sigmy, znalazłem nawet takową za około 5 tysięcy (http://allegro.pl/mitsubishi-sigma-3-0-v6-lpg-i5224214659.html) i chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę, do wyglądu zewnętrznego się nie czepiam, bo wiem, ze ma swoje lata, do tego dodam, ze ma to być moje pierwsze auto i proszę o odpowiedź, pozdrawiam.
ten post tez jest moim pierwszym postem, więc proszę o wyrozumiałość. |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 25-04-2015, 08:29
|
|
|
tą sigmą jeździ jakaś babka w średnim wieku .. często ją widuję w jelonce
ogólnie sigma na żywo nie wygląda tak dobrze jak na fotach
jak na pierwsze auto to piekną skarbonkę kupujesz |
|
|
|
 |
orzech111
Forumowicz
Auto: Sigma
|
Wysłany: 25-04-2015, 13:14
|
|
|
5 tysiaków to moim zdaniem za wiele, ja kupiłem w dużo dużo lepszym stanie, z kierownicą i gałką drewnianą momo, na 18' kołach za 2200 |
|
|
|
 |
kierowniklimana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2015, 14:03
|
|
|
a może zna ktoś jakąś godną polecenia Sigmę za przyzwoite pieniądze ? |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 25-04-2015, 15:55
|
|
|
Ludzie nie osłabiajcie mnie, nie że chce się tutaj pysznić, ale jestem na forum od 2006 roku.
Trochę Sigm i ludzi się już przewinęło przez forum w ciągu tych lat i jedno jest pewne.
Tania Sigma to zwykle zamęczona Sigma, a zamęczony Japończyk się mści i to bardzo.
Niestety - to nie VAG do którego części leżą w prawie każdym Intercarsie.
Moim skromnym zdaniem całkiem niezła jest ta szara z Krosna
http://otomoto.pl/oferta/-ID4p6D9w.html
Wiem - daleko dla tych z zachodu, ale czasem może lepiej wydać 500 zł na paliwo niż później ładować tysiące na wymianę silnika, poprawianie instalacji elektrycznej czy robienie rdzy. Ale oczywiście to jest jedynie moje "3 grosze" - każdy decyduje wg. uznania
PS.
Jakby coś mam 50 km - mogę podjechać jeśli się dogadamy co do zwrotu kosztów paliwa |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
szpala85
Mitsumaniak
Auto: dwie skarbonki
Pomógł: 23 razy Dołączył: 09 Sie 2006 Posty: 2156 Skąd: Jelenia Góra
|
Wysłany: 25-04-2015, 20:11
|
|
|
dlatego lukasz12, -u napisałem że widuję tą w kombiaku i na żywo wygląda tragicznie
ale sam przyznaj że na "pierwsze" auto sigma może zrazić do marki mitsu (jak się kupi ziepa oczywiście )
btw. ta co wstawiłeś ładna szkoda że nie 24v ... ale zauważyłem w podsufitce z tyłu lampkę dla pasażerów ? dobrze widzę ? |
|
|
|
 |
kierowniklimana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-04-2015, 20:58
|
|
|
nie zraziło by mnie to do marki, gdybym trafił kiepską, dlatego też zapytałem tutaj, bo Wiecie ode mnie dużo więcej o tych autach, a wybór na Sigmę pada dlatego, ze kolega miał 3 Sigmy i chociaż 2 były w powiedzmy średnim stanie to i tak się przyjemnie jeździło |
|
|
|
 |
angelos
Forumowicz

Auto: LS460 '07, Z34A '07
Pomógł: 10 razy Dołączył: 06 Paź 2009 Posty: 578 Skąd: Kraków\Biecz
|
Wysłany: 25-04-2015, 22:26
|
|
|
Zasadniczo zadbanych egzemplarzy nikt nie sprzedaje a dlaczego? Myślę, że znamy odpowiedź. |
_________________ "Shoki Hoko"
"Shoji Komei"
"Ritsugyo Boeki"
 |
|
|
|
 |
lukasz12
Mitsumaniak prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Pomógł: 51 razy Dołączył: 16 Sie 2006 Posty: 2498 Skąd: Warszawa/Biecz/Piastów
|
Wysłany: 25-04-2015, 22:43
|
|
|
szpala85 napisał/a: | dlatego lukasz12, -u napisałem że widuję tą w kombiaku i na żywo wygląda tragicznie
ale sam przyznaj że na "pierwsze" auto sigma może zrazić do marki mitsu (jak się kupi ziepa oczywiście )
btw. ta co wstawiłeś ładna szkoda że nie 24v ... ale zauważyłem w podsufitce z tyłu lampkę dla pasażerów ? dobrze widzę ? |
Dobrze piszesz, jeśli w ogóle ktoś planuje Sigmę jako pierwsze Mitsubishi to musi wiedzieć na co się porywa. Szczęście jak trafi na niezbyt umęczony egzemplarz, dlatego lepiej celować w coś w niezłym stanie - obecnie sedan to nieco bezpieczniejsza opcja. Większość kombi była traktowana jako woły robocze, szczególnie że można do nich zapiąć całkiem sporą przyczepkę (do 1500 kg z hamulcem). Tak jak pisałem - ta z Krosna wydaje się być dość sensowną opcją bo jest zarejestrowana, ma gaz, mniej wyposażenia które lubi kłopoty sprawiać (ecs, szyberdach czy choćby elektryka siedzeń). Ale na jakieś wydatki warto sobie zostawić 1000-1500 zł - chociażby opony.
