|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Prysznic bez brodzika |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 14-12-2016, 13:06
|
|
|
Tomek napisał/a: | efekt jest taki, że co 2-3 tygodnie woda odparowuje i śmierdzi z kanalizacji, trzeba przelewać wodę | są dostępne takie plastikowe nakładki - parowanie prawie ustaje a jak już to się skropli i wraca
na czas nieużywania można założyć |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
|
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 14-12-2016, 14:10
|
|
|
Taki mam na dole w brodziku i nie mam z nim kłopotów. Nawet jak wyjezdzamy na 2tyg na urlop.
Raz na miesiac muszę dolać wody w kotłowni gdzie mam taka zwykła platikową.
http://odwodnienia24.pl/u...08976794687.jpg
 |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
tomasek
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC60 MINI ONE
|
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 14-12-2016, 16:01
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | Marcino napisał/a: | boje sie rozkuc bo mam podłpogówkę i niejestem pewnien jak mocno sięga. | pierwsza zasada podłogówki - nie robimy tam, gdzie syfon, wanna, meble etc.
|
A ja powiem tak, mam podłogówkę pod prysznicem (bez brodzika) i jestem bardzo zadowolony, odprawianie wody o którym mówicie i zapach z syfonu nie występuje u mnie, może często korzystam z prysznica, a może styropian wokół syfonu i pianka wokół rury robi robotę.
Jedno jest pewne, wchodzenie na zimne płytki w zimę jest mało komfortowe, ja mam ciepłe tak więc nawet letni prysznic jest przyjemny.
Do zapachu z rur, czy sypaliście kiedyś bakterie (taki do szamb) do swoich instalacji ? W każdej instalacji są miejsca gdzie zbiera się osad, jeśli co jakiś czas sypnie się tam bakterii problem smrodu znika (testowane u mnie, rodziców, wujka) |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 14-12-2016, 23:11
|
|
|
A jak. Czyszczeniem płytek na posadzce w brodziku ? Ja mam sporo kamienia w wodzie i żona chyba nie chce.
Patent z delikatnym grzaniem Extra. |
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 15-12-2016, 08:39
|
|
|
marrok, ja mam brodzik, więc mnie to nie dotyczy - od początku projektowałem z takim zamysłem, więc tam gdzie stąpam bosą nogą jest ciepło
brodzik akrylowy, więc "ciepły", do tego celowo wysoki z miejscem, gdzie można usiąść - w razie W mógł robić za wanienkę dla dziecka
oczywiście, że to nie wyparuje w ciągu paru dni - ale wystarczy 2 tygodniowy wyjazd na wakacje, wracasz i masz szambo w domu
co do bakterii - ja mam przepompownię, średnio co 2-3 dni pompa wywala wszystko jak jej pływak podpowie
i mi zarówno kolega z forum, który profesjonalnie budowlankę robi jak i firma wod-kan powiedziała, że bakterie do szamba są do szamba a nie do przepompowni czy standardowej kanalizy - jeśli masz zrobione ze sztuką, czyli min. spadek 2% to nie ma prawa być tam problemów ze stojącym g...m |
|
|
|
 |
marrok
Mitsumaniak

Auto: Poszukiwane :)
|
Wysłany: 15-12-2016, 10:04
|
|
|
Marcino napisał/a: | A jak. Czyszczeniem płytek na posadzce w brodziku ? Ja mam sporo kamienia w wodzie i żona chyba nie chce.
Patent z delikatnym grzaniem Extra. |
Nie mam problemu, choć też mam twardą wodę, u mnie są jasne płytki i może nic nie widać ? Wyczuć szorstkości nie idzie, a poza tym i tak trzeba myć i tak, można więc użyć octu i po sprawie.
Cytat: | oczywiście, że to nie wyparuje w ciągu paru dni - ale wystarczy 2 tygodniowy wyjazd na wakacje, wracasz i masz szambo w domu | może masz racje, ale jeszcze tak nie miałem, i nie widzę problemu, mam drzwi i okno w łazience, w razie czego przewietrzę i po problemie. Po drugie, na dwa tygodnie wakacji to ja w lato wyjeżdżam, w lato w piecu się nie pali, nie ma podłogówki = nie ma parowania wody z syfonu=nie ma problemu W zimę z racji ze mam piec zasypowy, nie zostawię domu na dłużej jak kilka dni, a nawet jak ktoś przejdzie mi w piecu napalić, to zakręcę podłogówkę w łazience i po problemie, prawda ?
