Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2DiD] wymiana lub dolewka płynu chłodniczego
Autor Wiadomość
Mike87 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DiD 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2016, 17:27   [3.2DiD] wymiana lub dolewka płynu chłodniczego

Witam, mam dość banalny problem z doborem koloru płynu chłodniczego, jaką barwę stosować?

Od czasu zakupu auta (6 lat temu) raz dolewałem płyn chłodniczy, z tym że nie pamiętam jakiej był barwy - ale na pewno niebieski lub zielony, a w zbiorniczku wyrównawczym nie ma go zupełnie, więc trudno mi zdiagnozować jaki kolor.
Co jaki okres wymienia się płyn w tym aucie?, czy w ogóle producent przewidział taką wymianę?, bo w niektórych autach w ogóle się nie wymienia. Jeżeli zaleca się wymianę płynu to w którym miejscu znajduje się korek spustowy chłodnicy? Jaka ilość płynu jest wymagana?

Od dzisiaj dostrzegłem że po przejechaniu kilku dziesięciu kilometrów temperatura silnika wzrosła z poziomu 50% (prawidłowy) na około 70%.

[ Dodano: 14-02-2016, 18:05 ]
Proszę o pomoc ponieważ w najbliższym czasie mam wyjazd w długą trasę i zależy mi na czasie.

buchaj 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2 DID 2001
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 14-02-2016, 19:43   

Witam, jaką barwę płynu wybrać ci nie powiem . Jeżeli wymieniasz cały płyn po prostu kup płyn sprawdzonego producenta kolor jak dla mnie nie ważny(żeby tylko spełniał normy do danej marki auta) . Jeżeli dolewka to niby większość płynów jest mieszalnych na bazie glikolu ale co jest u ciebie nie wiem. Płyn wymienia się w zależności od tego jak podaje producent płynu ( nie słyszałem ani nie widziałem wiecznych płynów do układu chłodzenia) Z tego co pamiętam to większość producentów płynów chłodniczych sugeruje zmianę co 3 lata ( dynagel 2000 jest chyba na 5lat) . Kranik do spuszczania płynu jest na dole chłodnicy z prawej strony ale z doświadczenia wiem że tym kranikiem wszystkiego nie spuścisz ( ja ściągałem jeszcze węże od tylnej nagrzewnicy pod autem) . Płynu o ile dobrze pamiętam wchodzi coś koło 10 l ale dokładnie nie pamiętam . ps. Ja leje petrygo niebieskie jedno z tańszych bo i tak mam zasyfiony-zardzewiały układ chłodzenia tak że po pół roku płyn i tak jest rudy.

Odpowiedz do tematu