|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:56 |
Żywotność pompy wody |
Autor |
Wiadomość |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 01-06-2016, 17:20 Żywotność pompy wody
|
|
|
U mnie właśnie po raz kolejny odezwała się pompa wody na zimnym silniku, czyli trzeba się przygotować na wymianę. Po przejrzeniu zapisków co kiedy było wymieniane wnioskuję że te pompy wody się psują na potęgę, z wyjątkiem tej pierwszej jaką miałem kupionej z samochodem (może nawet oryginał mitsu)
Pierwszą wymianę pompy wody zrobiłem po ok 60kkm od kupienia samochodu, samochód był w tedy w moich rękach 3 lata (i tyle mogę zagwarantować że nie była zmieniana). Pompa zaczynała delikatnie bić, ale wymieniłem profilaktycznie. Wytrzymała niecałe pół roku, ok 5kkm i siadło łożysko. Uznałem że winne było skrzywione kółko pompy i wymieniłem je na inne. Kolejna pompa wytrzymała 2 lata i 2 miesiące do dzisiaj, przebieg jakieś 20kkm.
Mam wrażenie że te pompy psują się na potęgę, czy też tak u was? Jakiej marki najlepiej kupić na wymianę, lub czy może rozebrać tę najstarszą i wymienić łożysko? |
|
|
|
 |
flash
Forumowicz

Auto: Out I 2.0 136KM 2WD 2007r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 194 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 02-06-2016, 08:27
|
|
|
Elektryk, u mnie nie wystąpił jeszcze problem z pompą wody. Do tej pory była zmieniana wraz z rozrządem, najpierw przy 100kkm, potem przy 180kkm. Pierwszą wymianę robił Niemiec w serwisie i założył oryginał, drugą robił już mój mechanik i dał jakiś przyzwoity zamiennik, ale nazwy nie pamiętam, jak znajdę fakturę do napiszę. W każdym razie teraz jest 210kkm i pompa, odpukać, nie daje żadnych niepokojących objawów. Od tej drugiej wymiany minęło jakieś 1,5 roku. |
_________________ Warto być przyzwoitym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieprzyzwoitym, ale nie warto...
Władysław Bartoszewski |
|
|
|
 |
heer75
Forumowicz

Auto: Outlander 2.0+Vialle LPi
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 244 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: 02-06-2016, 10:01
|
|
|
ja mam wymieniona na GMB (poprzednia byla jeszcze oryg.) i nie ma problemow poki co.
GMB- jakies 170zl dalem w sklepie. Japonska. |
|
 |
flash
Forumowicz

Auto: Out I 2.0 136KM 2WD 2007r.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 194 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 02-06-2016, 15:01
|
|
|
Dokładnie, u mnie też GMB. Cena z faktury 175 zł. |
_________________ Warto być przyzwoitym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieprzyzwoitym, ale nie warto...
Władysław Bartoszewski |
|
|
|
 |
|
|