Montaż car audio - umiejscowienie wzmacniacza, przewody. |
Autor |
Wiadomość |
davitxx
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-08-2016, 13:34 Montaż car audio - umiejscowienie wzmacniacza, przewody.
|
|
|
Cześć,
będę w swojej Cari modyfikował lekko sprzęt audio.
Biedny wariant bo takim dysponuję a nie chciałbym inwestować.
Radio: Alpine CDE-111RM (nie z górnej półki, wiem)
Wzmacniacz: Kenwood KAC-941
Głosniki przód: Seryjne w drzwiach
Subwoofer: Blaupunkt (jakaś tuba, słabe to konstrukcyjnie ale wpadło mi w ręce )
W pierwszej kolejności chciałbym zamontować wzmacniacz z przodu auta i zasilić nim przednie głośniki + w mostku subwoofer. 2x40W + 80W
Zastanawiam się nad jego umiejscowieniem.
Mogę pokombinować z montażem pod schowkiem ale tam jest dość ciasno lub pod siedzeniem pasażera a przewody tunelem środkowym.
Macie jakieś patenty na to?
W dalszym planie mam wygłuszenie drzwi (lub całego auta jak będę za bogaty) i zestaw odseparowany na przód. Może uda się wtedy wyeliminować tą tubę i zasilić przód po 2x80W mostkiem. |
|
 |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 25-08-2016, 18:59
|
|
|
siemka. Też jestem w trakcie zmiany nagłośnienia.
Ja wybrałem taki wariant:
-przód: Crunch GTi5.2C Głośniki 130 mm
-zamontowałem dodatkowo głosiki w półce, wycinając otwory na głośniki typu jajko o mocy 180w
-dodatkowo po obu stronach masz fabryczne głośniki, które chcę również wymienić, bo będą nie współmierne z posowiałymi. Po prostu będzie wyłączać radio, poprzez zabezpieczanie w radiu.
Jeśli zamontujesz dobre głośniki w półce z własnymi dziurami to dodaj tylko dobre z przodu(Crunch GTi5.2C są najlepsze w tej cenie ) i jak będzie mały efekt basu to dodaj w miejcie fabrycznych po obu stronach półki jakieś nisko to nowe z twiterami. Tuba będzie wtedy zbędna. |
|
|
|
 |
RavRav
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2000r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2016 Posty: 36 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 26-08-2016, 07:21
|
|
|
Witam. Alpine 111rm jest akurat lepsze od sporo nowszych 112rm. Nie podlaczaj seryjnych glosnikow pod wzmaka bo to nie ma sensu, radio i tak sobie z nimi radzi. Ja mam wzmacniacz przykrecony do tuby a wszystkie kable puscilem w progach. |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-08-2016, 12:33
|
|
|
Cześć
Sebastian_PL, nie jestem zwolennikiem montowania głośników z tyłu a zwłaszcza w półce. Nie ma to jak dobre stereo z przodu.
RavRav, muszę podłączać przód pod wzmacniacz. ponieważ mam niestety uwaloną końcówkę mocy w radiu. Zakupiłem je w "promocji" za przysłowiowe piwo od kumpla i po wylutowaniu scalonej końcówki mocy służy mi ono jako źródło dźwięku z przedwzmacniaczem. Używam gniazd RCA.
Wzmacniacz zamontowałem pod schowkiem. Siedzi dość solidnie ale musiałem zdjąć plastikową osłonę.
Teraz wzmacniacz robi za maskownicę przewodów i mechanizmów pod schowkiem.
Wzmacniacz zamocowałem na 4 opaski zaciskowe do metalowych wzmocnień dociskając go dość mocno (ani drgnie)
Na nogi jest nadal wystarczająco dużo miejsca.
Myślę teraz nad wymianą głośników z przodu i wygłuszeniem drzwi ale samemu nie chce mi się a wygłuszenie w zakładzie car audio to ok 500zł
 |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21949 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 30-08-2016, 12:43
|
|
|
davitxx napisał/a: | wygłuszeniem drzwi ale samemu nie chce mi się | To świetna zabawa, działaj! |
|
|
|
 |
Sebastian_PL
Forumowicz Strażak - Ratownik

Auto: Mazda 3 BK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 47 Skąd: Czarna Dąbrówka
|
Wysłany: 30-08-2016, 16:32
|
|
|
davitxx, zamontowałem w półce peiyingi 180w i robią dobra robotę. Racja przód to bardzo ważna sprawa, a dokładając dobre wygłuszemie drzwi to efekt dobrego brzmienia murowany.
Może dobrym rozwiązaniem będzie dla cb zakup 2droznych głośników z tyłu po obu stronach półki. Będzie dobre połączenie z subwooferem. |
|
 |
RavRav
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 2000r.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lip 2016 Posty: 36 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 30-08-2016, 20:27
|
|
|
Aaa jesli jest koncowka walnieta to cie rozumiem:) z czasem mozesz zmienic glosniki z przodu na jakis zestaw odseparowany. Tyl radzil bym zespolony... w sumie efekt prawie ten sam. Szalu z basem z tylu nie bedzie wiec polecam jakas mala tube/subwoofer |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 13-09-2016, 11:02
|
|
|
Zestaw zamontowałem, nie gra to najgorzej.
Położenie przewodów wzdłuż progu to banalna rzecz. Listwy demontuje się zaskakująco łatwo i jest mnóstwo miejsca pod nimi.
Ja do tyłu pociągnąłem jedynie przewód głośnikowy do subwoofera, ponieważ wzmacniacz mam z przodu. |
|
 |
|