Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana kilka części, przegląd-proszę o poradę
Autor Wiadomość
deus 
Nowy Forumowicz

Auto: Grandis
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 23-07-2015, 12:56   wymiana kilka części, przegląd-proszę o poradę

Witam. Kupiłem ostatnio Grandisa 2,4 z 2010 roku.
Mam przejechane 152000 km
co ile km trzeba wymienić rozrząd? powinienem wymienić sam rozrząd czy wszystko wraz z pompą wody?

jakie polecacie świece do grandisa?
jaki olej jest zalecany przez mitshubishi?

jest jakiś sposób żeby tanio podnieść trochę moc? filtr stożkowy lub coś takiego?

czy znajdę gdzieś radio z navi i możliwością podpięcia kamery cofania? musi to być seryjne radio?

co jeszcze powinienem wymienić, sprawdzić przy takim przebiegu?

dzięki za każde info

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-07-2015, 14:43   

Rozrząd wymieniany jest co 90k km i najlepiej kompletny z pompą wody napinaczem itd. Choć różnie ludzie robią.
Olej pełny syntetyk 5w-40 (ja mam np. Mobil 3000 x1) ale każdy co innego leje.

jeśli chodzi o moc i tuning to ja się w takie rzeczy nie bawię.

Radio jak w sadzisz nie oryginalne to nie będziesz miał wyświetleń z komputera choć i na to są sposoby poczytaj tutaj kilka naszych tematów byłoo tym sporo nawet ze zzdjęciami.

W grandis ach jeszcze trzeba regulować zawory wiec jak nowy wóz to dla spokoju daj na regulację.

I można olej w skrzyni bbiegów by zmienić jeśli nie był przy tym przebiegu zmieniany.

może jeszcze koledzy coś więcej dopiszą. Tyle mi wpadło do głowy na tę chwilę.

Witamy w klubie grandisowców ;)

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Wysłany: 23-07-2015, 15:03   

deus napisał/a:
jakie polecacie świece do grandisa?

NGK LZFR6AI
deus napisał/a:
jest jakiś sposób żeby tanio podnieść trochę moc? filtr stożkowy lub coś takiego?
Przykleić napis turbo na desce bo nie ma innego taniego sposobu ;)
deus napisał/a:
czy znajdę gdzieś radio z navi i możliwością podpięcia kamery cofania? musi to być seryjne radio?
Są chińskie z takimi udogodnieniami.
kcn napisał/a:
W grandis ach jeszcze trzeba regulować zawory wiec jak nowy wóz to dla spokoju daj na regulację.

I można olej w skrzyni bbiegów by zmienić jeśli nie był przy tym przebiegu zmieniany.
Dokładnie.

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

martin778 
Forumowicz

Auto: Grandis 2,4
Wysłany: 24-07-2015, 09:40   

Powoli tez mozesz przygotowywac sie do wymiany sond lampda przy tym przebiegu powinny juz byc wymieniane.

deus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2015, 12:42   

w moim był lany 5w30 cały czas i taki teraz zalałem. myślicie, że lepiej wymienić następnym razem na 5w40?

wcześniej miałem accorda i nigdy nie słyszałem o wymianie oleju w skrzyni (ponoć zalany olej fabrycznie powinien starczyć do końca), sondy lambda też nie wymieniałem.

a zawory nie powinny regulować się same?

a jest jakiś nie tani sposób na podniesienie mocy? nie pytam o swapa, turbo czy intercollera :D

wcześniej chciałem kupić lancera lecz jest dla mnie za mały.
jest możliwość przełożenia maski i grilla z lancera do grandisa? myślicie, że wyglądało by to tak ładnie jak w outlanderze i lancerze?

dzieki za pomoc

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 24-07-2015, 13:15   

deus napisał/a:
myślicie, że lepiej wymienić następnym razem na 5w40?
Nie ma potrzeby.
deus napisał/a:
ponoć zalany olej fabrycznie powinien starczyć do końca)
Święte słowa - do końca skrzyni. Daję jej bez wymiany oleju max 200 000 km.
deus napisał/a:
a zawory nie powinny regulować się same?
Powinny, na ssących, wydechowe są regulowane ręcznie.
deus napisał/a:
a jest jakiś nie tani sposób na podniesienie mocy? nie pytam o swapa, turbo czy intercollera
Nie ma.
deus napisał/a:
jest możliwość przełożenia maski i grilla z lancera do grandisa?
Podobno nie da się tylko otworzyć parasola w :butthead: i potem wyjąć, ale... :roll:

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

deus 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-07-2015, 14:24   

zajme sie wszystkim za 3 tygodnie na urlopie. wymiana rozrzadu, oleju w skrzyni, wymiana swiec, wymiana wszystkich filtrow, wymiana sond lambda, regulacja zaworow.

warto wymienic plyn chlodniczy i hamulcowy? nie nazekam ani na hamowanie ani na przegrzanie silnika.

bawil sie ktos interfejsami pod obd na androida? wlasnie sobie zamowilem i nie moge sie doczekac kiedy dostane paczke.

mam nadzieje ze w razie czego zobacze wszystkie bledy gdyby byly.

jest jakis sposob na skasowanie sredniego spalania na komputerze?

widzial ktos grandisa z przodem od lancera? ciekawe ile taka zabawa bedzie mnie kosztowala u blacharza i czy sie podejmie tego :D

Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Wysłany: 24-07-2015, 14:55   

deus napisał/a:
warto wymienic plyn chlodniczy i hamulcowy?
Jeden i drugi do sprawdzenia testerami.

Thomas Jefferson said:
Just think...

.

kcn 
Mitsumaniak
Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Wysłany: 24-07-2015, 15:33   

Tu masz jeden temat http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=91949

i jeszcze poszukaj sobie android w grandisie , troszkę był poruszany temat interfejsu elm327 i jego możliwości.

ps.jak masz sprawne sondy lambda to nie wymieniaj.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 30-07-2015, 19:29   

martin778 napisał/a:
Powoli tez mozesz przygotowywac sie do wymiany sond lampda przy tym przebiegu powinny juz byc wymieniane.
czy przebieg to wyznacznik? Po co wymieniać jak auto normalnie chodzi ?

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2015, 19:40   

Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2015, 08:43   

martin778 napisał/a:
Wlasnie ze nie chodzilo wywalalo kontrolke check w naszych grandisach sa 4 sondy dwie gorne i dolne po podlaczeniu do kompa bylo wiadomo ze ktoras z dolnych wymienilem dwie.
ja bardziej mówię tu o sobie...

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2015, 13:51   

gołąb napisał/a:
martin778 napisał/a:

Ups oki no ale najwazniejsze ze wiesz gdzie szukac problemu jak wywali tobie checka.

gołąb 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-08-2015, 11:47   

martin778 napisał/a:
gołąb napisał/a:
martin778 napisał/a:

Ups oki no ale najwazniejsze ze wiesz gdzie szukac problemu jak wywali tobie checka.
no to wywołałeś wilka.Prorok jakiś.. wczoraj pierwszy raz wywaliło mi check. Jeszcze nie podpinałem komp. ale pownie któraś sonda. Ile ich jest w Grandisie i jakie stosować? Według katalogu Saga mają Denso uniwersalne jak i dedykowane.

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 04-08-2015, 14:36   

Ha ha no oki ja kupilem i wymienilem dwie denso uniwersalne kupione w inter carsie.Ogolem masz 4 lambdy auto musisz podpiac pod kompa wtedy bedzie wiadomo czy ktoras z dwoch przed katalizatorem czy ktoras z dwoch za katalizatorem.powodzenia

Odpowiedz do tematu