Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pismo z OFE
Autor Wiadomość
Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Wysłany: 28-06-2016, 00:10   Pismo z OFE

Cześć

Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ? Obecnie całość składek wpływa na konto ZUS-u. Po wypełnieniu druku jakaś mała część tejże składki wpłynie na konto OFE.
Stąd moje pytanie - co o tym powiecie ?

Dzięki za odpowiedzi

PS. Zakładam tutaj temat ponieważ do odpowiedniego działu nie mam podobnież uprawnień ....

Obywatel 
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2016, 00:32   

Olivio, ja z żoną zdecydowaliśmy się pozostać w OFE ponieważ nie wierzyliśmy w dobre intencje ekipy Tuska. Wszystkim doradzam podobne podejście - im bardziej zdywersyfikowane źródła dochodu na starość, tym lepiej. Z ZUSu jak dostałem symulację mojej przyszłej emerytury, to nie wiedziałem czy parsknąć śmiechem, czy paść trupem - nie była to nawet 1/3 moich obecnych zarobków. Dlatego nie polecam oddawania wszystkiego ZUSowi bo i tak te emerytury będą dziadowskie.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-06-2016, 14:00   

Olivia napisał/a:
Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ?
To nie OFE prowadzi akcję tylko wynika to z przepisów i indywidualnej decyzji ubezpieczonego:
- 2,92% podstawy wymiaru składki przekazywane jest na rachunek OFE (za pośrednictwem ZUS :) )

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 28-06-2016, 21:16   

Jeżeli kiedyś złożyłem deklaracje o pozostawaniu w OFE to teraz mam ją powtarzać jeszcze raz ?

kupujepolskieprodukty.pl

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 28-06-2016, 22:32   

Olivia, podobnież wystarczy zgłosić się do mnie i uprawnienia są.
Olivia napisał/a:
Opłaca się to ?

Myślę, że to jedno i to samo - i tu i tu człowieka okantują.

Teoria mówi, że pieniądze w prywatnych rękach będą lepiej "inwestowane". W ZUS'ie nie są.
Ale skoro władni są w stanie podnieść wiek emerytalny to i są w stanie zlikwidować OFE (co obecnie obserwujemy - polska giełda kisi się od paru lat).

Osobiście, u mnie wszystko idzie/szło do ZUS, bo to i tak bez znaczenia. Czy dostanę X, czy X+100zł za 30-40 lat (zakładając, że będę odprowadzał składki w Polsce)...
I myślę, że te 100zł to i tak liczę grubym ołówkiem.

[ Dodano: 28-06-2016, 22:35 ]
Obywatel napisał/a:
bo i tak te emerytury będą dziadowskie.

I tak i tak będą - w tym względzie polecam liczyć na siebie..

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 28-06-2016, 23:10   

gulgulq napisał/a:
Jeżeli kiedyś złożyłem deklaracje o pozostawaniu w OFE to teraz mam ją powtarzać jeszcze raz ?
Niby nie ale trzeba być czujnym, bo a nuż wymyślą, że ważne są tylko deklaracje złożone 31 listopada ;)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

Odpowiedz do tematu