Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8DID] Stukok przy hamowaniu
Autor Wiadomość
danny82 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 150KM 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-06-2015, 13:54   [1.8DID] Stukok przy hamowaniu

Witam,

Może ktoś z Was miał podobny temat.

Gdy podczas wolnej jazdy samochodem (3-5km/h) zaczynam hamować to gdzieś z przodu dochodzą jakieś metaliczne stuki/puki. Tylko przy hamowaniu. Po kolejnej próbie od wystąpienia tego stukotu trzeba chwilę odczekać (np. przejechać chwilę dalej, ewentualnie cofnąć na wstecznym) i znowu można owe stukotanie usłyszeć.
Niedawno na przeglądzie okresowym (700km temu) miałem wymieniane klocki w ASO na TRW. Czy to może mieć związek z tłoczkiami/ cylinderkami hamulcowymi? Może być to spowodowane ich zabrudzeniem się?

Aktualny przebieg: 63kkm

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 22-06-2015, 21:14   

Może mieć to związek z nowymi klockami, wypadają w wibracje, albo się odrobinę różnią wymiarem od OEM
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

danny82 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DID 150KM 4WD
Wysłany: 23-06-2015, 07:33   

Czy ktoś z Was montował w swoim aucie klocki firmy TRW i ma podobne problemy?

DJ Fazi 
Mitsumaniak
Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Wysłany: 23-06-2015, 13:20   

Ja mam takie klocki i jeden z lewej strony stuka co jakiś czas jak jeżdżę. Mam lekko zwichrowaną tarczę - może to przez to ?

Podrawiam

LUK_DJ 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 27-06-2015, 09:17   

U mnie był podobny objaw po wymianie klocków tak przy końcu hamowania 5-10 km/h stuki i później pojawiło się delikatne drżenie kierownicy przy hamowaniu szczególnie około 80km/h. Myślałem, że tarcze krzywe po pomiarach wyszło, że piasta z prawej strony minimalnie krzywa ( do tej pory nie wiem jak ją skrzywiłem). Wymieniłem piastę , 2 szt nowe tarcze +2 szt nowe klocki i jest ok.

booli 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 03-09-2015, 16:32   

witam,

ja mam tak od nowosci, w salonie we Wroclawiu powiedziano mi, ze wszystko jest ok. Mam to nawet w dokumentacji z wizyty kontrolnej.

Czy gdyby cos niepokojacego sie stalo i przyczyna bylaby taka usterka, to mozna dochodzic odszkodowania?

offtopic... czy wszystkim posiadaczom ASX sprezarka od klimatyzacji tak glosno stuka co kilkadziesiat sekund ?

Jacek43 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-09-2015, 21:37   

Ja mam taki stuk z tyłu po przejechaniu obecnie 7 tys km od nowości słyszę stuk jak hamuje 1 raz do przodu później jest ok auto się zatrzyma i znowu 1 hamowanie stuk to samo jest jak cofam w warsztacie podniosłem auto do góry i zakręciłem koło i stuk przestaje jak docisnę zacisk na mimośrodzie od hamulca ręcznego. Tak Booli sprezarka stuka u mnie tak samo to chyba w każdym jest. A może ktoś wie z czego są zaciski z tyłu i tarcze w nowym asx bo stare miały z lancera tarczo bębny a tu sa duże tarcze i zaciski z mimośrodem do ręcznego

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 13-09-2015, 12:12   

Hmm ciekawe. Może w OIII też są takiego (tak pokazuje katalog Intercarsu ale tam są często błędy).

A powiedz mi zauważyłem w jednym samochodzie z takim system, że jak masz nogę na hamulcu i pociągniesz ręcznym to hamulec wpada głębiej w podłogę. Też tak masz?

Jacek43 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-09-2015, 12:25   

u mnie pedał stoi w miejscu jedynie jak abs działa to lekko pedał wpada

pebero 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-10-2015, 13:48   

Właśnie zadzwoniłam z podobnym problemem do ASO. Przy hamowaniu przy niskich prędkościach słyszę jedno stuknięcie gdzieś z przodu samochodu. Samochód ma 1300 km przebiegu (ASX, 1.6, benzyna). Przez telefon powiedzieli mi żeby nie histeryzować i poczekać do przebiegu 2000 km i sprawdzić, czy samo nie przestanie. Nie wiem jednak, czy to dobry pomysł.

booli 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX
Wysłany: 08-10-2015, 19:55   

Ja po zrobionych 11 tys km jadac przez osiedle "prawie" nowym samochodem "stukam" sprezarka od klimatyzacji, stukam hamulcami przed kazda hopka zwalniajaca i na dodatek piszcza mi klocki przy kazdym lekkim hamowaniu... czuje sie jakbym jechal jakims zlomem - ludzie sie co chwile obracaja, bo non stop cos stuka... powoli zaczynam sie zalamywac tym autem...

Jacek43 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 08-10-2015, 22:36   

booli napisał/a:
Ja po zrobionych 11 tys km jadac przez osiedle "prawie" nowym samochodem "stukam" sprezarka od klimatyzacji, stukam hamulcami przed kazda hopka zwalniajaca i na dodatek piszcza mi klocki przy kazdym lekkim hamowaniu... czuje sie jakbym jechal jakims zlomem - ludzie sie co chwile obracaja, bo non stop cos stuka... powoli zaczynam sie zalamywac tym autem...

mam dokładnie tak samo a jeszcze nie mam nawet 10tys km

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 08-10-2015, 23:56   

- sprężarka stuka. Każda. Włącz radio jak wszyscy. Kup auto za 2x tyle. Też czasem (zawsze bez radia?) stuka/spadek mocy/czuję że klima się załączyła
- na hopce się stuka. Nie chcesz stukać zwolnij. Jeszcze bardziej. I jeszcze. Hopki są różne, obok mnie na jednej ulicy są takie że jadąc po prostu (dziura od studzienki przed i za) nawet przy połowie limitu możesz przydzwonić.
- klocki - prawie oficjalnie większość ASO przyznaje że są tragiczne. Fabryczne (o ile nic się nie zmieniło) a te "fabryczne" jak jedziesz na wymianę to jeszcze większa tragedia
Pytanie do booli i Jacek 43 czym wcześniej śmigaliście?

Jacek43 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-10-2015, 10:03   

Nie stuka na hopce bo to każde jak sie Szybciej przejedzie tylko hamulce jak sie Zwalnia słychać stuk. Wcześniej jeździłem 500 abarth a ze powiększyła mi się rodzina musiałem zmienić na większe.

Lucas123w 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 Invite
Wysłany: 11-10-2015, 13:54   

Jacek43, hamulce dopiero po wymianie tarcz i klocków fabrycznych dają radość z jazdy. Temat rzeka nie tylko w ASX.

Odpowiedz do tematu