Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:53 |
Dziwna praca lewarka na 1 biegu uderzenie w dlon |
Autor |
Wiadomość |
pawdud88
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 1
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-04-2016, 17:00
|
|
|
[ Dodano: 20-04-2016, 17:13 ]
Paput napisał/a: | Zaczyna mi się wydawać że wszystko to ma związek z łozyskiem sprzęgła i wałkiem po którym sie porusza. NIe mam tam poprostu smaru i auto czasem szarpie jak dam mało gazu przy ruszaniu. Z tego tytułu także zapewne dobrze nie wysprzęgla i dlatego to pyknięcie w dłoń - nie zawsze ale jest to irytujące. |
Ja mam podobnie. I wydaje mi się, że to nie jest związanie ze sprzęgłem. na forum czytałem , że jak tego smaru nie ma, to przy ruszaniu na pół sprzęgle delikatnie poszarpuje. u mnie to występuje lecz delikatnie i mam już chyba b. słabe sprzęgło bo bardzo wysokie jest.
wracając do pyknięcia i poduszek silnika. u mnie są typowe objawy.
-gdy na jedynce szybko ale tak do pół sprzęgła puszcze je i szybko wcisnę spowrotem, to słyszę jakby silnik odbijał sie od prawa i lewa
-drugi objaw to takie "kicanie " samochodu jak na niskim biegu szybko wciśniesz lub puścisz gaz.
zastanawia mnie tylko jedno. czy to obijanie sie silnika (jak mi sie wydaje) i kicanie samochodu nie jest spowodowanie tulejami w tylnym dyferencjale. jakie są objawy gdy te tylne tuleja są do bani? |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 16V 4WD
|
Wysłany: 21-04-2016, 06:44
|
|
|
pawdud88 napisał/a: | [ Dodano: 20-04-2016, 17:13 ]
Paput napisał/a: | Zaczyna mi się wydawać że wszystko to ma związek z łozyskiem sprzęgła i wałkiem po którym sie porusza. NIe mam tam poprostu smaru i auto czasem szarpie jak dam mało gazu przy ruszaniu. Z tego tytułu także zapewne dobrze nie wysprzęgla i dlatego to pyknięcie w dłoń - nie zawsze ale jest to irytujące. |
Ja mam podobnie. I wydaje mi się, że to nie jest związanie ze sprzęgłem. na forum czytałem , że jak tego smaru nie ma, to przy ruszaniu na pół sprzęgle delikatnie poszarpuje. u mnie to występuje lecz delikatnie i mam już chyba b. słabe sprzęgło bo bardzo wysokie jest.
wracając do pyknięcia i poduszek silnika. u mnie są typowe objawy.
-gdy na jedynce szybko ale tak do pół sprzęgła puszcze je i szybko wcisnę spowrotem, to słyszę jakby silnik odbijał sie od prawa i lewa
-drugi objaw to takie "kicanie " samochodu jak na niskim biegu szybko wciśniesz lub puścisz gaz.
zastanawia mnie tylko jedno. czy to obijanie sie silnika (jak mi sie wydaje) i kicanie samochodu nie jest spowodowanie tulejami w tylnym dyferencjale. jakie są objawy gdy te tylne tuleja są do bani? |
pisałem z gościem na fb i miał dokładnie to co ja, wymienił sprzęgło i poszarpywanie na 1 biegu ustało oraz już nie pcha lewarka
co do mocowania dyfra z tyłu to ja wymieniałem wszystkie tuleje dodatkw nowe wzmacniając klejem poliuretanowym - obaj był tego typu że waliło przy szybkiej zmianie biegu z tyłu
[ Dodano: 09-05-2016, 22:21 ]
Ktoś ma jeszcze jakieś pomysly? Czy zabierać się z a sprzęgło? Czasami skrzynia idealnie chodzi ale czesciej blokuje mi się tak jakby 1 bieg i jak go pociagne to jest to pyknięcie. Czasem cieżej wychodzą inne biegi np 3,4. Ale gdy puszcze lewarek i znowu spóbuje to juz leciutko. Czasem ciezej wchodza a czasem jak dzisiaj przez jakiś czas jak w maslo. Moze by spóbowac wymienić olej jeszcze na Motula? |
_________________ Rover 416Si 1.6 16V - nie ma
Audi a4 b5 1.9 Tdi 110 KM - nie ma
Audi a4 b5 2.4 V6 quattro - nie ma
Toyota Rav 4 D4D - nie ma
Outlander I 2.0 16V - jest |
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
Auto: Outlander
|
Wysłany: 10-05-2016, 17:52
|
|
|
Mam coś podobnego i mechanior twierdzi że do wymiany sprzęgło. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 11-05-2016, 06:15
|
|
|
Kochan napisał/a: | Mam coś podobnego i mechanior twierdzi że do wymiany sprzęgło. |
też to obstawiam, no ale najtańszy zestaw jaki znalazłem na allegro kosztuje 920 zł z Exedy |
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-05-2016, 09:03
|
|
|
Niestety ;/ Mechanior wycenił mi robotę z wymianą tulei z tyłu na 2500 z częściami. |
|
|
|
 |
Paput
Forumowicz

|
Wysłany: 13-05-2016, 17:42
|
|
|
Kochan napisał/a: | Niestety ;/ Mechanior wycenił mi robotę z wymianą tulei z tyłu na 2500 z częściami. | ło paanie strasznie drogo
Ja sam wymieniałem tylne tuleje, nie jest to trudne.
I co jednak sprzęgło uszkodzone? Daj znać jak zrobisz czy jest poprawa czy nie |
|
|
|
 |
Kochan
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-05-2016, 17:04
|
|
|
Skoro mówisz ze nic trudno to znajdę na to chwile.
Póki co jeszcze tak jeżdżę, wymianę szykuje dopiero jak już będzie naprawdę się ślizgało etc. |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 14-05-2016, 22:46
|
|
|
Kochan napisał/a: | Skoro mówisz ze nic trudno to znajdę na to chwile.
Póki co jeszcze tak jeżdżę, wymianę szykuje dopiero jak już będzie naprawdę się ślizgało etc. | Ślizgało? |
|
|
|
 |
Fragu
Mitsumaniak Łukasz

Auto: jest
Pomógł: 50 razy Dołączył: 13 Kwi 2008 Posty: 6077 Skąd: okolice Bydgoszczy
|
Wysłany: 06-06-2017, 10:41
|
|
|
Słuchajcie,
okazało się, że mam do wymiany dolną przednią poduszkę silnika.
Co najlepszego można tam włożyć, jest jakiś "akceptowalny"zamiennik?
Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginał? |
_________________ Zdania są jak tyłek - podzielone.
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 06-06-2017, 11:23
|
|
|
Łukasz zerknij do tematu "dziwne odgłosy po wymianie sprzęgła" parę wątków niżej. Flash tam podaje link do poduszki silnika tylnej. Moze sprzedawca ma przednią i coś doradz |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21019 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 06-06-2017, 17:45
|
|
|
Fragu napisał/a: | Orientuje się ktoś ile kosztuje oryginał? |
Jeśli chodzi o tę najbliżej przedniego zderzaka to oryginał +-350zł nie w ASO. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
|