A co do lampki - tak jeśli nie ma szyberdachu to jest druga lampka dla pasażerów z tyłu - taki mały bonus. |
_________________ Uprzejmie informuję, że nie udzielam porad przez PW/E-mail - do odwołania. Dziękuję za uwagę
"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu
 |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

Auto: Sigma sedan '93 A/T
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Paź 2008 Posty: 631 Skąd: Milanówek
|
Wysłany: 26-04-2015, 11:13
|
|
|
orzech111 napisał/a: | 5 tysiaków to moim zdaniem za wiele, ja kupiłem w dużo dużo lepszym stanie, z kierownicą i gałką drewnianą momo, na 18' kołach za 2200 |
Orzech z tego co pisałeś na forum to za 2200 wcale nie jest ekstra. Może jest ładniejsza (nie wiem, nie widziałem Twojego auta), ale czy mechanicznie lepsza?
kierowniklimana, ja bym ją obejrzał i się przejechał. Jak pisał Łukasz kombiaki są przeważnie bardziej zmęczone życiem, ale to nie oznacza, że nie są sprawne technicznie. Każdy samochód który kupujesz wymaga wkładu finansowego nawet bym skłonił się do przedziału 2000-2500 zł. Nie czarujmy się to nie są nowe samochody.
Sprawdź:
Mechanika:
Maglownicę czy nie cieknie i czy gumy osłonowe są całe (+ stuki podczas jazdy)
Wycieki oleju z silnika (to już kwestia czy ew. podejmujesz się uszczelniania silnika)
Amortyczatory czy nie ciekną
Posłuchaj jak chodzi silnik, czy nie klepią zawory.
Nie daj się zbajerować jak nie będzie działać klima. Zawsze możesz urwać na tym, choć naprawa może okazać się bardzo kosztowna. Ja bez działającej klimy nie brałbym.
Szyberdach czy chodzi i czy jest cała uszczelka.
Blacha
Uważam, że blacha w Kombi jest zdecydowanie lepsza niż w sedanie.
Sprawdź przednie kielichy czy nie ma wykwitów
Progi, szczególnie z tyłu
Klapa bagażnika, szczególnie na samym jej zakończeniu. Jak siłowniki nie będą jej trzymały to się nie przejmuj, ponieważ ich wymiana to koszt 60 zł (ale potargować się możesz)
Dach przy szybie przedniej, szczególnie lewa strona, lewy przedni słupek
podłużnica zaraz za przednim wahaczem.
Jak będziesz oglądał wnętrze to zobacz czy podsufitka nad tylnymi siedzeniami i bagażnikiem nie opada.
powodzenia |
_________________ Były: Galant e55 '94, Sigma Kombi '93
 |
|
|
|
 |
kierowniklimana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2015, 11:51
|
|
|
wielkie dzięki mmatulek właśnie na takie podpowiedzi liczyłem. |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-04-2015, 14:36
|
|
|
kierowniklimana napisał/a: | wielkie dzięki mmatulek właśnie na takie podpowiedzi liczyłem. |
Cieszę się, że mogłem pomóc. Daj znać jak obejrzysz samochód.
ps. tak wyglądała moja sigma podczas zakupu. Sigma |
 |
|
|
|
 |
orzech111
Forumowicz
Auto: Sigma
|
Wysłany: 26-04-2015, 15:01
|
|
|
mmatulek, nie chcę się wymądrzać czy przechwalać, dla mnie najważniejsze że mam zdrową blache, bo to są chyba największe koszty jeśli chodzi o naprawę, silnik jest zawsze do ogarnięcia i tak się też u mnie dzieje, wpakowałem na razie nie dużo a silniczek pomału wraca do formy i zaczyna cieszyć
Z resztą jak chcecie to mogę porobić pare zdjęć, nagrać filmik z jazdy i chętnie zaprezentuje
A co do kupna sigmy to poza tą co zaproponował Łukasz, myślę że ta : http://otomoto.pl/oferta/-ID4pbqUq.html jest całkiem atrakcyjna, wygląda na zadbaną, a naprawa błotnika i zderzaka nie powinna przekroczyć 1000zł |
|
|
|
 |
mmatulek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 26-04-2015, 15:27
|
|
|
Uważam, że z blachą masz rację. Nie zmienia to faktu, że w mechanikę też możesz włożyć fortunę. Także życzę powodzenia.
Co do sigmy z linku nie zapominaj o ok. 3000 na przerejestrowanie + transport na lawecie, ponieważ tablice tymczasowe są już nieaktualne. Na dzień dobry masz 7000 nie licząc transportu lub innych kosztów związanych z zabraniem samochodu w sposób zgodny z prawem. |
 |
|
|
|
 |
kierowniklimana
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-04-2015, 15:52
|
|
|
dlatego ta odpada zdecydowanie, dodatkowo na nie jest to, ze to automat, za którymi nie przepadam i nie ma gazu.
[ Dodano: 08-05-2015, 14:13 ]
http://otomoto.pl/oferta/...u-ID6y4Amx.html zna ktoś tą sigmę ? |
|
|
|
 |
|