|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Check Engine i dziwne zachowanie ABS,ESP i radia |
Autor |
Wiadomość |
wojak79
Forumowicz SCI w CT :)

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 03r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-11-2015, 13:10 Check Engine i dziwne zachowanie ABS,ESP i radia
|
|
|
Witam,
Ostatnio podczas jazdy Cari przytrafiła mi się dziwna rzecz, wyjeżdżam z zakrętu, jestem na prostej i nagle zapala mi się kontrolka check engine i automatycznie Cari wskoczyła sama na bardzo wysokie obroty (5-6k.), pociągła mnie z pare sekund i odpuściła, po czym po kolejnych paru sekundach znienawidzona kontrolka również zgasła, jestem przekonany w 100% że to nie ja dodałem gazu, u mechanika nie byłem z tym bo komputer sam sobie poradził z błędem i go wykasował więc mechanik raczej mi nic nie powie(a nie wiem czy jest coś takiego jak historia błędów) czy ktoś może miał podobnie, może ktoś się domyśla jaka przyczyna tego może być? Był to jednorazowy incydent póki co, lecz kontrolka check engine mnie troche przeraziła, może ktoś mi pomoże
Drugi problem jaki napotkałem ostatnimi czasy i powtórzył się on już 3/4 krotnie, wygląda następująco, podczas normalnej jazdy, ciągle prosta droga, prędkość oscylująca w 60-70km/h nagle włączają mi się jednocześnie kontrolki ABS i ESP i wyłącza się radio, po chwili wraca do normy, gdyby nie radio to bym powiedział że jakiś czujnik przybrudził się, ale z radiem to nie mam pojęcia, może też ktoś się spotkał z takim problemem, to był bym wdzięczny gdyby mógł mnie nakierować. |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
Pomógł: 22 razy Dołączył: 15 Kwi 2014 Posty: 1012 Skąd: Marki
|
Wysłany: 15-11-2015, 13:33
|
|
|
Błędy jeżeli wystąpiły to są zapisywane i można je odczytać, w twoim przypadku za pomocą interfejsu Vag kkl + evoscan, ELM327, lub jakiś inny interfejs (większość powinna działać), jeżeli błąd (problem) występuje cały czas to kontrolka będzie się świecić, na początek sprawdziłbym czy alternator ładuje odpowiednim napięciem, a nie np. za wysokim. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 15-11-2015, 18:52
|
|
|
wojak79 napisał/a: | jestem przekonany w 100% że to nie ja dodałem gazu, u mechanika nie byłem z tym bo komputer sam sobie poradził z błędem i go wykasował więc mechanik raczej mi nic nie powie(a nie wiem czy jest coś takiego jak historia błędów) czy ktoś może miał podobnie, może ktoś się domyśla jaka przyczyna tego może być? | Kontrola błedów w ECU prawde powie, może być problem z potencjometrem gazu, przepustnica albo sterownikiem
wojak79 napisał/a: | Drugi problem jaki napotkałem ostatnimi czasy i powtórzył się on już 3/4 krotnie, wygląda następująco, podczas normalnej jazdy, ciągle prosta droga, prędkość oscylująca w 60-70km/h nagle włączają mi się jednocześnie kontrolki ABS i ESP i wyłącza się radio, po chwili wraca do normy, gdyby nie radio to bym powiedział że jakiś czujnik przybrudził się, ale z radiem to nie mam pojęcia, może też ktoś się spotkał z takim problemem, to był bym wdzięczny gdyby mógł mnie nakierować. | Może miec związek jeżeli to oryginalne radio i polaczone jest w wiazce ze speed impulsem, zatem kontrola błedów sterownika ABS |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|