Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Sterowanie skrzyni manualnej (swap na benzynę)
Autor Wiadomość
SylwesterM 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-02-2017, 21:05   [3.2 DID] Sterowanie skrzyni manualnej (swap na benzynę)

Witam serdecznie,

to mój pierwszy temat na tym forum więc witam i pozdrawiam wszystkich.

Mam pytanie dotyczące skrzyni manualnej w aucie z motorem 3.2 DiD. Motor padł więc chciałbym zrobić przeszczep i wsadzić tam jednostkę benzynową.

Czy da się pożenić bezproblemowo silnik benzynowy ze skrzynią manualną która współpracowała pierwotnie z silnikiem diesla w tym aucie, czy jakaś elektronika będzie robiła problemy? Pomijam kwestie innych przełożeń skrzyni z diesla i z benzyny.

Nie wiem też czy dzwony od skrzyń są identyczne czy potrzebne jest dorobienie adaptera (w sumie dla mnie to nie problem bo mam warsztat z CNC, ale chciałbym się nastawić na to, że jest ewentualnie taka konieczność).

Pozdrawiam serdecznie,
Sylwester

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 13-02-2017, 15:25   

Koszt operacji to ok 20 tys zł.

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Auto: 2 x Pajero 3.2
Wysłany: 13-02-2017, 18:03   

dokładnie, nie opłacalna sprawa, inny kielich, mniejszy niż w 3.2, mniejsze sprzęgło, do tego wiązki, komputery, silnik

kup silnik 3.2 zamontuj, sprzedaj samochód i kup inny w benzynie, wyjdzie taniej, szybciej i lepiej

SylwesterM 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-02-2017, 18:34   

Dzięki Panowie za odpowiedź.

Koszt jest duży, ale szkoda mi tej budy. Zaplecze techniczne bardzo dobrze wyposażone mam, dwa inne samochody do jazdy również, więc mogę się bawić w wolnych chwilach, tym bardziej, że to po części jako odskocznia od rzeczy którymi zajmuję się na co dzień (obrabiarki).

Silnik z ECU i wiązką mógłbym zdobyć, problemem jest dla mnie skrzynia, gdyż nie wiem czy mechaniczne sprzężenie innego motoru z oryginalną skrzynią z tego auta może skutkować jakimiś większymi problemami z elektroniką, czy po prostu ta skrzynia będzie działać nawet jak bym tam wsadził stado chomików napędzających ją?

Jest tam w ogóle jakaś bardziej zaawansowana elektronika poza czujnikami wybranego biegu? Albo taka, której nie da się w łatwy sposób oszukać?

Pozdrawiam!

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-02-2017, 22:40   

a tak z ciekawości jaką benzynę chcesz montować?
myślałem że 3.5 v6

w skrzynie nie ma żadnych cudów elektronicznych, czytaj nie ma żadnej elektroniki

SylwesterM 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-02-2017, 17:59   

Witam!

3.5 V6, ale jeżeli nic z tego nie będzie to będę szukał cokolwiek by tam wlazło - stąd chcę mieć pewność, że skrzynia nie będzie robiła problemów po przeszczepie silnika.

Dobrze wiedzieć, że dzwony są inne. Dzięki za tą informację. Ty Kolego Michał_PIII robiłeś kiedykolwiek takie operacje na tym organizmie?

Pozdrawiam!

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 15-02-2017, 10:50   

Jakie 3,5? GDI?

Michał_PIII 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-02-2017, 16:16   

Takich operacji jak 3.5 do 3.2 to nie robiłem, ale coś tam przy nich grzebie, jak chcesz coś takiego robić to doradzę Ci tyle że sprzedaj tą skrzynię i kup od 3.5, nie baw się w kryzy, przejściówki, ale jak się uprzesz na kryzę to powiem tylko tyle że skrzynie są prawie takie same

Odpowiedz do tematu