Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujniki parkowania.
Autor Wiadomość
_tm_ 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-11-2015, 11:26   

Ja dołożyłem u siebie tylne na etapie zamawiania, bo obawiałem się, że sama kamera to za mało. Nie są spięte z fabrycznym wyświetlaczem. W tylnej części samochodu ukryty jest głośnik, który pika. IMHO działa ok, dobrze się uzupełnia z kamerą cofania.

r.barcinski 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2M Instyle Navi
Wysłany: 26-11-2015, 15:21   

Grimm napisał/a:
Z przodu i z tyłu są po 4 czujniki

Grimm napisał/a:
W oryginalnych czujnikach (sugerowanych przez Mitsubishi )

u mnie z przodu 2 8)

Jaad 
Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 26-11-2015, 16:53   

Ja wynegocjowałem zestaw multimedialny z kamerą cofania jako dodatek do już istniejących czujników z tyłu oraz czujniki z przodu (do których urządzenie wygląda na nieoryginalne i dość prostackie, ale swoją funkcję spełnia). Urządzenie to trzeba manualnie włączyć, aby zaczęły czujniki działać (np. przy parkowaniu).

Grimm 
Forumowicz

Auto: Outlander 14' PB
Wysłany: 26-11-2015, 18:53   

r.barcinski napisał/a:
Grimm napisał/a:
Z przodu i z tyłu są po 4 czujniki

Grimm napisał/a:
W oryginalnych czujnikach (sugerowanych przez Mitsubishi )

u mnie z przodu 2 8)

To ktoś zarobił na Tobie kasę

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 27-11-2015, 10:35   

Gdy jest kamera to po co jeszcze czujniki? :roll:

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2015, 10:49   

jacekk zapraszam Cię do mojej pracy to zobaczysz. Zwłaszcza jak przyjeżdżasz jako jeden z ostatnich . Czasami sam się sobie dziwie w jakie miejsca potrafię wjechać Outlanderem i jak na razie bez strat na aucie właśnie dzięki czujnikom i kamerze :)

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 27-11-2015, 15:08   

syrena napisał/a:
Przecież kamera + czujniki to się świetnie sprawdza, bo czego oko nie zauważy to ucho usłyszy i odwrotnie.
też tak uważam. Zamiast pchać się w nieoryginalne by ASO chyba lepiej poszukać na ebay'u - też nieoryginalnych. Niedawno montowałem znajomemu tylne - stosunek jakości do ceny rewelacyjny ;) - 13,29USD z przesyłką. A reklamacje, które mnie się zdarzyły przy innych zakupach - chciałbym, aby chociaż w połowie były tak dobrze rozpatrywane w PL.

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 27-11-2015, 18:27   

rezon z czujnikami jest jak z alarmem - Made by Mitsubishi, wiem bo dostałem pudełka po czujnikach i alarmie. Na jednym i drugim taki właśnie napis.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-11-2015, 19:30   

Grimm napisał/a:
Made by Mitsubishi, wiem bo dostałem pudełka po czujnikach i alarmie.
to dlaczego nie są zintegrowane z resztą, tylko dokładany jest wyświetlacz? czyli jest to zupełnie odrębny układ. W Superbie mam wyświetlane wskazania czujników przód/tył na wyświetlaczu radia - to jest ori fabryczne rozwiązanie, nawet dokładane przez ASO ori Skody - działa dokładnie tak samo. A w Mitsu ori radio nie wyświetla wskazań ori czujników? Czyżby elektronika japońska była bardziej zacofana niż chińska czy czeska?
BTW dokładałem sobie sam niefabryczną kamerę - też podłączyłem ją do fabrycznego radia - musiałem tylko wejść do ustawień samochodu przez komputer i zmienić ustawienia na zainstalowaną kamerę aby CAN wiedział, że ma wyświetlać sygnał z kamery po wrzuceniu wstecznego (jedynie sama kamera jest zasilana z lampek cofania). Jeśli ori czujniki Mitsu wymagają odrębnych układów wyświetlania czy aktywacji to równie dobrze można zainstalować czujniki no-name.

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 28-11-2015, 15:24   

rezon napisał/a:
Grimm napisał/a:
Made by Mitsubishi, wiem bo dostałem pudełka po czujnikach i alarmie.
to dlaczego nie są zintegrowane z resztą, tylko dokładany jest wyświetlacz?

To samo pytanie zadałem sprzedawcy przy zakupie auta. Podobno wszystkiemu jest winna współpraca z Hondą przy wyświetlaczu centralnym. Honda zastosowała jakiś patent w CR-V przez który czujniki wariowały podczas jazdy lub się wcale nie włączały przy parkowaniu. W Mitsubishi uznali ,że nie będą montować fabrycznie czujników a zamiast tego je dokładać omijając cały problem ale z tego co widziałem to w Outlanderze 2016 są już fabryczne zintegrowane.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-11-2015, 18:08   

Grimm napisał/a:
W Mitsubishi uznali ,że nie będą montować fabrycznie czujników a zamiast tego je dokładać omijając cały problem
niech się skontaktują ze Skodą to im może podpowiedzą w jaki sposób bezproblemowo rozwiązali problem kilkanaście lat temu :)

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 28-11-2015, 18:45   

Ale faktem jest, że sytuacja z dokładanymi czujnikami zamiast fabrycznych w aucie za 120 K daje do myślenia. Zresztą takich numerów jest więcej ale to każdy wie co i jak :P

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-11-2015, 08:43   

A kto Ci kazał takie drogie auto kupować ;)

syrena 
Nowy Forumowicz

Auto: może Outlander 2016 cvt
Wysłany: 29-11-2015, 23:44   

Właśnie te duperelki psują klimat, bo outlander ma dużo zalet i cech, których konkurencja może pozazdrościć. Lifting wg mnie bardzo udany, z zewnątrz, oczywiście, bo wnętrze prawie nie tknięte. Udogodnień dla kierowcy w środku nie przybyło, poza 3 radarami w standardzie w instyle, ale za to cena urosła. Tak czy siak w tej kategorii cenowo i tak mistrz. Za tą cenę trzeba chyba przymknąć oczy, na parę niedociągnięć.
Czujniki to taki właśnie przykład.
Ktoś pisał wcześniej, że 2016 ma czujniki zintegrowane. Z czym?

Grimm 
Forumowicz

Wysłany: 30-11-2015, 09:36   

Zgadzam się, w Polsce w tych pieniądzach za tak duże auto nie ma lepszej oferty. Czujniki są zintegrowane z wyświetlaczem centralnym ( tym nad kierownicą )

Odpowiedz do tematu