Grandisowe know - how |
Autor |
Wiadomość |
Grzegorz J
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 15 Mar 2015 Posty: 104 Skąd: Starachowice
|
Wysłany: 18-03-2015, 19:54 Grandisowe know - how
|
|
|
Drodzy MitsuManiacy,
z racji tego że nigdzie nie natknąłem się na interesujące mnie rzeczy, postanowiłem utworzyć taki wspólny temat dla świeżego posiadacza Misia Grandisia.
Mnie akurat interesuje 2.4 ale i o 2.0 też proszę się wypowiadać
1. Olej, wiadomo wymieniać Jaki polecacie do benzynki i co ile km należy dokonywać serwisu?
2. Rozrząd, jak wyżej
3. Filtry
- oleju
- kabinowy
- powietrza
- paliwa (jest takowy?)
4. Opony letnie na alusa 17"? 215/50 czy 205/50 215/55 205/50. Jakie modele macie i polecacie?
Wiadomo taka bryka potrzebuje opon, które będą idealnie nadawały się do takiej masy, wymiarów auta no i komfortu jazdy.
5. Wycieraczki (proszę się nie śmiać ).
Z tyłu to wiadomo 300 mm ale przód: czy zawsze ma być 700 mm i 550 mm? Rozumiem że dwie o jednakowej długości będą o siebie zawadzać? Przyznam się szczerze że jakoś nie przypadła mi do gustu to że są one różnych rozmiarów. Rozumiem, gdyby obie pracowały na lewą stronę, to jak najbardziej, ale w systemie zastosowanym w Grandisie to ładniej wyglądały by dwie o takich samych rozmiarach.
tyle ode mnie (na razie).
Ave Mitsu.... |
|
|
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-03-2015, 20:36
|
|
|
To ja zacznę od końca :
Wycieraczka od strony kierowcy ma szerokie mocowanie jak w ciągnikach (ciężarówkach) czyli 12 mm no i oczywiście długość 700mm. Polecam MOTGUM lub płaskie Goodrain (obecnie używam). Prawa jest standardowa i wchodzi 560mm.
Opony letnie to 215/55/17 - miałem Pirelli P7 (jeszcze zostały na tyle) a obecnie na przodzie Sava Intensa UHP http://www.sava-tires.com...er/intensa-uhp/
Jestem naprawdę bardzo zadowolony z tych opon - i to w bezpośrednim porównaniu do P7.
Miałem jeszcze Goodyear excellence ale Grandis jakby na nich "pływał". |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
skull
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis 2,4 MiVEC
Pomógł: 8 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 614 Skąd: Kentaki
|
Wysłany: 18-03-2015, 23:08
|
|
|
2.4 benz.
1. oleje testowałem różne Valvoline Liqui Moly Mobil wszystkie 5W40 aktualnie mam Texaco nie widzę różnicy więc po co przepłacać Zmieniam średnio co 10-12tys/km
2. rozrząd oryginał co 90tys zamiennik co 70 tys
3.Filtry wszystkie są oprócz paliwa,tylko w baku jest sitko Marki filtrów to jak kto lubi ja stosuję Filtron,Bosch,Nipparts
4. Opony 215/55R17 lato i zima Nexen,z letnich średnio jestem zadowolony,zimowe są OK
5. Wycieraczki to już nie będę powtarzał się jak kolega NUFI napisał |
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-03-2015, 22:05
|
|
|
Jedziemy dalej:
1. Wymiana rozrządu: najlepiej wymieniać wszystko, łącznie z pompą wody i "amortyzatorem" drgań? Polecacie jakiś sklep (poza InterCars), który oferuje sprawdzone części?
2. Jest gdzieś na necie manual odnośnie wymiany rozrządu?
3. Diagnostyka: macie namiary na programik do diagnostyki? Słyszałem co nieco o MUT - III |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-03-2015, 07:35
|
|
|
Grzegorz J napisał/a: | 1. Wymiana rozrządu: najlepiej wymieniać wszystko, łącznie z pompą wody i "amortyzatorem" drgań? Polecacie jakiś sklep (poza InterCars), który oferuje sprawdzone części? |
Co do części to np. www.motoneo.pl , Japaneze kontakt znajdziesz na forum.
Grzegorz J napisał/a: | 2. Jest gdzieś na necie manual odnośnie wymiany rozrządu? |
Po Angielsku masz na forum w manualu :
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=44396
Grzegorz J napisał/a: | 3. Diagnostyka: macie namiary na programik do diagnostyki? Słyszałem co nieco o MUT - III |
Co do MUT3 to chyba nie widziałeś jego ceny . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