Nie róbcie problemu gdzie go nie ma
Cytat: | co do bakterii - ja mam przepompownię, średnio co 2-3 dni pompa wywala wszystko jak jej pływak podpowie
i mi zarówno kolega z forum, który profesjonalnie budowlankę robi jak i firma wod-kan powiedziała, że bakterie do szamba są do szamba a nie do przepompowni czy standardowej kanalizy - jeśli masz zrobione ze sztuką, czyli min. spadek 2% to nie ma prawa być tam problemów ze stojącym g...m |
mam spady po robione dobrze, ale powiedz mi czy sam składałeś swoją instalację ? Ja robiłem to z wujkiem który miał firmę hydrauliczną 45 lat, i powiem ci jedno masz na 200% kolanka, mufy, złączki w instalacji gdzie są uszczelki i zgrubienia. Musiał byś wodę tylko spuszczać by w tych miejscach nie zebrało się trochę osadu. Nie mówię że masz problem ze smrodkiem, ja miałem i nie wiedziałem o co chodzi (syfony wszędzie itp) a z płytkiego syfonu z wanny na piętrze jechało, po zastosowaniu bakteria (wpuszczone w każdy odpływ) problem znikł po 1 dniu i nie powrócił. U mnie jest jeszcze jeden problem, mam studzienkę rewizyjną przed domem, tak więc w tej materii moje zmagania mogą was nie dotyczyć |
_________________ zawsze z podniesionym czołem...
Rodzina:
Mitsubishi Mirage 1,5 12V 88' - był
Mitsubishi Galant 2,0 16V 97' - był |
|
|
|
 |
Marcino

|
Wysłany: 15-12-2016, 14:52
|
|
|
U mnie oprócz kotłowni gdzie woda wyparowuje to nie ma problemu z zadnym syfonem.
A brodzik akrylowy na dole mam wstawiony wklejony na piankę... ciepło i głucho:) |
 |
|
|
|
 |
Fiona
Forumowicz
Auto: skoda fabia
|
Wysłany: 12-10-2017, 11:30
|
|
|
Powiem Wam,że jest to świetna sprawa w niewielkiej łazience. Po pierwsze oszczędza się sporo miejsca Po drugie wygląda to o wiele lepiej;
Najwiekszym plusem jest tutaj chyba czyszczenie. O wiele łatwiej taką kabinę doprowadzić do porządku niż kabinę z dużym brodzikiem i innymi elementami ozdobnymi. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 12-10-2017, 11:57
|
|
|
Pracuje w delegacjach. I dla mnie taki odpływ pod prysznicem kojarzy się z hotelami. Co prawda nie jakimiś hostelami za 10$ doba gdzie o śniadanie trzeba bić się z karaluchami ale to poziom budżetowy, typu B&B czy Radisson Blue. |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 15-01-2018, 11:59
|
|
|
Faktycznie w tych lepszej jakosci hotelach o wiele częściej jest to stosowane.Sam jednak osobiście o wiele bardziej wole brodziki Mamy aktualnie prysznic z brodzikiem i jesteśmy z niego zadowoleni. Po pierwsze czyszczenie jest łatwiejsze. Prysznic bez brodzika nigdy nie będzie miał takiej szczelności i trochę wody na podłodze będzie. Po drugie w takim brodziku mozna o wiele łatwiej coś uprać czy wykąpać psa ( pod prysznicem bez brodzika cała łazienka byłaby w wodzie.....). |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
|
Wysłany: 16-01-2018, 11:28
|
|
|
Ja mam jeszcze inaczej- podłoga (płytki) w prysznicu jest obniżona o 15 mm i nie ma problemu, że brak brodzika i zalewa łazienkę. |
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 17-01-2018, 22:14
|
|
|
rej napisał/a: | Po drugie w takim brodziku mozna o wiele łatwiej coś uprać czy wykąpać psa ( pod prysznicem bez brodzika cała łazienka byłaby w wodzie.....). |
Hej rej
Argument chyba trochę na siłę wymyślany, bo jak się dobrze wykona łazienkę bez brodzika, to pies co najwyżej zachlapie jedną ścianę. Choć wtedy "kabina" musi być najmniej 90'tka.
Osobiście wolę taką łazienkę (może jestem leniwy, ale odpada jedna oś przy poruszaniu się w łazience )>
[ Dodano: 17-01-2018, 22:15 ]
Olivia napisał/a: | Pracuje w delegacjach. I dla mnie taki odpływ pod prysznicem kojarzy się z hotelami. | Czyli źle czy dobrze? |
|
|
|
 |
igorek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi
|
Wysłany: 29-08-2018, 10:53
|
|
|
Właśnie nad takim prysznicem się zastanawiamy. Orientujecie się jaki bedzie to koszt?
I swoją droga to jakie płytki macie w łazience? |
|
|
|
 |
|
|