Nowe Gumy do Misia |
Autor |
Wiadomość |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 07-11-2006, 21:34
|
|
|
Zmieniałem na Wrocławskiej w Olgum-Bisie. A produkowane w 21 tygodniu 2006. Gwarancja na 5 lat. Więc chyba wszystko w porządku;) |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 07-11-2006, 21:45
|
|
|
no to cena super - bede wymienial w piatek to podjade - tez robia zapisy na godziny ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 07-11-2006, 22:38
|
|
|
Nie. Ja zostawiłem auto na godzinkę i jak wróciłem były zmienione. Zrobią na poczekaniu. Kwestia do pół godziny czasu. |
|
|
|
 |
themachine [Usunięty]
|
Wysłany: 03-02-2007, 11:49
|
|
|
Ja nauczony przykrym doświadczeniem (kiedy to pewnego razu wypadłem z drogi na koleinach pełnych wody, a miałem z tyłu jakieś zdrowo ściachane opony - ledwo uszliśmy z życiem), że nie należy oszczędzać zbytnio na oponkach wybrałem:
- lato - GOODYEAR Eagle F1 GS D3 - na alusach
- zima - FULDA KRISTALL MONTERO - felgi stalowe
Naprawdę na lato w deszczu nic lepszego nie miałem do tej pory i gorąco polecam. Co do FULDY to również jestem bardzo zadowolony zarówno na śniegu jak i mokrej nawierzchni - trzymają się świetnie.
Ktoś wcześniej pisał o Kleberach, no i tu niestety nie mam najlepszych doświadczeń, bo mam założone takie opony w samochodzie służbowym i jest trauma - skręcasz na śniegu samochód jedzie prosto, na światłach nie można ruszyć itd.
Ale pragnę zaznaczyć, że każdy powinien dobrać opony do swojego stylu jazdy i wg. własnych upodobań - nie ma złotego środka
"Jeden model dla wszystkich" hi hi hi
I jeszcze taka mała rada dla pragnących zaoszczędzić kupując drugi komplet felg... niestety zalecane jest wyważanie opon przed sezonem. I choć trudno w to uwierzyć zmieniają się ciężarki...
Szerokiej drogi i przyjaznych gestów na drodze
Fred TheMachine |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 25-02-2007, 18:08
|
|
|
No to odświeżamy temat bo coś ucichło w tym temacie.Zbliża sie wiosna i muszę pomyśleć o nowych letnich laczkach.Przeczytałem cały temat i dalej nic nie wiem.Chciałbym aby osoby zabierające głos w dyskusji pisały tylko jakie polecają a jakie odradzają bez zbędnego rozpisywania się.Jeżeli ktoś z bieglejszych w temacie forum założy ankietę będę wdzięczny. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 25-02-2007, 18:48
|
|
|
no ale czego nie wiesz na co sie zdecydowac ?? czy jeszcze raz kazdy ma napisac to co juz pisal?? Po co tu ankieta??
najlepiej to wybierz kilka modeli opon, w ktore moglbys zainwestowac - podaj ich ceny - a my dopiszemy nasze wrazenia - jesli jakies bedziemy posiadac - zwiazane z danym modelem opon
wyszukaj tez na ogolnym jest temat o oponkach |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
turek61

|
Wysłany: 25-02-2007, 20:13
|
|
|
Dobra luknę na ogólne forum. |
|
|
|
 |
wolgaster
Mitsumaniak

Auto: Carisma
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lis 2006 Posty: 276 Skąd: Jelenia Góra City
|
Wysłany: 11-03-2007, 17:28
|
|
|
Używał ktoś opon Nankang. Miałem kupić Pirelli ale z przyczyn osobistych zakupy się odłożyło na potem ( kupiłem działkę budowlaną ) a teraz krucho z kasą i kumpel z wulkanizacji ma Nankang nówki sztuki 205/40/17 po ok 200 zł za sztukę . Może uda się jeszcze coś urwać z tej ceny. Model NS 2 tak mi podał. Ma 2 sztuki ale pytanie czy ktoś uzywał takich oponek i może podpowiedzieć jak z jakością. Dzisiaj byłem na giełdzie i gość handlujący oponami też ma Nankangi w tym rozmiarze a jak kupię od kumpla to będę potrzebował jeszcze dwóch więc nie wiem czy brać. Cena atrakcyjna ale... więc pomocy bo jutro mam do niego podjechać a za oknem wiosna i alu czeka na gumki.
[ Dodano: 12-03-2007, 15:05 ]
No i gumki kupione. Narazie 2 szt. ale zamówione już pozostałe 2. Oponka wygląda solidnie także pod koniec tygodnia 17 powinny być już na aucie.
[ Dodano: 12-03-2007, 15:24 ]
Fotki:
[ Dodano: 12-03-2007, 15:28 ]
[ Dodano: 12-03-2007, 15:34 ]
[size=9][ [i]Dodano:
[ Dodano: 12-03-2007, 15:39 ]
 |
|
 |
Łukasz K [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 21:07
|
|
|
Ja ma dylemat które wybrać. Jeżdze raczej spokojnie, przeważnie z dziećmi na pokłądzie i przeważnie w trasie. Mam do wyboru następujące gumy:
DUNLOP SP SPORT 01 217 zł z roku 2006
Fulda CARAT PROGRESSO ok 200 zł
GOODYEAR HYDRAGRIP ok 230 zł
KLEBER DYNAXER HP2 ok 180 zł
CONTINENTAL ContiPremiumContact ok 250Zł
UNIROYAL RALLYE 550 ok 200zł
Ceny wachają się jak podałem wyżej. Co wybrać wg was? Prosze o opinie bo siedziałem dzisiaj cały dzien i trudno mi podjąc decyzję. Obecnie jezdze na continentalach premium contact i wydaje mi sie ze auto nie jest stabilne przy większych prędkościach w zakrętach, ale to może mi się wydaje?
Prosze o wasze opinie. |
|
|
|
 |
turek61

|
|
|
|
 |
Łukasz K [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 22:23
|
|
|
ooo? tych wogóle nie brałem pod uwagę.
Ale dlaczego akurat te opony?
Może ktoś ma inne zdanie? |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 26-03-2007, 22:33
|
|
|
Proxesy to bdb gumy. Z tym modelem Yokohamy nie miałem doczynienia, ale jeżeli boki mają tak samo miękkie jak niższe modele (konkretnie s306, które mam w Corsie) to kicha. Dunlop SP Sport 01 to też naprawdę fajna opona - mam komplet w Cari i nie mogę narzekać. |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
turek61

|
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 26-03-2007, 23:04
|
|
|
Mmmm dobrze polecasz, Toyo, Yokohama
Ewentualnie jeszcze japoński Falken - też przyzwoite parametry tylko nie wiem czy tak żywotne jak powyższe... |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-03-2007, 00:41
|
|
|
Ja dzisiaj na przednią oś założyłem nowe Nokiany NRVi. znajomy odsprzedał mi je po baaardzo okazyjnej cenie więc musiałem kupić zwłaszcza że poprzednie Dunlopy SP Sport 01 mocno się zużyły. W zasadzie moge stwierdzić, że Dunlopy świetnie trzymaja na suchym, dobrze na mokrym ale bardzo szybko się zużywają. Nokiany które założyłem na przód wydają się nieco cichsze i po bieżniku można sądzić że dobrze odporowadzają wodę. Co do innych parametrów to muszę trochę pojeździć aby je ocenić. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
|