Co polecacie silnik 1,6 czy 1,8 GDI?? |
Autor |
Wiadomość |
fajter [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 11:51
|
|
|
No to ja się wypowiem na temat silniczka 1.6. Co prawda mogę być mało pomocny bo mam 4 - biegowy automat... ale zawsze.
Osiągi: w mieście nic więcej nie trzeba. Jeśli nie jesteś ogarnięty pasją ściganctwa spod świateł to da radę. Trasa: no cóż rewelacji nie ma, i żeby powyprzedzać z prędkościami autostradowymi to się trzeba trochę pomęczyć. Ale ogólnie tragedii nie ma.
Spalanie: hmm... nie jeździłem na benzynie więc się nie wypowiem. Od 6 lat mój misiek jest zagazowany. Najpierw zwykłą instalacją gazową z emulatorami itd itp. Ale nie dało rady. po drugim strzale w dolot jak roz...yło przepływomierz i filtr założyłem instalacje z wtryskiem sekwencyjnym (SGI) - wspaniała rzecz. Spalanie kształtuje się w granicach 12 l LPG / 100 km w mieście i jakieś 11 w trasie (przypominam: automat ). Jeśli dużo jeździsz to gaz się zawsze opłaca
GDI miałem okazję się tylko parę razy przejechać i powiem tak: jeśli cena Ci pasuje i jeździsz niewiele albo koszty paliwa nie grają roli to bierz GDI. Większa frajda z jazdy = większe zadowolenia z auta. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 30-03-2007, 13:09
|
|
|
fajter napisał/a: | No to ja się wypowiem na temat silniczka 1.6. |
...Najwazniejsze zebys znalazl dobry, serwisowany, zadbany egzemplarz a czy to bedzie 1,6 ; 1,8GDI ; czy DI-D to mysle, ze jest mniej wazne. Kazda wersja ma ponad 100KM wiec nawet jak wezmiesz najslabsza silnik to bedziesz mial czym jechac
A gdzie w wiekszosci "krecisz" kilometry???? miasto czy traska...czy wszystkiego po trochu
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 13:32
|
|
|
a ja miałem oba autka z silnikiem 1.6 ze 103KM i teraz mam GDI 1.8 ze 125KM spalanie na korzyśc jednostki z bezpośrednim wtryskiem, moc, predkość, przyspieszenie. Natomiast GDI jest głośniejsze (tu trzeba napisać o cykaniu podobnie jak disel) od 1.6 16V i zdecydowanie droższe w utrzymaniu. I to bede podkreślał 200Km/h zobaczysz tylko na liczniku w aucie z mocniejszym silnikiem.
pozdro |
|
|
|
 |
Mario
moderator ...............

Auto: Eclipse 3g RS
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Mar 2007 Posty: 3009 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 30-03-2007, 13:38
|
|
|
zdecydowanie polecam GDI..u mnie napoczątku miało być 1.6, ale wkońcu wybrano GDI...I bardzo dobrze ( jak chcesz poczytać to zapraszam do historii miśka mojego - jest link w podpisie moim );]
Świetny silniczek....