|
Wysłany: 25-03-2015, 14:18
|
|
|
Koledzy czy można ustawić na wyświetlaczu tryb 2 (manualny) na stałe? Po wyłączeniu auta przestawia mi się do trybu automatycznego i od początku liczy średnie spalanie |
|
|
|
 |
viporion
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis,civic,EspaceIII
|
Wysłany: 27-03-2015, 00:03
|
|
|
A ja mam pytanie o pióra wycieraczek... wiele osób pisze ze sa jedne szersze drugie wezsze... ja ostatnio kupilem bez przegubowe... najzyklejsze za 9 zł szt... i obie pacuje na jedna i druga strone... sevjalnei kupilem jedna sztuke bo czytalem ze sie roznią i bylem w szoku ze nie ... czy ktos cos przerabial u mnie ? czy moze od jakiegos rocznika sie cos zmienilo ? ja mam koniec grydnia 2007 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21013 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 27-03-2015, 07:40
|
|
|
viporion napisał/a: | wiele osób pisze ze sa jedne szersze drugie wezsze... |
Teoretycznie powinny mieć różne długości 550 i 700mm.
http://www.mitsubishi-mot...D220%26page%3D2
Choć katalog DENSO twierdzi, że powinny być prawie takie same długości . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
kcn
Mitsumaniak Mitsatsubiszi

Auto: Grandis 2,4 mivec + LPG
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2014 Posty: 183 Skąd: Błonie
|
Wysłany: 27-03-2015, 08:41
|
|
|
Ta od strony pasażera musi być krótsza, ponieważ plastikowe podszybie jest tak wyprofilowane że niema miejsca na takie samo pióro. |
|
|
|
 |
viporion
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis,civic,EspaceIII
|
Wysłany: 28-03-2015, 02:14
|
|
|
nie nowie o dlugosci pytam o szerokosc podobno sa grubsze... tak slyszalem ... i sam juz nie wime .... a u mnie oba te same mocowania.. z tym ze jedna od drugiej dluzsza jak w wiekszosci samochodw 10 cm chyba.. ale szerokosc.. maja byc rozne czy nie ? |
|
|
|
 |
NUFI
Forumowicz
Auto: RVR 2.0 4x4, Chrysler T&C
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-04-2015, 18:52
|
|
|
U mnie od strony kierowcy mocowanie jest o szerokości 12mm i dokładnie takie wycieraczki obecnie użytkuje:
http://allegro.pl/wyciera...5188729304.html
Wcześniej miałem wycieraczki Motgum o takich samych wymiarach |
_________________ 2 duże Futrzaki
 |
|
|
|
 |
Grzegorz J
Mitsumaniak

|
Wysłany: 07-08-2015, 00:43
|
|
|
Koledzy czy kablem KKL (do Audi) zdiagnozuję Miśka?
Jaki program polecacie? |
|
|
|
 |
skorpion663
Nowy Forumowicz
Auto: GRANDIS 2.0 DID
|
Wysłany: 07-08-2015, 13:54
|
|
|
viporion napisał/a: | A ja mam pytanie o pióra wycieraczek... wiele osób pisze ze sa jedne szersze drugie wezsze... ja ostatnio kupilem bez przegubowe... najzyklejsze za 9 zł szt... i obie pacuje na jedna i druga strone... sevjalnei kupilem jedna sztuke bo czytalem ze sie roznią i bylem w szoku ze nie ... czy ktos cos przerabial u mnie ? czy moze od jakiegos rocznika sie cos zmienilo ? ja mam koniec grydnia 2007 |
mam taką samą datę produkcji auta i wycieraczki mają taką samą szerokość i mocowanie.Różnią się długościami.Także bez obawy nikt tego nie przerabiał,póżniejsze modele tak mają.
Zamontowałem kpl.KAMOKA za ok.30zł bezprzegubowe i jest bardzo dobrze. |
|
|
|
 |
|