problem napedu pajero III |
Autor |
Wiadomość |
ryba32
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2015, 20:28 problem napedu pajero III
|
|
|
witam mam problem z załączeniem przedniego napędu
po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd
proszę o pomoc jestem nowy
[ Dodano: 06-02-2015, 20:35 ]
poszukuje jeszcze instrukcji do pajero III proszę jak ktoś ma to prosiłbym o przesłanie na @ paw.rybarczyk@gmail.com |
|
|
|
 |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 06-02-2015, 21:09
|
|
|
Przedni napęd odłącza się w dwóch miejscach: w mechanizmie różnicowym za pomocą siłownika pneumatycznego i w skrzyni biegów. Podnieś jedno przednie koło i jak przestawisz w położenie napęd na 4 koła, to pokręć kołem. Zobacz czy wał się kręci. Jak się kręci, to siłownik załącza, a jak nie to sprawdź siłownik, albo zawór sterujący.
Jeśli z siłownikiem wszystko OK i kręcąc wałem koła się kręcą, to znaczy że nie załącza w skrzyni. Najczęściej problemem są czujniki na skrzyni. Możesz zdjąć elektryczny siłownik sterujący napędami (tył skrzyni rozdzielczej) i spróbować ręcznie przesunąć siłownik w drugie położenie. Powinieneś poczuć zapadkę. Jeśli wtedy napędy działają mechniznie, to wiesz w czym problem.
Daj znać co wyszło Ci przy sprawdzaniu. |
|
|
|
 |
techsm
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2
|
Wysłany: 07-02-2015, 13:21
|
|
|
Wystarczy wejść pod samochód i spróbować przekręcić przednim wałem. Trzeba pamiętać, że jest on ODŁĄCZANY po podaniu podciśnienia. Zatem jego normalnym stanem jest załączony. Nie da się go przekręcić.
Dwa. Nie zdejmie silniczka z reduktora. Albo trzeba go rozkręcić. Albo uprzednio odkręcić klapkę reduktora od góry. Pomysł oderwany od rzeczywistości.
Problemy z czujnikami objawią się kodami błędu, co za tym idzie skrzynia redukcyjna przejdzie w tryb awaryjny - będzie migała lampka od centralneg odyfra.
Cytat: | po przełączeniu dźwigni na 4 na desce kontrolki od przedniego mrugają a nie załączają się na stale i nie załącza sie napęd |
To sugeruje problem z czujnikiem w przednim dyfrze, sprawdź czy zapina wał z przodu. |
|
|
|
 |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 07-02-2015, 13:35
|
|
|
Można spokojnie rozłożyć i złożyć silniczek reduktora bez zdejmowania niczego innego. Nawet auta nie trzeba podnosić. Sam to zrobiłem przy wymianie uszczelniacza tego popychacza. |
|
|
|
 |
techsm
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2015, 16:00
|
|
|
Toż przecież pisałem. Albo trzeba go rozkręcić. Albo reduktor rozebrać.
Ale rozbieranie silniczka celem diagnostyki nie zapinania przodu jest pomysłem oderwanym od rzeczywistości. |
|
|
|
 |
ryba32
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 17-02-2015, 23:47
|
|
|
techsm, witam mam problem dalej z tym napędem niby się załącza i wszystko oki ale teraz jak jadę tylko na tylnym napędzie to po przejechaniu około 30 km zaczyna migać ta pomarańczowa kontrolka i nic sie nie dzieje jak zgaszę i zapale to jest oki ale znów na jakieś okolo 30 km co to możne być ?? skrzynia automat |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 18-02-2015, 08:31
|
|
|
Uszkodzone elektrozawory te pod filtrem. Sterują przednim mostem. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
techsm
Forumowicz
|
Wysłany: 18-02-2015, 14:31
|
|
|
Odczytaj kody błędów. Tylko uprzednio wykasuj stare odpinając na chwilę akumulator. Poczekaj, aż pojawi się błąd (zacznie migać kontrolka pomarańczowa), odczytaj kody błędów zliczając błyski - procedura opisywana na forum. |
|
|
|
 |
grzerog
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 did
|
Wysłany: 30-04-2015, 19:46
|
|
|
Witam. Mam podobne objawy. Co było przyczyną tego problemu z przednim napędem ? |
|
|
|
 |
osmoz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 3.2DID 01'
|
Wysłany: 30-12-2015, 12:19
|
|
|
Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 30-12-2015, 13:39
|
|
|
osmoz napisał/a: | Witam.
Czy elektrozawory, ktore sa pod filtrem powietrza ( sterujące zalaczaniem przedniego napedu)sa takie same dla Pajero II oraz III ? Pozdrawiam |
tak |
 |
|
|
|
 |
osmoz
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 3.2DID 01'
|
Wysłany: 31-12-2015, 10:47
|
|
|
Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:) |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 31-12-2015, 11:22
|
|
|
osmoz napisał/a: | Fajnie;) Bo mam taki z II i nie wiedziałem czy jest taki sam ( wizualnie jest). Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku:) |
Taki sam. |
 |
|
|
|
 |
|