pozdrawiam |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88868 |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-03-2007, 15:21
|
|
|
to skoro byl taki temat i dobrze o nim wiesz to po co tworzysz nowy, a nie kontynuujesz watku w tamtym ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
czarek1005 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-03-2007, 16:22
|
|
|
cieszę się że już odpowiadacie na temat tych samochodów tu w ostatnim poście kolega pyta czemu rozpoczynam nowy taki temat jak już był odpowiadam.. czasem jest lepiej zacząć coś od początku niż drążyć to co już było żeby nie stało się to zbyt skomplikowane odpowiedzi są nowe i to mnie cieszy. Tu nikt nikogo nie zmusza do odpowiedzi wiec.. dziękuję wszystkim za opinie o swych autach. Odpowiem jeszcze na jedno pytanie mieszkam w warszawie ale pochodzę z Sandomierza a Kielce i miedzianą g. odwiedzałem nie raz. Wlaściwie chyba się tam znów wybiorę po zakup auta. Pozdrawiam wszystkich. Czarek |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 30-03-2007, 17:31
|
|
|
czarek1005 napisał/a: | czasem jest lepiej zacząć coś od początku niż drążyć to co już było żeby nie stało się to zbyt skomplikowane odpowiedzi są nowe i to mnie cieszy |
a mnie nie poniewaz jest na forum regulamin, ktorego wszyscy przestrzegaja, a jesli nie to wlasnie wtedy ja mam robote w scalaniu tematow, bo ktos zaklada taki sam nowy
zasady na forum |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 31-03-2007, 11:13
|
|
|
A z tym że elastyczność stoi na poziomie silników 2.0 to bardzo ciekawe bo jak kupiliśmy Carisme to dałem się przejechać szfagrowi mojej dziewczyny(oni mają Leganze 2.0) i powiedział że się rewelacynie zbiera w porównaniu do ich samochodu.No Daewoo ma niby więcej mocy ale i cięższe jest ale to i tak duży plus jest skoro tak mówi.Tworząć ten silnik to kawał dobrej roboty odwalili:P |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
czarek1005 [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 12:38
|
|
|
sorki nie chcę abyś miał więcej roboty przeze mnie pisałem już że jestem tu od wczoraj nowy i nie znam jeszcze dobrze zasad forum ale szybko się uczę i obiecuję że się poprawię. Widzę że kol. Matejko ma carismę z silnikiem 1.6GLX napisz coś o nim , ciekawi mnie które silniki były robione w japan czy 1.8GDI? nie oriętuje się
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 13:08
|
|
|
Wszystkie benzyniaki były robione w Japonii - 1.6, 1.8SOHC i 1.8GDI
same silniki wszystkie były ok
Francuskie są diesle...
w gdi zawsze były japońskie skrzynie biegów natomiast w 1.6 manual francuskie badziewie,
natomiast automaty chyba były made in japan... |
|
|
|
 |
Sebancisz [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 16:05
|
|
|
Jeżdze 1.8 glx (115 KM), zamiana pewnie będzie w przyszłości zmiana na troszkę nowszy model 1.8 GDI (125 KM), w katalogu te samochody w zasadzie nie różnią się osiągami a jak to wygląda w praktyce? |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 31-03-2007, 16:53
|
|
|
Sebancisz napisał/a: | Jeżdze 1.8 glx (115 KM), zamiana pewnie będzie w przyszłości zmiana na troszkę nowszy model 1.8 GDI (125 KM), w katalogu te samochody w zasadzie nie różnią się osiągami a jak to wygląda w praktyce? |
powyzej 100kmh GDi lepiej idzie |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 03-04-2007, 11:40
|
|
|
Moja jazda to troszke miasta,troszke (z małą przewagą)trasa.Więc mając już GDI wiem na co stać ten silnik.Myśle że natępny też będzie taki sam,choć przyznam się że myślałem o Di-D,a nawet o Galancie.Ale za te same pieniądze mogę na pewno kupić młodszą Cari, ai spalanie dużo mniejsze. |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 03-04-2007, 14:54
|
|
|
A ja powiem jescze coś takiego :
Jak jeździsz na benzynie to tylko GDI
A jak na gazie to 1.6
W dzisiejszej sytuacji JA bym tak zrobił, choć są przeciwnicy gazu i nigdy do samochodu by go nie założyli, GDI daje naprwadę dużo satysfakcji z jazdy. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
czarek1005 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-04-2007, 19:37
|
|
|
witam ja dalej szukam cari. co myślicie o tej -www.ebuke.otomoto.pl są dwie 1.6 i 1.8GDI jadę na święta w tamte okolice i muszę ich zobaczyć, ze zdjęć wyglądają zachecająco. Za opinie dziękuję już się nie mogę doczekać swojej Carismy. A dzisiaj facet w warzywniaku mnie wkurzył bo ma Galanta i powiedział że Carismy to śmieci produkowane w europie
tylko galanty i to te starsze są ok. bo z japoni. Podobno ma 400 tys i nic jeszcze nie robił ja myślę że carismy są ok bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam wszystkich . |
|
|
|
 |
|