Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Bizi78
09-11-2015, 00:32
OT6
Autor Wiadomość
Paweł W. 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2015, 09:51   

Witaj,
Jeszcze raz bardzo przepraszam, nie miałem złych intencji, chcę w tym miejscu, również, podziękować, bo Twoja pomoc już wiele razy okazała się bezcenna.

Cześć.
P.

baraqs 
Forumowicz

Auto: Space Star 1.6 2002r
Wysłany: 07-11-2015, 10:04   

Ja użyłem zwykłego Francuza
Mam pytanie odnośnie amortyzatorów.
Kupiłem amortyzatory Monroe - E1238
Według opisu pasują do wersji silnikowej 1.3 i 1.8 nie wydaje mi się, żeby wersja 1.6 po lifcie miała jakieś modyfikacje?
Znalazłem też inne Monroe E-1302 które to pasują do wszystkich modeli Space Stara.
Ma ktoś wiedzę, czy zamówione przeze mnie amorki będą pasowały, czy poprosić sprzedawcę o zmianę?
Wracając do stukania, podejrzewam przewód hamulcowy, bo koła dokręcone, a podczas jazdy stuka, jednak to stukanie ustaje gdy naciskam hamulec.
Podejrzewam, że felga w którymś miejscu zaczepia za przewód, a ten podczas naciskania hamulca zmienia w niewielkim stopniu położenie, przez ciśnienie jakie w nim w tym momencie powstaje.

[ Dodano: 07-11-2015, 14:22 ]
No i znam przyczynę stukania.
Otóż drodzy panowie, podjechałem do mechanika, który przejechał się nim, i niczego mechanicznego nie stwierdził.
Zaproponował mi, żebym wymienił tylne koła na stare 15" i żeby wtedy zobaczyć.
Po ymianie kół, stukanie ustało.
Stukał wyważnik o zacisk hamulcowy, bo wyważałem koła przy założeniu nowych opon, i teraz pytanie czy go trochę spiłować, a może zacisk też trochę spiłować, bo obija się w takim miejscu, gdzie odrobina starcia mu nie zaszkodzi, czy zbić go młotkiem na płasko, a może macie inne pomysły?

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2015, 15:19   

Witam,
Moim zdaniem, zrób tak aby było jak najłatwiej, gdyż żadna z metod które przedstawiłeś żadnego niebezpieczeństwa dla auta nie powoduje.
U mnie CHECK ENGINE mam nadzieję bezpowrotnie zgasł. Nie chcę pisać jak to zrobiłem, bo sam w to nie wierzę. Fakt, stałem się lżejszy o parę złotych, ale jaka lekkość na sercu.

Najserdeczniej Pozdrawiam
Paweł

baraqs 
Forumowicz

Wysłany: 07-11-2015, 17:09   

Zdjąłem całkiem te wywazniki i stukanie na prostej ustało, jednak w zakrętach znowu się pojawia.
Może te felgi od Hyundaia są wewnątrz jakieś węższe :lol:
Nie wnikam, na razie jeżdżę z tym co jest, bezpieczeństwu to nie zagraża.
Znalazłem jednak inny problem, jak podnosiłem koło uwagę moją przykuł zgniły dół, konkretnie miejsce gdzie podstawia się lewarek.
Jest przegniłe na amen, można palce tam wkładać, więc aby podnieść samochód lewarek musiałem podstawić bliżej środka samochodu.
Trzeba będzie czymś to wypełnić, na razie tak będzie musiało zostać, przecież nie będę wymieniał całego słupka :(

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-11-2015, 17:34   

Paweł W., wymień sondę na DENSO z wtyczką. Na boszu CE zapali się bardzo szybko, o ile nie od razu.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-11-2015, 18:47   

Witajcie,
Hugo, wdzięczny jestem za rady i sugestie wszelakie, naprawdę bardzo.
W moim aucie jeździ teraz sonda DENSO (zgodnie z sugestią:):):), dokładnie taka o jakiej mówiłeś i mówisz.
Doświadczenie uczy mnie, że nie warto wyskakiwać przed orkiestrę w zagadnieniu w którym doświadczenia nie mam żadnego.

