problem z rozrządem 3.0 V6 24V- Help |
Autor |
Wiadomość |
Barto19 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 21:10 problem z rozrządem 3.0 V6 24V- Help
|
|
|
Witam!
od miesiaca posiadam sigme 94r 24v full opcja-przjemny samochodzik.
dzisiaj padły mi szczotki alternatora i przy wyciaganiu zajrzałem na pasek rozrzadu-miał byc nowy-i jest tylko ze nie naciagniety i w rekach przeskoczył mi na głowicy o dwa zabki lub trzy -patząc od lewego błotnika przeskoczył mi w lewo-moja prosa jest taka:
-prosze o podanie jakiegos schematu lub fotek
-i pare porad jak i co sie zabrac-niemam kasy na mechanika-zadłuzyłem sie zeby kupic autko i niemam ani grosza
z góry dziekuje i pozdrawiam
BArtek |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 28-03-2007, 21:19
|
|
|
Polecam:download - manual serwisowy do silnika 6g72
A powodem nienapiętego paska będzie zapewne padnięty napinacz (ok. 500 zł) i nie polecam drutowania, tylko wymianę.
Złamałeś podstawową zasadę zakupu używanego samochodu (zostawienie rezerwy finansowej na zrobienie podstawowych czynności serwisowych po zakupie) a wybrałeś jeden z najdroższych modeli w eksploatacji.......Powodzenia |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:20
|
|
|
Bartek nie opowiadaj glupot...
od 3 lat mam sigme i nie narzekam-napewno drozej by mnie kosztowalo z tego samego rocznika bmcia 525 badz 730
tworzysz kolejne mity o sigmie
500zl napinacz!!?? ktos Cie niezle ogolil.... |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:25
|
|
|
Sprawdź napinacz jak go wymontujesz sprawdź go czy działa po prostu wkręć go w imadło i bardzo powoli dokręcaj i chwilę poczekaj i znowu jak się trochę schowa to odkręć imadło powinien wrócić tzn jest ok. a jak nie tzn jest padnięty Mechanik Ci powie że tak się nie robi i zaleca wymianę na nowy ale jeśli nie masz kasy to tak zrób a zmienisz go jak będziesz miał kasę na nowy Wierz mi że wytrzyma jeszcze drugie 90tys jeśli faktycznie był wcześniej wymieniany
Zauważ że on ma mały otworek wciskaj go imadłem aż schowa sie w środku i zabezpiecz go stalowym drutem lub po prostu spinaczem biurowym lub grubą igłą przez otworek który jest w obudowie bo tak go musisz zamontować a po założeniu paska wyciągasz zawleczkę
z mojej praktyki wynika raczej że napinacz masz dobry tylko on ma ograniczony wysuw- w tej chwili za mały aby naciągnąć pasek
a tak nawiasem mówiąc jestem ciekaw czy kolega Bartek zawsze był taki rozsądny przy zakupach i chyba wie że jak się ktoś napali to nic nie pomoże
I jeszcze jedno taka sigma nie jest wcale droższa w naprawie niż inne zachodnie auta nie wspomnę o nowszych konstrukcjach.
Wracając do paska to on może nowo wygląda ale nowy nie jest koszt nowego około 270zł zalęży od firmy, koła napinające możesz oszczędzić rozwiercając nity jak masz metalowe obudowy wymienić samo łożysko i skręcić 3mm śrubkami w miejsca nitów , a jak nie to ja popatrzę jutro w garażu
i raczej mam to u kolegi mogę ci zmienić łożyska w nich i przysłać ci wrócisz tylko za łożyska około 10-12zł/szt
Tak w ogóle to szkoda że nie mieszkasz bliżej zrobilibyśmy to naprawdę tanio i dobrze u mojego mechanika wymiana rozrządu za około 50-70zł
Te wymiany łożysk to trochę zabawy ale piszę o tym bo chcę ci pomóc i wiem jak to jest gdy nie ma kasy
Pozdrawiam i głowa do góry będzie dobrze!!!!!
