|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.0 V6] Opony do sporta |
Autor |
Wiadomość |
Sir Stanczyk
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sty 2016 Posty: 186 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 29-03-2016, 07:32 [3.0 V6] Opony do sporta
|
|
|
Witam
Mam takie pytanie. Zmieniam opony na letnie.
Poprzedni właściciel dał mi zestaw letnich.
Goodyear wrangler, nawet jeszcze dobre. Tyle, że kolejny kiks bo 3xWranglery i 1opona to Bridgestone Dueler... No nic, chociaż kilka miesięcy muszę tak przetrwać, a później dokupię 2wranglery i wywalę bridgestona i najgorszego wranglera z obecnego zestawu.
Tyle, że rozmiar mam 255/70R16
A wszędzie gdzie w wyszukiwarce można wybrać rodzaj i typ auta to pokazuje mi, że najlepsze opony to 245/70R16.
Więc jak to jest?
Powiem tak - jeszcze przynajmniej ten sezon pojeżdżę na tych co mam (po tych wszystkich naprawach co przeszedłem w ostatnich 2miesiącach nie stać mnie na nowy komplet), ale tak z ciekawości na przyszłość pytam. Czy to jest kolejna rzecz, którą poprzedni właściciel zrypał i będę musiał się nią zająć czy mimo wszystko jest ok.
Aha no i gdzie lepsze zakładać? Na tył? Na przód? W przeszłości zawsze zakładałem lepsze na przód, no ale nigdy nie miałem auta z RWD (+4WD) i wolę zapytać Was |
_________________ Były właściciel Carisma 1.6 1999 GL (7lat) - niezawodne
Później inne marki które zawiodły, nawet te niezawodne
Teraz powrót do Mitsubishi
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 29-03-2016, 08:44
|
|
|
245/70/16 to fabryczny rozmiar na jakich wychodziły sporty.
Ale spokojnie możesz jeździć na 255/7016. Jakieś minimalne przekłamania na liczniku i tyle. Tez jeździłem na takich 2 lata, a potem zmieniłem na 265/70/16, następne pewnie wsadzę 265/75/16 czyli 32".
Są kalkulatory gdzie ładnie pokazuje wszystkie parametry.
http://www.kilometr.com/naprawiam-t-3.html
Wiesz, że za różne opony na jednej osi mogą zatrzymać Ci dowód rej.
Jak chcesz to mam opony 255/70/16 bieżnik koło 5 może 6 mm. Jeszcze na chwilę by były. Nawet 3 sztuki. Tylko musiał byś sobie odebrać bo mi leżą w garażu i miejsce zajmują.
A że opony to podstawa to już nie będę pisał, bo zaraz Ci i tak ktoś napisze
P.S. opony za free oczywiście |
|
|
|
 |
Sir Stanczyk
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sty 2016 Posty: 186 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 29-03-2016, 09:23
|
|
|
Michoł gdzie w Nowym Sączu dokładnie Cię szukać? Może faktycznie tymczasowo bym od Ciebie wziął te co masz choć 5-6mm to niezbyt już dużo, ale nie jest źle no i zawsze te same na jednej osi...
I tak za jakieś 2miesiące chciałem 2opony nowe dokupować właśnie ze względu, że ta jedna tak nie pasuje... A o tym dowodzie rej. to nie słyszałem i super, akurat teraz mam pilną podróż 700km przez Polskę do zrobienia :/ No nic, ryzyk fizyk :/ |
_________________ Były właściciel Carisma 1.6 1999 GL (7lat) - niezawodne
Później inne marki które zawiodły, nawet te niezawodne
Teraz powrót do Mitsubishi
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.