silnik przerywa na benzynie |
Autor |
Wiadomość |
eddy [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 14:47 silnik przerywa na benzynie
|
|
|
Witam Chciałbym sie zapytac jaka moze byc przyczyna nierownej pracy silnika na benzynie Jezeli delikatnie dodaje gazu to jeszcze jakos sie zbiera a gdy wcisne do dechy to przy wiekszych obrotach zaczyna nierowno pracowac szarpac i juz nie przyspiesza Na gazie pracuje normalnie Ostatnio ktos mi powiedzial ze to moze filtr paliwa Silnik po prostu nie dostaje odpowiedniej dawki benzyny lub dostaje za duzo |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 14:53
|
|
|
Przez zatkany filtr paliwa to raczej za duzo nie dostanie benzyny.A powiedz czy jak delikatnie go gazujesz to czy mozesz przytrzymac go na maksymalnych obrotach? Jesli nie to faktycznie albo filtr albo pompa paliwa.Zmien filtr,nie jest to droga rzecz a bedziesz mial jedno z glowy.Na wolnych obrotach pracuje równo? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 13-04-2007, 16:08
|
|
|
Miałem identyczne objawy w białym Colcie (prawie taki sam silnik tylko ja miałem 8V) i powodem były padnięte świece. U mnie jeszcze było tak, że na zimnym nie szarpał. Dopiero na rozgrzanym. Z tym filtrem paliwa wydaje mi się nietrafiona diagnoza. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 20:51
|
|
|
Do sprawdzenia
świece
filtr paliwa
to najtańsze wiec od tego mozna zacząć a wymiana na pewno nie zaszkodzi i nie będa to pieniądze wyrzucone w błoto
kolejne rzeczy do sprawdzenia to pompa paliwa, układ wysokiego napięcia, sonda lambda,
tym rzeczom warto będzie przyjrzeć sie blizej, nie to ze od razu wymieniać bo szkoda kasy,
dobry mechanik zdiagnozuje, szoda tylko ze dobrych to ze świeca szukać |
|
|
|
 |
eddy [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2007, 07:05
|
|
|
Swiece wymieniałem I było to samo Kable rowniez Na wolnych obrotach pracuje rowno Jezeli delikatnie dodaje gazu to jakos wchodzi na wysokie obroty |
|
|
|
 |
Piotr Góralski [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 08:10
|
|
|
Skoro na gazie pracuje normalnie, to może to być również "przytkany" wtryskiwacz benzyny. Nie wiem czy czyszczenie wtryskiwaczy można zrobić samemu, ale na pewno można zrobić to w warsztacie. Kosztuje to około stu kilkudziesięciu złotych. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 08:21
|
|
|
Kopułka rozdzielacza i palec sprawdzone? |
|
|
|
 |
eddy [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 10:03
|
|
|
Kopułka i palec OKI Pozostaje tylko filtr. Dzieje mi sie tak odkad załozylem instalacje lpg Wczesniej chodził dobrze na benzynie Bede musial jeszcze poszukac Pozdro |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 17:23
|
|
|
Zatkania filtra i zalozenia gazu bym nie powiazywal.U mnie klapka anty wybuchowa bardzo blokowala przeplyw,jej zdjecie usprawnilo silnik na benzynie,,ktory wczesniej sie dusil i nie mogl sie z wolnych obrotów zebrac.Jesli masz takowa to zdejmij na probe.Mozliwe ze (tak jak bylo u mnie) po zdjeciu klapki,na gazie zgasl i trzeba bylo zwiekszyc dawke gaze bo mieszanka zubożala.Swoja droga tez wymienilem filtr nowy na nowy ale teraz juz jestem go pewien,ryzyko nie warte swojej ceny,wymien. |
|
|
|
 |
eddy [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 16:50
|
|
|
Raczej takowych klapek antywybuchowych nie ma To jest gaznik i w instalacji 1 generacji nie robili takich klapek Musze troche podlubac i sprawdzic co go naprawde boli |
|
|
|
 |
|