[2.5 TD] problem z chłodzeniem |
Autor |
Wiadomość |
kocoor
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2,5
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2016, 16:16 [2.5 TD] problem z chłodzeniem
|
|
|
Witam,
Od kilku dni borykam się z podwyższoną temperaturą silnika. Wskazówka nie dochodzi jednak do czerwonego, a optymalną temperaturę reguluję szybkością jazdy. W cieplejsze dni jest to 50-60km/h, z rana mogę "podgonić" ciut szybciej. Zaczęło się chyba od walniętej UPG , miałem olej w chłodziwie i wtedy zauważyłem podwyższoną temperaturę. Po wymianie uszczelki i wymianie płynu wskazówka zachowuje się jak przed naprawą. I zastanawiam się czy przyczyną może nie być przypadkiem zabrudzony termostat? Jest jeszcze druga ewentualność. Nie jestem do końca pewien czy wisko wentylatora działa poprawnie. Nie zauważam różnicy w obrotach na zimnym i rozgrzanym silniku. Jak prawidłowo sprawdzić wisko? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-05-2016, 16:55
|
|
|
kocoor napisał/a: | I zastanawiam się czy przyczyną może nie być przypadkiem zabrudzony termostat? | zepsuty termostat ->> lepiej wymienić. kocoor napisał/a: | Od kilku dni borykam się z podwyższoną temperaturą silnika. | wielce prawdopodobne jest zanieczyszczenie chłodnicy a wisko włącza się przy bardzo ciężkich warunkach jazdy, normalnie ( ???) chłodnica powinna sobie dać radę. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
kocoor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-05-2016, 18:06
|
|
|
Chłodnicę płukałem jakimś radiator flushem i potem kilka razy wodą.
Wymienię termostat. Jak nie będzie efektu rozejrzę się za chłodnicą chyba. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 20-05-2016, 18:10
|
|
|
Cytat: |
Chłodnicę płukałem jakimś radiator flushem i potem kilka razy wodą | pomny swoich doświadczeń skończyło się to na wymianie chłodnicy tylko nie używka, tylko nówka sztuka |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
kocoor
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-05-2016, 14:04
|
|
|
Wygląda na to, że problemem był termostat. Wywinęła się guma uszczelniająca. Póki co temperatura w normie i nic nie cieknie |
|
|
|
 |
|