Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8] Woda na dywaniku kierowcy
Autor Wiadomość
loginek0 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-05-2015, 19:35   [Cari 1.8] Woda na dywaniku kierowcy

Witam,

Już drugi raz, po intensywniejszych opadach po otwarciu auta zauważam wodę na dywaniku kierowcy. Jest jej dość sporo. Niestety nie wiem skąd ona się tam wzięła :) . Mam w samochodzie szyberdach, ale nie widzę, aby było mokre od niego. Fotel suchy, kierownica sucha, pedały suche. Tak jakby ktoś otworzył drzwi, nalał wody na dywanik i zamknął.
Skąd ona może się brać? Czytałem, że najprawdopodobniej zapchały się kanaliki odprowadzające wodę w podszybiu. Jak mogę je sprawdzić i wyczyścić/naprawić? Miał ktoś podobny problem?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-05-2015, 20:11   

Do sprawdzenia odprowadzenie wody z drzwi kierowcy oraz szczelnosć folii przeciwbryzgowej, szyba czołowa na poprawność montazu, odprowadzenie wody z szyberdachu, ewentualne ślady korozji na ścianie grodziowej
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

loginek0 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-06-2015, 07:50   

A jak mogę sprawdzić odprowadzenie wody z drzwi kierowcy?

Sprawdziłem dokładniej po ostatnich opadach i woda bierze się spod spodu dywanika (przemaka dywanik) - nigdzie nie widzę aby lała się np. z szyberdachu czy nawet z dmuchawy na nogi (gdzieś czytałem, że stamtąd również może się lać).

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 17-06-2015, 08:15   

Na spodzie drzwi są otwory odwadniające, pod tapicerką jest folia przeciwbryzgowa która zapobiega dostaniu się wody do srodka, czesto ta folia jest niszczona jezeli ktoś np coś naprawiąl typu zamek drzwi, klamka, etc. Bez ingerencji można to sprawdzić lejąc wode po szybie drzwi kierowcy i obserwując wewnętrz czy przypadkiem woda nei wydostaje się po listwie progowej do wnętrza auta

loginek0 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-07-2015, 20:23   

Dzięki za info. Sprawdziłem dokładnie - lałem wężem obok lusterka, tam gdzie jest odstęp pomiędzy drzwiami a koroserią. Woda wydostaje się mniej więcej tak jak na poniższym zdjęciu:

Jest jeszcze mokre nad głową trochę:

Nie wiem czy to może mieć jakiekolwiek znaczenie...

Jak mogę naprawić teraz ten problem? Nowej uszczelki do drzwi raczej nie znajdę...

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 13-07-2015, 21:03   

loginek0 napisał/a:
Nowej uszczelki do drzwi raczej nie znajdę...

Bez większego problemu w ASO - ale cena może być wysoka.
Poszukaj na szrotach - może się zdarzyć uszczelka w dobrym stanie, mi się tak udało (przez przypadek, na szrot pojechałem żeby kupić tylną popielniczkę).
Wyciągnąć jest łatwo, ze wsadzaniem byłoby gorzej, na szczęście miałem silikon w spraju w bagażniku.

se7en 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 13-07-2015, 21:07   

nie jest to uszczelka od anteny? chyba ze w tym miejscu nie było, nie znam karin :P

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 13-07-2015, 21:25   

Wygląda to jakby zaciekało po szybie - źle wklejona, itp, zrobilbym jeszcze taki myk, że sciagnalbym plastykowa oslonę słupka i sprawdził czy tam pojawiaja sie krople wody podczas zraszania, jakby woda sie dostawała w przestrzeni między drzwiami a słupkiem to podejrzewam ze dostrzeglbys to w czasie jazdy

loginek0 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-07-2015, 22:48   

Szyba przednia oryginalna, nie była wymieniana. Nie wiem czy ma związek to, że nad głową jest akurat mokre - bo to akurat pojawia się jak jest większy deszcz. Ja jak próbowałem lać wężem to lałem najbardziej właśnie obok lusterka i tak jakby ta woda spływała w dół po drzwiach i wlewała się do tej czarnej osłony (na załączonym zdjęciu widać to takie "łączenie"), a później no to już wypływała tam gdzie zaznaczyłem na czerwono.
Nie wiem czy wymieniać obie uszczelki (od drzwi i od karoserii) czy może wina jest gdzie indziej. Nie widzę żeby ta uszczelka była w nie wiadomo jakim złym stanie - porównałem z drzwiami od pasażera i tam niby też widać jakieś małe kropelki wody po drzwiach, ale ona jakoś spływa..

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 14-07-2015, 08:13   

Oryginalna, nie znaczy że nie była wymieniana, plastyki można sprawdzić na poprawnośc montazu, mokra podsufitka na łaczeniu z osłoną słupka - myślę, że gdzieś tam jest większe źródło problemu

loginek0 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-07-2015, 08:24   

Też myślałem, że podsufitka ale tak jak już wspominałem - jak testowałem wężem to lałem obok lusterka tak więc mogą być w sumie dwie przyczyny wylewania się.. Mokra podsufitka pojawia się w momencie gdy są intensywne opady deszczu.
W każdym bądź razie dzięki za pomoc - będę szukał jeszcze przyczyny..

[ Dodano: 15-07-2015, 07:10 ]
Wczoraj miałem chwilkę i posprawdzałem kilka rzeczy. Otworzyłem szyberdach - okazało się, że woda stoi po stronie kierowcy (a więc tutaj gdzie mam mokre dywaniki). Udrożniłem kanalik, sprawdziłem - woda się leje. Sprawdziłem również podszybie - odkręciłem wszystkie plastiki, była znikoma ilość liści, posprzątałem, sprawdziłem woda się leje dobrze.
Myślałem, że problem się rozwiązał (ze względu na ten zapchany kanalik od szyberdachu) - niestety, dziś znów pod dywanikiem lekko mokro. Co mi zostało do sprawdzenia? Uszczelka od drzwi? Gdzie jeszcze szukać problemu?

se7en 
Mitsumaniak

Auto: Galant
Wysłany: 15-07-2015, 07:48   

na dole to niektore auta maja tak, ze leje sie przez drzwi, a konkretnie za tapicerką prosto na próg i z progu do srodka, czesty przypadek gdy sie usunie folie oddzielajaca tapicerke od drzwi :D :D

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 15-07-2015, 08:07   

loginek0, gdzie masz umiejscowioną antenę :?:

loginek0 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-07-2015, 08:23   

se7en napisał/a:
na dole to niektore auta maja tak, ze leje sie przez drzwi, a konkretnie za tapicerką prosto na próg i z progu do srodka, czesty przypadek gdy sie usunie folie oddzielajaca tapicerke od drzwi :D :D

Też o tym czytałem, jednak przy drzwiach od kierowcy nie było nic robione, a autko jak je mam od 2 lat nie miało takich problemów (w sensie, że woda się nie wlewała).
Wczoraj zdejmowałem również próg - niby sucho. Jak zdjąłem tapicerkę pod nogami to tam jest taka guma z przodu, jak ją zdjąłem to była cała mokra od spodu. Widziałem, że ona zakrywa jakiś otwór - nie wiem do czego on służy (może po to, że jeśli jest za dużo wody to się przez niego wylewa) - wkładałem do niego nawet śrubokręt - niby nie jest zapchany.

jacek11 napisał/a:
loginek0, gdzie masz umiejscowioną antenę :?:

Z tyłu samochodu, obok bagażnika.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 15-07-2015, 23:08   

Może wężyk odprowadzający wodę z szyberdachu jest pęknięty,i dlatego jest zaciek na podsufitce.

Odpowiedz do tematu