|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[3.2 DID] Sterowanie skrzyni manualnej (swap na benzynę) |
Autor |
Wiadomość |
SylwesterM
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-02-2017, 21:05 [3.2 DID] Sterowanie skrzyni manualnej (swap na benzynę)
|
|
|
Witam serdecznie,
to mój pierwszy temat na tym forum więc witam i pozdrawiam wszystkich.
Mam pytanie dotyczące skrzyni manualnej w aucie z motorem 3.2 DiD. Motor padł więc chciałbym zrobić przeszczep i wsadzić tam jednostkę benzynową.
Czy da się pożenić bezproblemowo silnik benzynowy ze skrzynią manualną która współpracowała pierwotnie z silnikiem diesla w tym aucie, czy jakaś elektronika będzie robiła problemy? Pomijam kwestie innych przełożeń skrzyni z diesla i z benzyny.
Nie wiem też czy dzwony od skrzyń są identyczne czy potrzebne jest dorobienie adaptera (w sumie dla mnie to nie problem bo mam warsztat z CNC, ale chciałbym się nastawić na to, że jest ewentualnie taka konieczność).
Pozdrawiam serdecznie,
Sylwester |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 13-02-2017, 15:25
|
|
|
Koszt operacji to ok 20 tys zł. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 13-02-2017, 18:03
|
|
|
dokładnie, nie opłacalna sprawa, inny kielich, mniejszy niż w 3.2, mniejsze sprzęgło, do tego wiązki, komputery, silnik
kup silnik 3.2 zamontuj, sprzedaj samochód i kup inny w benzynie, wyjdzie taniej, szybciej i lepiej |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
SylwesterM
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-02-2017, 18:34
|
|
|
Dzięki Panowie za odpowiedź.
Koszt jest duży, ale szkoda mi tej budy. Zaplecze techniczne bardzo dobrze wyposażone mam, dwa inne samochody do jazdy również, więc mogę się bawić w wolnych chwilach, tym bardziej, że to po części jako odskocznia od rzeczy którymi zajmuję się na co dzień (obrabiarki).
Silnik z ECU i wiązką mógłbym zdobyć, problemem jest dla mnie skrzynia, gdyż nie wiem czy mechaniczne sprzężenie innego motoru z oryginalną skrzynią z tego auta może skutkować jakimiś większymi problemami z elektroniką, czy po prostu ta skrzynia będzie działać nawet jak bym tam wsadził stado chomików napędzających ją?
Jest tam w ogóle jakaś bardziej zaawansowana elektronika poza czujnikami wybranego biegu? Albo taka, której nie da się w łatwy sposób oszukać?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 13-02-2017, 22:40
|
|
|
a tak z ciekawości jaką benzynę chcesz montować?
myślałem że 3.5 v6
w skrzynie nie ma żadnych cudów elektronicznych, czytaj nie ma żadnej elektroniki |
|
|
|
 |
SylwesterM
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-02-2017, 17:59
|
|
|
Witam!
3.5 V6, ale jeżeli nic z tego nie będzie to będę szukał cokolwiek by tam wlazło - stąd chcę mieć pewność, że skrzynia nie będzie robiła problemów po przeszczepie silnika.
Dobrze wiedzieć, że dzwony są inne. Dzięki za tą informację. Ty Kolego Michał_PIII robiłeś kiedykolwiek takie operacje na tym organizmie?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 15-02-2017, 10:50
|
|
|
Jakie 3,5? GDI? |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-02-2017, 16:16
|
|
|
Takich operacji jak 3.5 do 3.2 to nie robiłem, ale coś tam przy nich grzebie, jak chcesz coś takiego robić to doradzę Ci tyle że sprzedaj tą skrzynię i kup od 3.5, nie baw się w kryzy, przejściówki, ale jak się uprzesz na kryzę to powiem tylko tyle że skrzynie są prawie takie same |
|
|
|
 |
|
|