Pozdrawiam
Paweł.

baraqs 
Forumowicz

Wysłany: 08-11-2015, 01:28   

A ja się zastanawiam nad zakupem dystansów 3 bądź 5mm, które odseparują o tą odległość felgę od zacisku, i dzięki temu nie będzie mi już stukało :)
http://allegro.pl/dystans...5514635788.html

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 08-11-2015, 08:23   

Panowie temat jest o błędzie P0304 a nie o płynie chłodzącym, felgach czy amortyzatorach :evil: .
Wieczorem lub jutro wyczyszczę temat z OT.
Paweł W., baraqs jeśli chcecie pisać o wszystkim w jednym miejscu proszę założyć temat w Naszych Miśkach 8) .
O tutaj: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=21

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2015, 10:18   

Witam,
Bizi, nasze tematy rodzą się przy okazji tematu głównego a Ciebie proszę o nie epatowanie mojej osoby swoją "Zieloną Żaba", jeśli masz robić tego typu uwagi. Sam bierzesz udział w tej dyskusji, DZIĘKI TEJ WŁAŚNIE PISANINIE udało mi się z powodzeniem wykryc i usunąć dwie powazne usterki,zaopatrzylem się w dwie zapasowe sondy lambda,zamontowalem w aucie sondę.
I BARDZO DOBRZE. Jeśli masz kolegów i rozmawiacie czy ich tez strofujesz? Zapytaj Kolegę Baraqs-a czy DZIĘKI TEJ PISANINIE WŁAŚNIE udało mu się usunąć usterki?

NIE W FORMIE POMOC A W TREŚCI.
Paweł

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 08-11-2015, 11:10   

Paweł W., polecam zapoznać się z zasadami forum, które rejestrując się tutaj musisz przestrzegać :P .
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923
Dzięki temu na forum panuje w miarę porządek.
Dodatkowo:
Za notoryczne OT w dziale technicznym moderator ma prawo dać userowi ostrzeżenie.
Jeśli moje prośby o nierobienie OT w technicznym dotykają Twojej osoby możesz napisać do wyższej instancji czyli juniora lub admina.

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2015, 11:39   

Witam,
Bizi, nie bierz tego do siebie, nie dotykają mnie, tylko przy okazji jednego problemu pojawia się tysiąc i jeden innych.VICE VERSA-wszystko jest OK. Myślę, że na jakimś zlocie, gdzieś, kiedyś-przy szklance herbaty pogadamy sobie o wszelakich różnicach w naszych poglądach dt. forum.
Masz rację, trzymajmy się tematu.
Mam kilka pytań, dt sondy lambda, właściwie jej wymiany.
--Pierwsze dt. zużycia paliwa. Otóż, czy po wymianie sondy LAMBDA należy spodziewać się jakiegoś znacznego spadku zużycia paliwa i czy powinien on nastąpić od razu?
--Drugie moje pytanie, czy istnieje konieczność zresetowania komputera sterującego, ew. jak to zrobić?

Pozdrawiam
Paweł

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 08-11-2015, 12:28   

Jestem modem w tym dziale po to aby był porządek w tematach, dlatego cały czas przypominam o nie robieniu OT w technicznym 8) .

Co do meritum:
-temat o resecie i nauce obrotów:
http://forum.mitsumaniaki...p=234927#234927
http://forum.mitsumaniaki...t=31379&start=0
-co do spalania to pierwsza może mieć wpływ na spalanie bo daje info do ecu, druga diagnozuje chyba tylko spaliny choć mogę się mylić

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2015, 14:11   

Witam,
Bizi- s z c z ę k a mi opadła, czego tu jeszcze nie ma
Dziękuję.

Paweł.

Aha. Gdzieś zagubiła mi się instrukcja zamieszczania zdjęć w forum. Czy byłbyś uprzejmy ponownie przesłać mię link?
Z góry dziękuję.

Paweł.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 08-11-2015, 14:35   

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9261

Paweł W. 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-11-2015, 21:59   

Witam,
Koledzy, rozmawiałem dziś z mechanikiem z dość dużego warsztatu.
Pytałem, jak jest z sondami lambda do naszych MSS. Stwierdził on, ze nie pamięta kiedy zamontował do MSS lub Carismy sondę DENSO 0313, montuje zawsze zamienniki, jedynie oryginalne wtyczki dopasowuje do sondy.
Stwierdził, że nie zdarzyło mu się aby zamiennik zamontowany przez niego powodował jakiekolwiek komplikacje.
Z całą pewnością nie kombinuje nic z kontrolką(odłączaniem żarówki) CHECK ENGINE.
Na marginesie-facet w INTER CARS-ie też był bardzo zdziwiony, że do auta z 2002oku poszukuję oryginału.
I BĄDŹ TU CZŁOWIEKU MĄDRY.

Koledzy-NOGA z GAZU
Paweł.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi