Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: BigTomala
19-10-2009, 14:41
głośniki w drzwiach
Autor Wiadomość
JimBest 
Mitsumaniak

Auto: EA2A SE '98 T08
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-03-2015, 10:28   

paweldm napisał/a:
Bez wzmacniacza najrozsądniej jest zamontować głośniki 2-3 omowe. Pozwolą na "wyciągnięcie" ze wzmacniacza radia kilka dodatkowych wat. W takim rozwiązaniu polecam np. głośniki blaupunkt TL 170, maja nisko rozpoczynające się pasmo przenoszenia więc bas powinien brzmieć lepiej.

2-3 omowe głośniki pod samo radio (4 omy) ? długo to to nie pogra...

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 24-03-2015, 21:52   

Współczesne radia są przystosowane do tych głośników. Sprawdziłem to w dwóch autach i nigdy nie było problemu. W żony brlingo lll od 2-3 lat grają 2 omowe JBL, a miałem również w c4 grand Picasso, gdzie przednie głośniki i subwoofer w bagażniku zasilał wzmacniacz. W drzwiach miałem 3 omowe Blaupunkty, w tylnych drzwiach zasilane z radia.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 29-03-2015, 21:30   

WhereMi napisał/a:
Czy wie ktoś może czy jest możliwość i czy ma sens wsadzenie do drzwi przednich głośników z tylnej półki?
Nie ma to sensu, bo to identyczne głośniki (o identycznej mocy).

paweldm 
Forumowicz

Auto: Outlander 2.2 did 2008r
Wysłany: 30-03-2015, 15:53   

Często bywa, iż w przednich drzwiach głośniki są dwudrożne, zaś z tyłu jednodrożne - szerokopasmowe.

WhereMi 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5
Wysłany: 10-04-2015, 19:05   

paweldm napisał/a:
Często bywa, iż w przednich drzwiach głośniki są dwudrożne, zaś z tyłu jednodrożne - szerokopasmowe.

Hugo napisał/a:
Nie ma to sensu, bo to identyczne głośniki (o identycznej mocy).

Już wyjaśniam, podałem za mało szczegółów. Otóż miałem zepsuty jeden z głośników z tyłu, tych większych 16. Kosztują one na allegro ~25 zł sztuka więc nie wiele. Siedząc obecnie w aucie zauważalnie tylne głośniki grają lepiej basem, przednie (mimo podgłaszania frontu w radiu) są stłumione, do tego basu mają mało.
Tak oto zrodził się mój plan na 'tanie' polepszenie dźwięku z przodu auta poprzez dołożenie 2 16cm z tylnej półki w miejsce małych obecnie w drzwiach. Wszystkie mam oryginalne. Koszt ok 50 zł więc mały dlatego rozważyłem taką opcję.
Jednak postarałem się posłuchać chwilę dłużej np na samym tyle itd itp i doszedłem do wniosku, że za dużej poprawy nie uzyskam tym sposobem. Do tego sprawdziłem, że można na allegro dostać za nie wiele ponad 100 zł zestaw odseparowanych głośników już z grupy 'polecanych' helixów, który będzie dużo bardziej przyszłościowy.
Na tym uciąłem pomysł przekładania głośnika z tylnej półki do drzwi przednich. Basu i tak nie uzyskam tym dużo lepszego, bas to subwoofer mimo wszystko (inaczej wygłuszanie drzwi).
Oraz dzięki za propozycje. Jak wspomniałem, myślałem nad czymś budżetowym, a dokładniej jak tak tanio można to poprawić to biorę. A jak naprawdę to nic nie da, albo lepiej dać naprawdę troszeczkę więcej to poczekam.
Poczekam, aż zrobię all mechanicznie a autem, bo to jeszcze mi doskwiera po zakupie i mojemu portfelowi.

cichy1124 
Mitsumaniak

Auto: Galant EA2A 2.0+LPG tiptronic
Wysłany: 17-08-2015, 18:41   

Cześć,
Temat wałkowany już wiele razy, jednak ja też się zapytam.
Poszukuje kompletu (przód+tył) głośników do 500zł. Drzwi i półka zostaną wygłuszone, a w przyszłości może wpadnie wzmacniacz.
Zwróciłem uwagę na:
-JVC CS6
-Magnat CFS-216
-Hertz ev165.5 (koszt prawie o 200zł wyższy, warto?)

Na półce z tyłu lepiej zamontować zestaw odseparowany czy nie?
Jak możecie to polećcie jakieś sprawdzone głośniki które dobrze zagrają w galu.

Bartekkita 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 kombi
Wysłany: 02-11-2015, 13:47   

Cześć,
mam Gala w wersji Nardi Torino 6 głośników z oryginalnym radiem CD. Jakość dźwięku tego zestawu dla mnie to takie 4/6. Niestety wysypały mi się dwa przednie głośniki. Stąd moje pytanie czy mogę niedrogo(200 góra 300 zł) poprawić zauważalnie jakość dźwięku w aucie wymieniając dwa przednie lub wszystkie 4 głośniki(i tak planuje rozbierać boczki)? Nie chcę się pozbywać oryginalnego radia czy wymiana głośników wyciągnie z niego coś czy przy tym radiu oryginalny zestaw to najlepszy wybór?

Był:
Misiek - Galant, 1999 kombi, Avance, Nardi Torino. 05.2013 - 01.2018

Odpowiedz do tematu