Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
1.8GDI Pb95 czy Pb98?
Autor Wiadomość
lukaszporay 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1,8 GDI Com
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-01-2015, 14:01   

jaki to jest koszt wyczyszczenia takiego nagaru ?? lub może ktos to z Was robił i wie jak to zrobić :)

Borysław 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1,8 GDI 1998r.
Wysłany: 22-01-2015, 23:44   

Właśnie skończyłem bak z 98.Większej mocy nie uzyskasz ale silnik pracuje z większą kulturą.Na 53 litrach przejechałem 493 km i w porównaniu z 95 jest lepiej.
Krótkie odcinki,wymiana termostatu, pyrkanie na wolnych podczas skrobania szyb/odśnieżania,korki,dynamiczna jazda sprawiły, że na 95 zrobiłbym o wiele mniej km.
Nie wiem jak to robicie, że silnik pali w mieście 7,5 litra?!?!
W lecie owszem ale teraz nie ma szans i minimum 10 łyka.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 22-01-2015, 23:57   

Bez urazy, kolego, ale to tylko efekt placebo. Po prostu założenie - "nalałem lepszej i droższej benzyny, to silnik musi pracować lepiej".
Ech, wolę nawet nie myśleć co by byś napisał, gdybyś zatankował na Shellu benzynę 100 oktanową ;)
http://autokult.pl/13068,liczba-oktanowa-a-moc-silnika
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/sila-oktanow/0cm3g

Borysław 
Forumowicz

Auto: Mitsu Carisma 1,8 GDI 1998r.
Wysłany: 23-01-2015, 00:42   

Ja nie twierdzę, że 98 czyni cuda a efekt placebo działa :D
Zwróciłem tylko uwagę na to, że u mnie silnik zaczął ciszej i bardziej równomiernie pracować.Reszta bez zmian.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 24-01-2015, 02:16   

W Polsce paliwa 95+ to Ściema ! Nie opłaca się wystarczy przejechać za zachodnią granicę i zatankowac zwykła 95 różnice się słyszy i czuje pod nogą.

lubega1983 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI lif
Wysłany: 14-04-2015, 13:26   

Potwierdzam...Jestem w NL i paliwo dużo lepsze...Zrobiłem już 11000 po NL . A wniosek taki stąd iż założyłem na przewodzie zwykły filtr od Poldka (dodatkowo) i jest czyściutki jak łza.

rasiak1980 
Forumowicz

Auto: carisma 1.8 GDI / 1,9 DiD
Kraj/Country: UK
Wysłany: 18-04-2015, 22:58   

tam problemy sie sumują pierwszy to EGR który wali do dolotu sadzę drugi problem to odma która wali do dolotu mgłę olejową i trzeci problem to wtrysk bezpośredni który nie wypłukuje sadzy z EGR i oleju z dolotu to wszystko powoduje że w dolocie i na trzonkach zaworów powstaje nagar przez ten nagar zawory nie ruszają sie w pełnym zakresie jak powinny i przez to właśnie mamy klepanie popychaczy, samo paliwo nie ma różnicy na jakim jezdzi czy 98 czy 95 jezdziłem dłuższą chwilkę na 98 i spalanie spadło o 0,2 litra /100 warto??? natomiast najistotniejszą chyba sprawą jest jakość a raczej brak jakości paliwa serwowanego w polsce i to nie ważne z jakiej sieci wszystko dzieki ustawie o biokomponentach jest jednakowo do :pottytrain2:

Father 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8GDI 125km
Wysłany: 06-06-2015, 23:00   

Troche odkopie, ale moze otrzymam odpowiedz. Otoz zaobserwowalem w swojej cari to 'klepanie' no i rowniez nie potrafie zejsc ponizej 9l/100km czy to na 98 czy 95 jest to samo. Bylby ktos tak mily i łopatologicznie wytlumaczyl mi jak pozbyc sie tego nagaru ??

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 07-06-2015, 07:38   

Nagar masz w głowicy w kolektorze dolotowym, w kanałach EGR i w samej przepustnicy którą chyba najłatwiej z tego wszystkiego wyczyścić. Oczywiście aby to dobrze wyczyścić należy wszystkie te elementy zdemontować.

ReaperEzg 
Forumowicz

Auto: mitsubishi carisma msx
Wysłany: 20-06-2015, 14:31   

A ja dodam swoje trzy grosze. Pracowałem trochę w Niemczech, wróciłem do kraju, teraz od dwóch miesięcy siedzę w Holandii i jakoś nie zauważyłem efektu cudownego paliwa. Silnik pracuję tak samo, spalanie również się nie zmniejszyło. Zapraszam do Venlo, chętnie zgodzę się na bycie królikiem doświadczalnym :) jedyny plus to cena, reszta wg mnie bez zmian. Chyba że ktoś w Polsce leje paliwo-krzak to może odczuje różnice.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-06-2015, 16:39   

Jeśli silnik jest przystosowany do paliwa mającego więcej oktanów to na takim paliwie moc powinna być większa ale przy małym silniku raczej będzie to mało odczuwalne.

WlodekSaczuk 
Nowy Forumowicz

Auto: grandis 2.4 carisma 1.8 gli
Wysłany: 20-06-2015, 17:26   

Ja w moją starą Carismę lałem i leję wszystkie rodzaje PB, od 95 do 100 oktanów, na spalanie to nie wpływa, nie zauważyłem żadnej różnicy, moc też jakby taka sama (jak leję 100 oktanów to się oszukuje, że bak będzie czystszy, heheh)...mam Carismę od 15 lat, zrobione ma już ze 330tys, z tego moje 230tys, więc opinia jest jakby poparta jakimś tam dłuższym doświadczeniem. Powinno lać się 95, tak podaje instrukcja (do 1.8 GLI) - a że spalanie tego auta jest spore, to żadna tajemnica :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 20-06-2015, 21:33   

WlodekSaczuk napisał/a:
leję wszystkie rodzaje PB, od 95 do 100 oktanów, na spalanie to nie wpływa

A i owszem, na spalanie to akurat liczba oktanowa wpływa. Na moc silnika/zużycie paliwa nie, albo w minimalnym stopniu :P
Ale naprawdę prosiłbym, żeby nim znowu ktoś wyskoczy z jakąś rewelacją, to wcześniej przynajmniej przeczytał co to w ogóle ta magiczna liczna oktanowa jest i czym to się je ;)
Wystarczy Wikipedia :
Liczba oktanowa
lub cokolwiek znalezionego na Google :
Liczba oktanowa na Google

Odpowiedz do tematu