[ Dodano: 28-03-2007, 22:27 ]
O widzę że już następny post
BARTEK MA RACJę KOSZTUJE 500Zł SPRAWDź W JC w krakowie |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:29
|
|
|
Ps. porownannie:
szczotki alternatora ;
-sigma zaplacilem w bialym 2 tygodnie temu 10zl+glowkowanie przy wymianie:-)
- BMW 730(93rocznik) rok temu 100 euro
klocki hamulcowe przod i tyl;
- sigma rok temu 110zl
- bmw 730( i co ciekawe gorsze jakosciowo) 230zl
Inny przyklad:
dowiedz sie ile kosztuje lozysko kola tylniego do np. forda mondeo i porownaj sigmy
Podpowiem, ze roznica w cenie jest prawie 4 krotna(oczywiscie forda wyzej). |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:30
|
|
|
Jaaaaasne.......
Masz 12v nie 24v a to zasadnicza różnica......W Twoim jest sprężyna napinająca pasek - a w 24v jest hydrauliczny napinacz......
A porównaj ceny do Colta czy Galanta z tamtych lat...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:34
|
|
|
to teraz sie ciesze, ze mam zwykly sprezynowy
a wymiana mnie tyle samo kosztowala co w matizie tesciowej:-) |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:34
|
|
|
Jaceksu daj spokój jeszcze raz ci piszę że Bartek ma RACJę takie są ceny do sigmy i co istotne 24V |
|
|
|
 |
jaceksu25 [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:38
|
|
|
ok wieze
a jeszcze dodam ze bardziej sie ciesze, ze nie mam ECS-u
a za 150zl(tyle co do matiza:-) ) facet na grabowce super regeneruje.
od 3 lat jezdze na nich i na ostatnim badaniu wyszlo 85% t0 jest super wynik! |
|
|
|
 |
syski [Usunięty]
|
Wysłany: 28-03-2007, 22:55
|
|
|
Powiem ci tak że ja mam a raczej miałem przez 2 lata ECS i teraz musiałem zmienić przód na zwykłe ale jest o wiele twardszy przynajmniej takie mam odczucie na ECS ie było super mogłeś jeździć na sport na komfort na high jak offroad no ale cóż co fajne było chociaż myślę kupić jeden do przodu pneumatyczny i zregenerować kompresorek
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Barto19 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-03-2007, 01:48
|
|
|
dzieki chłopaki za rade,mam dwie bmw 735 ia e32 wcale nie były drogie w utrzymaniu-dodam ze pracuje jako ratownik i zarabiam 700zł ale nigdy nie miałem problemu,co do sigmy to wujek ma cała na czesci i ojciec kiedys miał-sigma to moje marzenie-wymieniłem w nim klocki tarcze i akumulator a i oczywiscie oleje-moze mi ktos dac rade jeszcze gdzie sa cechy i na co trzeba uwarzac byłbym bardzo wdzieczny pozdrawiam
[ Dodano: 29-03-2007, 01:50 ]
a dodam ze pasek i napinacz był wymieniany z 4 tys km temu
[ Dodano: 29-03-2007, 01:52 ]
http://www.otomoto.pl/ind...d=C2418026-auto niejest na sprzedaz-to własnie moje cudo-w tej chwili mam dokładke zderzaka i czarna maske a i czarny grill
[ Dodano: 30-03-2007, 19:14 ]
mam takie pytanie:
w która strone srube powinienem odkrecac od koła pasowego na wale i czy musze ja odkrecac-a i jakich kluczy potrzebuje? góre juz mam rozebranna-od koła pasowego na wale zdjołem ostatnio warstwe czy tak powinno byc? prosiłbym jeszcze o kilka cennych wskazówek jesli juz ktos wymieniał-co mnie moze spotkac przy zakładaniu itp
z góry dziekuje
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|