współwłasciciel samochodu |
Autor |
Wiadomość |
swees
Mitsumaniak
Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-04-2007, 10:59
|
|
|
potwierdzam z autopsji. sprawa o podział spadku w sądzie.
pozdr |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

Auto: galant 2,5v6 rok 98 pb/lpg
Pomógł: 24 razy Dołączył: 25 Paź 2006 Posty: 1577 Skąd: Chechło City
|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 14-04-2007, 13:24
|
|
|
waldi-1 napisał/a: | Moze niech ten samochód zostanie zarejestrowany tak jak jest czyli na ojca i na mnie |
Lepiej przeprowadz sprawę spadkową teraz, później bedzie się to wlokło za Tobą latami
waldi-1 napisał/a: | znając nasze prawo to sad podzieli to na wszystkich, ciekawe czy sąsiad też cos dostanie (haha). |
bądz optymistą, nie jest tak źle
waldi-1 napisał/a: | Pozdro adaho jak mnie jeszcze pamiętasz |
Pamiętam Zielony Talon Pozdro ode mnie też
Wpadnij na spota jutro |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
Wysłany: 14-04-2007, 13:41
|
|
|
ojciec zmarł w lipcu tamtego roku wiec to juz troszke czasu a na spot niedam rady wpaśc musze być w domciu bo w kazdej chwili może mały wyskoczyc a na spot wpadne niejeden raz jeszcze teraz ciepło więcej okazji bedzie pełniusio
[ Dodano: 14-04-2007, 13:43 ]
a tak przy okazji talon sprzedany ale niestety juz on nieżyje sprzedałem chłopakowi młodemu który nieszanował wozów od niedawna miał prawko wiec go rozwalił aż mi go żal bo był jedyny w swoim rodzaju teraz mam colta którego zreszta chce sprzedac i galanta z 91 roku |
_________________ MÓJ GALANt
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=48554
http://forum.mitsumaniaki...p=968287#968287
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-04-2007, 07:46
|
|
|
Jeśli nie masz rodzeństwa i jesteś tylko z mamą to po ojcu samochód w połowie jest twój a drugą połowę po pół do spółki z mamą - zatem 1/2+1/4 auta jest twoja czyli 3/4 co do domu to troszkę inaczej albowiem jeśli był on budowany przez twoich rodziców to ze względu na ustawową współwłasność majątkową tylko twoja mama i ojciec byli jego właścicielami po równo. Zatem aktualnie podobnie jak z autem połowę domu ma mama a druga połowa po ojcu podlega spadkowi zatem po równo na ciebie i mamę czyli mama w sumie ma 3/4 domu a ty 1/4. Niemniej bez przeprowadzenia sprawy spadkowej nie radzę cokolwiek sprzedawać bo to tylko ci przysporzy masy problemów później. Jeśli do spadku nie ma innych spadkobierców - a raczej nie ma skoro jesteś ty i mama - chyba że masz rodzeństwo przyrodnie o którym nic nie wiecie (takie sytuacje się też zdarzają co dopiero podczas sprawy spadkowej wychodzi - to sprawa potrwa 1-2 miesiące w zależności od szybkości sądu. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-04-2007, 11:22
|
|
|
adaho_krak napisał/a: | czas takiego postępowania w sądzie około mc, koszt 20 zł, póżniej dostajesz decyzje z sądu o nabyciu prawa do spadku, i z tą decyzją do notariusza któy przepisze wszytko na spadkobierców AKTEM NOTARIALNYM który to jest dokumentem urzędowym potwierdzającym Twoją własnośc do ruchomości lub nieruchomości |
|
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
COBRA [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2007, 19:37
|
|
|
Niedokońca jest tak jak mówićie moi drodzy mianowicie jeżeli jesteś wpisany w dowód rejestracyjny i poza tobą niebyło innych współwłaścicieli to jedynym właścicielem prawnym jesteś ty i nikt więcej zadna sprawa cię nie dotyczy. Sprawa spadkowa następuje w tedy i tylko wtedy jeżeli nikt inny niebył wpisany w dowód poza denatem wiem oczym mówie bardzo dokładnie pozdrawiam |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
COBRA [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 18:19
|
|
|
Najlepiej zajżyj do wydziału komunikacji dowiesz sie wszystkiegogo sam ja jak to przerabiałem to tak to wyglądało z punktu prawnego jak wcześniej pisałem z poważaniem pozdrawiam. |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
COBRA [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 20:12
|
|
|
moim zdaniem lepiej upożądkować te sprawy jak naj szybciej puźniej mogą być kłopoty pozdrawiam |
|
|
|
 |
waldi-1
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
COBRA [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 12:01
|
|
|
Proponuje najpierw dowiedzieć się dokładnie czy czasem pżepisy sie niezmieniły bo jeśli nie to akt zgonu powinien wystarczyć co do regulacji prawnych masz nato 30dni bo puźniej są nieco kłopoty i naliczanie kar oni to lubią bo zawsze więcej kasy mogą zedżeć pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|