Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ASX3 1.6 2013 Buczenie przy dużej prędkości
Autor Wiadomość
T.Adzik 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX3 1.6 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-11-2015, 22:40   ASX3 1.6 2013 Buczenie przy dużej prędkości

Witam. Jestem nowym użytkownikiem ASX. Przez pare miesięcy przejechałem ok 10 tys km i kilka spraw mnie denerwuje. Pierwsza to przy predkosci pow 130km/h coś buczy po prawej stronie.Nie jest to lusterko ani plastik. Cholera wie co hałasuje.Może plastik pod szybą. Przy zmianie biegów piszczy delikatnie ale to juz znalazłem jak rozwiązac, Wycieraczki żyć nie dają... Wyglądają idealnie ale pocieranie i hałas są denerwujące. I trzecia sprawa odpryski... Masakra. Dzien na autostradach i piegi jak u Pipi na masce dachu słupkach itp. Może ktoś ma pomysł co może być powodem hałasu przy szybkiej jeżdzie? Proszę o rady.Pewnie pojade do garazu z tym problemem ale moze to jakas glupota.

Foka2011 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 Bluesky
Wysłany: 29-11-2015, 22:25   

1. Odnośnie buczenia - sprawdziłeś łożysko koła i oponę. Wyząbkowana opona potrafi narobić niezłego hałasu, podobnie jak łożysko koła (zewnętrzne i wewnętrzne). Jeżeli podejrzewasz plastiki, to sprawdź schowek przed pasażerem, chociaż u mnie on raczej brzęczy a nie buczy.
2. O co chodzi z wycieraczkami, hałasują w trakcie pracy? U siebie nic podobnego nie stwierdziłem. Może zmień pióra (nie wiem, czy Twój samochód jest nowy, czy używany).
3. Jeżeli chodzi o lakier, to ja nie mam problemów (lakier grafit i prawie 30 tys. przebiegu), ale z wypowiedzi innych wynika, że faktycznie miśki nie mają zbyt trwałego lakieru, co jest wynikiem pseudoekologii i cięcia kosztów. Spróbuj może tzw. "folii w płynie" (pokazywali coś takiego na TVN Turbo, albo oklej samochód folią bezbarwną. To ostatnie rozwiązanie przerobiłem w Skodzie Yeti, której lakier na drzwiach odpryskiwał od samego nań patrzenia; folia pomogła.

T.Adzik 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX3 1.6 2013
Wysłany: 04-12-2015, 01:02   

Dzięki za podpowiedzi.Nie jest to schowek, opony( wyglądają idealnie Yokohamy 44tys przebiegu) Żródłem hałasu podczas szybkiej jazdy prawdopodobnie jest plastikowy element po prawej stronie podszybia, w moim aucie to strona kierowcy.Jest przymocowany na wcisk u mnie lata i jak dostaje wiatru zaczyna hałasowac. nie mam jak zweryfikowac w 100% ponieważ brak mi dobrej drogi, mała wycieraczka do wymiany,wygląda idealnie i zbiera wode ale hałasuje. Inna sprawa wyszła, przy odpalaniu z guzika przytrafiło się że kręcił za długo zanim odpalił. Dziwna sprawa,wczesniej jezdziłem innym autem z odpalaniem na przycisk i zawsze Corolla Verso odpalała od dotknięcia.

Mark442 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
  Wysłany: 09-12-2015, 10:51   

Tak jak "Foka", obstawiam opony (-ę) lub łożysko... Może to być niedokładne wyważenie opony, lekko zwichrowana felga, a nawet brak nałożenia smaru na śruby przy przykręcaniu aluminiowych felg ( u mnie po 2-3 miesiącach od odbioru był taki efekt, aż do metalicznego stukania w prawym przednim kole - wizyta w ASO i jak ręką odjął po przesmarowaniu śrub mocujących). Zmiana opon z letnich na zimowe (też Yokohamy) powoduje w moim Miśku wzrost głośności opon słyszalny nawet dla człowieka nie mającego muzykalnego ucha. A może masz zamiast letniej zimową? Też nie wiem, czy to nowy wózek, czy używany... Obstawiam używany i "sholowany" z tzw. "drugiego obszaru płatniczego". A wtedy pod wielkim znakiem zapytania jest jego faktyczny przebieg w km...

Co do piór - dwa sezony (2 lata, zima - lato) w polskich warunkach wystarczą, aby zniszczyć delikatne pióro wycieraczki...

Problem z odpalaniem - sprawdź akumulator i poziom jego naładowania - w Miśkach szybkie zużywanie się akumulatora to podstawowa wada! U mnie po roku poziom ten waha od 67 do 72 %... Inna sprawa to pobór mocy na postoju. Spróbuj na dłużej w swoim włączyć radio na postoju, otworzyć przednie drzwi i podnieś klapę bagażnika (typowy biwak przykładowo), a w ogóle Ci akumulator nie odpowie...
"Miś" kultowy jest i basta !!"
"- Powiedz mi: po co jest ten miś?"

Odpowiedz do tematu