|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu |
Autor |
Wiadomość |
Mateopno
Nowy Forumowicz
Auto: Grandis/S500
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lip 2015 Posty: 30 Skąd: Góra Kalwaria
|
Wysłany: 04-11-2015, 11:21 Dziwne dźwięki przy dodawaniu gazu
|
|
|
Cześć,
ostatnio pojawiły się nowe dźwięki w moim Grandku. Początkowo myślałem że to łożysko w sprzęgle ale jednak to nie to. Dźwięk taki jak by prętem po tarze do prania jeździł. Najbardziej słychać to na pierwszym biegu i na niskich obrotach, przy powolnym dodawaniu gazu. Na kolejnych biegach też to słychać ale dużo mniej to kuje w uszy. Słychać to tylko podczas dodawaniu gazu, przy zdjęciu nogi z pedału gazu od razu następuje cisza. Jak by nie było żadnego problemu. Co to może być? Skrzynia zdycha? Łożyska do wymiany? Mój Grandek to 2005r. przebieg 153000 i tyle raczej ma bo serwisowany do końca (przed moim zakupem).
Proszę, poradźcie coś! |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 04-11-2015, 19:10
|
|
|
Moim zdaniem łożyska/o na skrzyni. Przerabiałem to u siebie. Rób to jak najszybciej. Bo jak będziesz tak jeździł, to możesz sobie narobić biedy. Domyślam się że masz benzyniaka w manualu? Na biegu jałowym też powoli zwiększając obroty powinieneś słyszeć te szmery, a gdy wciśniesz sprzęgło robi się cicho? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2015, 19:22
|
|
|
gołąb napisał/a: | Na biegu jałowym też powoli zwiększając obroty powinieneś słyszeć te szmery, a gdy wciśniesz sprzęgło robi się cicho? |
Teraz chyba mówisz o łożysku oporowym co pracuje w sprzęgle. Ono też u mnie szwankuje. Ale z tego co już rozmawiałem ze szpeniem od skrzyń to mówił że to może być łożysko na wałku atakującym.
gołąb napisał/a: | Moim zdaniem łożyska/o na skrzyni. Przerabiałem to u siebie. |
Możesz określić które to łożysko?
 |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-11-2015, 19:35
|
|
|
Nie mówię o sprzęgle. Też rozumowałem Twoim tokiem. Ale jest odwrotnie niż myślisz. Łożysko oporowe zaczyna pracować gdy sprzęgło wciśniesz. A tu " szmerzy" gdy jest pedał puszczony. Twój szponio od skrzyń ma rację, że na wałku, ale jak Ci napisałem łożysko / łożyska bo dopiero jak rozbierzesz dowiesz się które i czy jedno czy więcej. A wogóle puściłem Ci PW |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2015, 19:43
|
|
|
Dobra jutro dzwonie do tego Grodziska i pogadam z tym typkiem. Zobaczymy dam znać dla potomnych jak coś ustalę.
Przy jakim przebiegu naprawiałeś swoją skrzynię? |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

|
Wysłany: 04-11-2015, 19:56
|
|
|
Na wałku głównym. Ale oczywiście najbardzij było słychać na 1 i 2 biegu. U mnie było 165 tyś. I też raczej oryginalny , bo Grandisa kupowałem sam osobiście w niemczech od właściciela pierwszego z resztą, jednak od początku serwisowany był w nieautoryzowanym warsztacie i np. w skrzyni było jakieś błoto zamiast oleju. |
 |
|
|
|
 |
Mateopno
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-11-2015, 21:31
|
|
|
Do Grodziska się niestety nie dodzwoniłem, albo poczta, albo nikt nie odbiera. We wtorek albo w środę będą wyjmowali mi skrzynie w moim warsztacie. Okaże się co się zepsuło. A co do oleju to lać oryginał czy mogę coś innego wlać?
/Regulamin forum.
[ Dodano: 27-11-2015, 23:44 ]
No to sprawa wygląda następująco, rozwalone było łożysko 2208( z rysunku wyżej). Było podejrzenie że 22409 rozsypie się w najbliższym czasie więc też je wymieniłem. Sprzęgła prawie już w ogóle nie było, tj. tarczy, słoneczko też już kulało. Łożyska w środku były Koyo i Nsk, a sprzęgło Exedy. Koszty tego całego przedsięwzięcia to: sprzęgło 850zl (blue print), łożyska 450zł, olej Liqui Moly 2l 120zł, robocizna to już indywidualna sprawa- ja robiłem to u mojego wujka w warsztacie. Sam wyjąłem i włożyłem skrzynię, on mi tylko pomógł zająć się łożyskami. Po wymianie, zupełna cisza. Mam nadzieję że mam spokój na kolejne 150-200 tys km. (ciekawe czy tyle nim przejadę). |
Ostatnio zmieniony przez Piwor 22-11-2015, 02:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|