czym kierować się przy wyborze AC? |
Autor |
Wiadomość |
Dancerk
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX 1.6+ LPG
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-05-2016, 23:43 czym kierować się przy wyborze AC?
|
|
|
Tak jak w temacie - na co zwracać uwagę wybierając AC? Pierwszy raz kupuję takie ubezpieczenie i nie wiem co powinno obejmować. Co z aktami wandalizmu typu urwane lusterka, takie rzeczy też wchodzą w cenę? |
|
|
|
 |
Eskimski
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander 2.3
|
Wysłany: 10-05-2016, 10:19
|
|
|
"Najczęściej ubezpieczenie AC obejmuje swoją ochroną szkody powstałe w wyniku:
wypadku i kolizji z innymi pojazdami, osobami, zwierzętami czy przedmiotami znajdującymi się poza pojazdem,
uszkodzenia pojazdu przez osoby trzecie lub zwierzęta,
kradzieży lub usiłowania kradzieży pojazdu, jego części lub tzw. wyposażenia dodatkowego,
pożaru lub wybuchu,
działania zjawisk atmosferycznych, do których zaliczamy m. in. powodzie, zatopienia, huragany, grad, uderzenia pioruna, osuwanie bądź zapadanie się ziemi, lawiny, itp."
ze strony jednego z ubezpieczycieli
także raczej obejmuje kieruj się ceną, większość ubezpieczycieli ma podobne warunki. nie kupuj tylko ubezpieczeń w jakiejś firmie krzak.
możesz też na przykład użyć rankomatu żeby porównać oferty |
|
|
|
 |
Dancerk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2016, 11:27
|
|
|
Fajną ofertę widziałem w AXA. Rankomat też wydaje się dobrym pomysłem, a można tam od razu kupić ofertę? |
|
|
|
 |
Candles
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
|
Wysłany: 10-05-2016, 12:13
|
|
|
można. ja od dwóch lat kupuję w ten sposób ubezpieczenie dla samochodu i wszystko jest ok, a i taniej mi wychodzi |
|
|
|
 |
Dancerk
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-05-2016, 13:01
|
|
|
samo AC też można tam wyliczyć? |
|
|
|
 |
Candles
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer VIII
|
Wysłany: 10-05-2016, 22:02
|
|
|
można, wybierz opcję samego autocasco |
|
|
|
 |
amaj
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer
|
Wysłany: 24-06-2016, 08:36
|
|
|
Z tego co wiem, to tańszą opcją jest wykupienie OC i AC u jednego ubezpieczyciela. W pakiecie. |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 24-06-2016, 10:57
|
|
|
amaj napisał/a: | Z tego co wiem, to tańszą opcją jest wykupienie OC i AC u jednego ubezpieczyciela. W pakiecie. |
Zwykle tak jest, ale nie zawsze jest to regułą.
Dużo zależy od indywidualnych kwestii takich jak wiek samochodu, wiek kierowcy, czas posiadania prawa jazdy itd. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 11:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
eremita
Mitsumaniak
Auto: Outlander III DID
|
Wysłany: 24-06-2016, 21:29
|
|
|
Po pierwsze pełne AC żadne mini casco
Po drugie bez udziału własnego
Po trzecie na nowych oryginalnych częściach.
Ja osobiście dobieram Auto szybę
Żeby zbić cenę możesz wybrać opcję, nie wiem jak się nazywa ale polega na tym że po wypadku musisz dopłacić do składki AC by było pełnowartościowe.
A co się mega nie opłaca to rozbijać na raty z tego co się orientuję to PZU dowala 10%
Brać w firmach sprawdzonych a nie jakiś wynalazkach ja osobiście wybieram z firm PZU, Warta, Benefia (teraz wchłonięta przez Compensa), Allianz i przez Mbank
Cisnąć agentów mi 2 lata temu jedna wyliczyła 2400 za scenica jak jej powiedziałem że znajomy mi wyliczył 1200 ( faktycznie wyliczył na 1280) i jak mi tyle da to wezmę to mi dała za te 1200 podobno specjalna zniżka od kierownika:wink:
[ Dodano: 24-06-2016, 21:34 ]
Co do tych pakietów to zależy u danego ubezpieczyciel faktycznie w pakiecie będzie taniej ale czasami warto sprawdzić bo różnice na OC może zmieć kwotę za całość. w zeszłym roku pakiet za gala w PZU wychodził koło 1300 po rozbiciu AC w PZU a OC gdzieś nawet nie pamiętam gdzie ale było tanie wyszedł poniżej tysiąca |
|
|
|
 |
|